Percon Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Big Hit 2010, to może nie być wymarzony sprzęt, ale w życiu by mi do głowy nie przyszło, że nie da rady tego licznika używać na moim sprzęcie. Dziś dokończyłem montaż. Sprawdzałem na najróżniejsze sposoby w domu, potem na dworze jeżdżąc i czujnik nie łapie magnesu. Dopiero zbliżając oba do siebie na wspomnianą odległość w nazwie tematu, wszystko zaczyna działać. Nie uwierzę, że ktoś by taką tandetę wypuszczał na rynek i to było zamierzone. Jaki sens używać licznika bezprzewodowego, skoro jego użyteczność jest znikoma? Zły dzień mam dzisiaj ogólnie i jeszcze to. Dużo mi nie potrzeba, ma wszystkie niezbędne opcje. Sprawdzałem przed zakupem VDO i Sigma, ale nic mi z ich oferty nie podchodzi. Orientuje się ktoś co jest najbardziej zbliżonego do tego Cateye, tylko z większym, pewnym zasięgiem? Takie 5 cm by było w porządku. Odpowiedź ze sklepu natychmiastowa, mam odesłać, no i pozostaje czekać, ale temat wolałbym pozostawić, jako przestrogę, no chyba, że taki zasięg to norma... nie wiem, ostatni raz używałem jakiegoś przewodowego, ponad 10 lat temu. Edytowane 4 Lipca 2018 przez Percon
nctrns Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Magnes na kole i czujnik na widelcu się nie widzą z 1cm? Norma, musisz przesunąć wszystko w dół bliżej piasty, kombinować z pozycją czujnika na widelcu. Nie znam czujnika magnetycznego który by łapał z 5cm Licznik nie łapie transmisji z czujnika z odległości powyżej 1cm? Bubel i wymiana.
Gość Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 U mnie czujnik na ramie/widelcu i magnes na szprysze muszą być w odległości poniżej 1cm, bo inaczej się nie widzą. W trzech różnych licznikach tak miałam.
Percon Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Opublikowano 26 Lipca 2018 Wrócił niestety do mnie, pozostaje jeździć bez licznika, ewentualnie czekać, aż ktoś, kiedyś wyprodukuje taki ze sporym zasięgiem.
nctrns Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Ale możesz jeszcze raz wyjaśnić jaki masz problem? Możesz zrobić zdjęcia jak masz to wszystko zamontowane?
Percon Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Problem jest taki, że w rowerze nie ma fizycznej możliwości zamontowania czujnika, ani magnesu, tak żeby odległość pomiędzy nimi wynosiła < niż 1cm~, dopiero wtedy się widzą. W odpowiedzi na reklamację, dostałem pismo i tam zaś jest mowa o dystansie wynoszącym 5mm. Na pewno problemem jest rodzaj mojego sprzętu, w takich nie montuje się licznika. Zdjęcia pokazują stan faktyczny. Czujnik jest tak zrobiony, że ma zaczepy z tyłu i ma być zamontowany wzdłuż lagi, czyli u mnie jest to około 6 cm. Przerwę można pomniejszyć, ustawiając czujnik do wewnątrz, ale i tak jest ona nadal za duża, żeby był zasięg. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi na myśl, to umieścić go jakoś do wewnątrz na jakichś podkładkach, tak żeby odległość była <1cm~, to jest maksymalny zasięg licznika, zalecany to 5mm 🤣. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Percon
nctrns Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Przesuń magnes i czujnik w dół bliżej piasty, jak najniżej się da i tak jak mówiłeś, przekręć czujnik do wewnątrz też maksymalnie jak to jest możliwe. Tak samo robiłem u siebie jak miałem Sigmę. Nie ma czujników na magnes które by miały większy zasięg. Fizyki nie oszukasz.
Percon Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Opublikowano 26 Lipca 2018 O tym myślałem od początku, ale w końcu nie bez powodu magnes jest na górze i wybiera się rozmiar koła, lub ustawia własną wielkość. Jeśli to wszystko będzie na dole, to magnes będzie mijać czujnik o ileś tam razy częściej niż gdyby był na górze. Czy nie będzie to przypadkiem zaburzać wyników? Jak pomachasz tym magnesem przy czujniku to pokazuje niebotyczne prędkości, których fizycznie nie da się osiągnąć, tego się obawiam.
nctrns Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Na czuja tak się wydaje, ale to tak nie działa. Niezależnie gdzie na kole jest magnes, będzie on mijać czujnik zawsze z taką samą częstotliwością dla danej prędkości kątowej koła. Dane z czapy: Koło obraca się 2 razy na sekundę, ma 2 metry obwodu - daje to prędkość 4 m/s, czyli ok 14,4 kmh Czy czujnik będzie przy obręczy czy przy piaście, nadal będzie rejestrował tą samą częstotliwość 2 obroty na sekundę. Licznik przemnoży to sobie przez wpisany obwód koła i poda ci prędkość. 1
Rekomendowane odpowiedzi