Skocz do zawartości

Sigma BC 12.12 proszę o pomoc

TomekSR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy, mam taki problem. Od kilku lat używam licznika Sigma BC 12.12. Niedawno wysiadła mi bateria więc wymieniłem. Przy okazji musiałem wprowadzić nowe dane. Wprowadziłem więc np. obwód koła 2230 (dla koła które mam w rowerze opisane jako 28 1,6). No i niestety prędkość jest obecnie zafałszowana. I to tak dziwnie, że jadę np. stabilnie po równym terenie, a prędkość mi skacze i pokazuje mi raz 18 km/h, raz 5 km/h, a nawet takie absurdy jak to, że jadę a tu wyskakuje mi czasami prędkość 0 km/h. Pomiary są kompletnie niewiarygodne, a wcześniej nie miałem żadnego problemu.

W czasie pierwszej instalacji licznik ustawił mi fachowiec i on wpisał obwód koła. W czym może być problem? Może ktoś coś doradzi?

Opublikowano

Nie siedzę w temacie liczników bezprzewodowych ale masz gdzieś zakłócenia. Podobne jaja miałem na kablu, który okazał się lekko uszkodzony. Identyczne objawy były. 

Opublikowano
3 godziny temu, TomekSR napisał:

No i niestety prędkość jest obecnie zafałszowana. I to tak dziwnie, że jadę np. stabilnie po równym terenie, a prędkość mi skacze i pokazuje mi raz 18 km/h, raz 5 km/h, a nawet takie absurdy jak to, że jadę a tu wyskakuje mi czasami prędkość 0 km/h. Pomiary są kompletnie niewiarygodne, a wcześniej nie miałem żadnego problemu.

Sprawdź czy się magnes nie przekrzywił i czy jest w odpowiedniej pozycji.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak jak koledzy wyżej napisali. Odległość między magnesem a czujnikiem prędkości powinna być 1-2 milimetry. Być może jest też słaba bateria w nadajniku. W liczniku Sigmy zdarzyło mi się, że licznik pokazał, że trzeba wymienić baterię w nadajniku prędkości, a w rzeczywistości bateria w liczniku była zużyta.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 14.08.2018 o 00:45, Motke napisał:

Sprawdź czy się magnes nie przekrzywił i czy jest w odpowiedniej pozycji.

@Motke @Marcin - bardzo wam dziękuję za radę. Zrobiłem tak jak mi radziliście i... zaczął pokazywać prawidłowo. Jestem wam bardzo wdzięczny bo na licznikach niestety się nie znam i nie miałem za dużo z nimi do czynienia. Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz ale zaraz po naprawieniu wyjechałem na urlop. Potem multum różnych zaległości. Dzięki wam za słuszną diagnozę!