Skocz do zawartości

PLUG KIT do bezdętkowych opon szosowych?

KapitanZubik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Właśnie kompletuję sobie podręczny zestaw naprawczy do opon, który ma wylądować na stałe w torebce podsiodłowej. Póki co, na wypadek dziur na które samo mleko nie wystarczy, wożę ze sobą dętkę, ale ostatnio w oczy rzuciły mi się lepkie "sznurki" (na prawdę nie mam pojęcia jak to nazwać po polsku), które wciska się w oponę i urodziło mi się takie pytanie:

Czy ktoś używa takiego zestawu do opon szosowych i mógłby coś konkretnego polecić? Nie jestem w stanie znaleźć takiego, który nie byłby przeznaczony do dużych opon i mam wrażenie, że przy próbie naprawy opony 25 takim czymś, co najmniej rozerwę ją na pół. 

Sam pomysł wydaje się dość fajny i nie ukrywam, że zdecydowanie bardziej podoba mi się idea szybkiej naprawy gumy bez zdejmowania koła, niż zakładania dętki. 

Opublikowano

Ja osobiscie wole szybko zalozyc detke i kontynuowac szybko jazde niz bawic sie poza domem w klejenie. 

Opublikowano

Pod warunkiem, że nie masz rozcięcia.

Ostatnio trafiło mi się coś takiego 2 razy w MTB. 2 maxisy ikon jedna rozcięta na szkle, druga na drucie wystającym z płyty yomb. W obydwu przypadkach zestaw naprawczy nic by nie dał, mleko wylało się, rozszczelnione koła. W obydwu przypadkach uratowała mnie zapasowa dętka.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widziałem, to ciężko taką naprawę nazwać "zabawą w klejenie". Taki makaron wciskasz w oponę, kręcisz kołem (mleko zatyka pozostałe szczeliny) i jedziesz dalej - stąd moje zainteresowanie.

Może jednak jest ktoś, kto korzysta z takiego rozwiązania na szosie i może podzielić się opinią?

Edytowane przez KapitanZubik
Opublikowano

Jak Ci sie cale mleko wyleje z rozciecia to sobie pokrecisz😜

Opublikowano

Jeśli rozetnę aż tak poważnie oponę, to raczej  "makaronikiem" nie będę próbował jej łatać. ;) 

Ale korci idea zostawienia dętki w domu. 

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jeśli mleko nie ogarnia dziury, wkładasz taki pasek i masz oponę jak nową. To jest kawałek gumy na sznurku, który zostawia bardzo mało pracy dla mleka.

Koledzy uprzejmie opisali przyczyny, dla których warto i tak wozić zapasową dętkę.