Skocz do zawartości

Czy potrzebna mi nawigacja?

Rebeliant86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część, potrzebuje waszej pomocy. Szykuje się do zakupu licznika, to co na pewno chce aby posiadał to pomiar tętna (strefy) i kadencji. Aktualnie ślad zapisuje sobie za pomocą Google Fit. Jeżdżę głównie po Warszawie i okolicach.
Chciałbym się Was poradzić w jednej kwestii. Czy warto dołożyć i kupić już nawigacje? Na przykład Mio 205HC? Koszt aktualnie to 900zl (licząc cash back). A dobry zwykły licznik z czujnikami to max 400zł. Czy taka nawigacja może jakoś uprzyjemnić mi wycieczki, albo oferuje coś co może mi się naprawdę przydać?

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

chętnie poobserwuje wątek. sam jestem na etapie zakupu licznika. ja co prawda się skłaniałem ku sigma rox 11. na allegro cały set z 2 czujnikami to koszt 940 zł ;) niech się wypowiedzą mądrzejsze głowy ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Doprecyzuj pytanie, bo tego czy potrzebujesz navi to Ci poza Tobą nie powie.

Opublikowano

Faktycznie, może źle to opisałem w pierwszym poście.

Jeżdżę na rowerze w najbliższej okolicy miejsca zamieszkania, czyli tylko tyle ile dam radę dopedałować bez wożenia roweru samochodem, wyjdzie jakiś promień 50km. I o ile nigdy bym nie stawiał sobie powyższego pytania uprawiając rowerowe wycieczki po Polsce czy Europie, o tyle wydatek dodatkowych 500zł do licznika w moim i pewnie wielu podobnych przypadkach nie jest już taki oczywisty. Czy komuś przydaje się nawigacja w takim przypadku jak mój? I jeśli tak to w jaki sposób? 

Opublikowano

Ja mam Garmina eTrex 20 tylko dlatego, że ojciec nie używa. Szczerze mówiąc też nie korzystam. Włączony jest, pokazuje gdzie jestem. Ale raczej na niego nie patrze i na nim nie polegam.

Gadżet za 800zł. Jeżdże dla siebie, lubie odkrywać, eksplorować i podziwiać widoki.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Też większość tras zaczynam i kończę w domu na rowerze i rok temu kupiłem Garmina 520. Dlaczego?

Lubię poznawać nowe miejsca, przy czym zazwyczaj jest to zaplanowane. Czyli obmyślam trasę w domu i dopiero potem jadę. Nie zdarza mi się "jechać przed siebie". Przy takim podejściu, zanim kupiłem nawigację, zmuszony byłem co chwila stawać, wyciągać telefon i sprawdzać trasę. Czy minąłem skręt? Coś długo jadę prosto, czy oby nie powinienem był skręcić na tamtym rozwidleniu? Ile jeszcze do skrętu, żebym go nie przegapił? Lewo, prosto do pierwszych dwóch łuków, prawo, za laskiem w prawo, zaraz, jaki był ten pierwszy skręt? 😛 Jazda w ten sposób to udręka, zwłaszcza jeśli ktoś lubi patrzyć na średnie, czasy i do tego planuje wrócić do domu o jakiejś sensownej porze. Z nawigacją po prostu zawsze wiem gdzie skręcić, tak jakbym jechał tamtędy setny raz.

Dodam jeszcze, że nie przepadam za ruchliwymi trasam typu wojewódzkie i krajowe. Dzięki nawigacji mogłem sobie ustawić 200km trasę na Mazury po zupełnie nieznanych mi lokalnych asfalówkach i przejechać te 100 (?) skrętów w nieznane jak po sznurku.

Inny powód to udział w np. maratonach długodystansowych.

Z innej strony, to dzisiaj nawet miałem takie przemyślenie, że jedną z tras do której potrzebowałem rok temu nawigacji znam już na pamięć. Więc jeśli jeździsz cały czas po kilku trasach treningowych które dobrze znasz, to chyba nawigacja nie ma sensu.

Edytowane przez RadS
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki! Zaczynacie mnie utwierdzać, że to będzie zbędny gadżet. Miejsca takie jak lasek Bielański, czy ten las koło Legionowa nie są aż tak obszerne aby wymagały nawigowania. Nie będę też raczej ślęczeć przed komputerem aby robić nowe trasy do nawigowania po śladzie, bo wolę w tym czasie iść pojeździć :-) jedyne co mi przyszło do głowy to złoty środek, czyli coś z GPS co samo zarejestruje trasę i mnie nią poprowadzi ponownie jeśli uznam, że była fajna a sam nie będę dobrze pamiętać. Czyli mowa tu o takich urządzeniach jak Mio cyclo 105hc, Garmin Edge 25 czy rox 10/11. Co do samego wyboru urządzenia to udam się do innych istniejących wątków.

Opublikowano

Możesz też spróbować Locus maps w telefonie. 

Opublikowano

Nie specjalnie chce wozić telefon na kierownicy. Jestem prawie zdecydowany na zakup Lezyne Macro GPS. Jedyne co mnie jeszcze trzyma to brak ANT+, jest tylko BT Smart i staram się doszukać na ile mi to może skomplikować życie. Poza tym będzie dla mnie idealny.

Opublikowano

Co do samej nawigacji to mam kilka przemyśleń. Przez kilka lat jeździłem tak, że ślad zapisywałem najpierw na endomondo a potem Strava. Natomiast w terenie jeździłem na pamięć albo posiłkowałem się mapami googla. Jazda na pamięć sprawdzała się w okolicy i na trasach, które znałem. Po kilku latach znudziło mi się ciągle jeździć te same trasy. Zacząłem szukać nowych wyzwań i ruszać się poza moje tereny. Tutaj posiłkowałem się mapami Googla i jeździłem na azymut. Niestety to było mało wygodne. Każde rozwidlenie czy nieoczywista sytuacja w lesie wiązało się z koniecznością wyjęcia telefonu, sprawdzenia, schowania telefonu. Podczas trasy postojów bywało naprawdę sporo. 

W tym roku kupiłem komputerek z nawigacją - Garmin edge 820. Długo uzasadniałem sobie racjonalność takiego wydatku, ale ostatecznie się zdecydowałem i powiem szczerze - nie żałuję. Zmieniło to zupełnie komfort dłuższych jazd po nieznanym. Wcześniej planuje trasy w Strava, potem odpalam na Garminie i jadę. Przy całodniowych wyprawach telefon wyciągam jedynie jak chce cyknąć fotki. Ogromnie poprawia to komfort jazdy. 

Garmina używam też przy jazdach po okolicy. Różnica polega tylko na tym, że wtedy nie nawiguje a jedynie rejestruję aktywność. Garmin zastępuje Strava/Endomondo i inne wynalazki. Całość później bez mojego udziału leci do Strava i Endomondo, gdzie zostali znajomi. 

Podsumowując nie żałuje wydanej kasy, jestem zadowolony i uważam, że to dobry wybór. Myślę, że nawet proste Mio 205 zrobi robotę. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za opinię. Na najbliższe 2-3 lata nie planuje dalszych wycieczek (taka prywatna sytuacja) w związku z tym na razie nie inwestuje w klasyczna rowerowa nawigacje. Idę w kierunku urządzenia które może ewemtualnie nawigować po ścieżce, ale głównie będzie rejestrować i informować. Zastanawiałem się między Mio cyclo 105, Garminem Edge 25, Sigmą rox 11 a ostatecznie w stosunku cena-funkcje-wyposazenie wybrałem Lezyne Macro GPS. Do moich zastosowań będzie idealnym wyborem. Jak trochę z nim pojeżdżę to zdam relacje. :-)

Opublikowano
4 minuty temu, eathan napisał:

Co do samej nawigacji to mam kilka przemyśleń.

Zgadzam się z powyższym. Wszystko zależy do czego zamierzam używać, jeżeli do turystyki, to nawigacja (odbiornik mapowy, turystyczne mapy) bardzo podnosi komfort. Do napierania na szosie taka funkcjonalność może być kompletnie zbędna.

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 minut temu, Pietern napisał:

Zgadzam się z powyższym. Wszystko zależy do czego zamierzam używać, jeżeli do turystyki, to nawigacja (odbiornik mapowy, turystyczne mapy) bardzo podnosi komfort. Do napierania na szosie taka funkcjonalność może być kompletnie zbędna.

Na szosie taki Garmin ma zupełnie inne przeznaczenie. Nie nawigujesz ale zbierasz sporo danych. Jednak tutaj rodzi się pytanie czy potrzebujesz tych danych. Za to w lesie pasuje mi i to bardzo. Ułatwia i poprawia wygodę. Nie zauważyłem (jeszcze) problemów z zasięgiem GPS. W lasach dawał radę. Musiałem się tylko przyzwyczaić, że to ciut inaczej niż klasyczna nawi w samochodzie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Chciałbym ten temat trochę podsumować.

-Uprawiasz turystykę rowerową - warto dopłacić do tego aby posiadać nawigacje z mapami.

-Rower to dla Ciebie forma spędzania czasu po pracy, jeżdżąc po okolicznych lasach czy mieście- raczej nie wykorzystasz potencjału takiej nawigacji, a zaoszczędzona kasę można przeznaczyć na inne rowerowe szpeje ;-)

Jeśli chcecie to oczywiście możemy kontynuować ten temat, bo myślę, że dyskusja jest ciekawa i jeszcze wielu osobom się przyda. Ja w tym miejscu pragnę Wam podziękować bo już wiem co mi potrzebne. :-)

Opublikowano

Masz rację, zawsze lepiej jest wydać raz a porządnie w myśl przysłowia "oszczędny płaci dwa razy...". Nie mniej Edge 520 z czujnikami to wydatek rzędu 1250pln. Wiem, że przez najbliższe dwa lata nie będzie mi potrzebna nawigacja, a za dwa lata może będzie już na to jakaś inna technologia. :-) więc w przypadku takich urządzeń zakup na zapas nie do końca moim zdaniem jest rozsądny. Ale też warto kupić sprzęt dobry, który ewentualnie za te dwa lata będzie miał jeszcze jakąś wartość i pozwoli sprzedać się w dobrej cenie i wtedy dołożyć aby kupić coś innego.

stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano

@Rebeliant86,
Niektóre modele GPS mają fajną funkcję polegającą na losowym generowaniu trasy do przejechania. Wprowadzasz dystans jaki chcesz pokonać, a GPS oblicza pętlę (lub kilka opcji) zaczynającą i kończącą się w miejscu, w którym się znajdujesz. Więc nawet jeżeli jezdzisz tylko w swojej okolicy to może być ciekawe zastosowanie dla takiego sprzętu.

Korzystam z tego w moim MIO Cyclo 205 i działa całkiem fajnie. Zawsze wyznacza trzy alternatywne trasy i przed wyruszeniem w drogę możesz sprawdzić parametry trasy takie jak profil wysokości, procent trasy na szutrze, asfalcie itp.

Poniżej wrzucam linki do filmów na youtube, w których znajdziesz więcej info na ten temat:

Pozdrawiam!

Opublikowano

Czytałem o Tym i faktycznie to jest jedna z opcji dzięki której mocno zastanawiałem się nad zakupem Mio cyclo 205hc i z resztą dalej o nim myślę. Aktualnie przez szwy na nodze mam 2 tygodnie przerwy od roweru więc mam czas żeby to przemyśleć i podjąć trafna decyzję. :-)

Opublikowano
28 minut temu, stanislaw.kozuchowicz napisał:

@Rebeliant86,
Niektóre modele GPS mają fajną funkcję polegającą na losowym generowaniu trasy do przejechania. 

Z Twojej odpowiedzi wynika, że ta funkcja jest tylko w Mio a to nie do końca prawda. Garmin też ma podobne rozwiązanie. Określasz kierunek, rodzaj trasy i dystans. System generuje trasę. 

Opublikowano
5 minut temu, Zbyszek.K napisał:

Nie wszystkie Garminy tak mają...mój 520 nie ma...lub nie umiem znaleźć!!! ;) 

Sprawdź w aplikacji Garmin Connect. Opcja Kursy i tam Utwórz kurs. U mnie na 820 jest i działa. Być może na 520 nie ma. Jednak już na 520 Plus powinno być. 

stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano
W dniu 28.05.2018 o 14:53, eathan napisał:

Z Twojej odpowiedzi wynika, że ta funkcja jest tylko w Mio a to nie do końca prawda. Garmin też ma podobne rozwiązanie. Określasz kierunek, rodzaj trasy i dystans. System generuje trasę. 

@eathan,

Nigdzie nie napisałem, że taka funkcjaonalność jest dostępna tylko w urządzeniach od MIO. Opisałem tą funkcję, bo pomyślałem, że może zainteresować @Rebeliant86 i podałem przykład Cyclo 205, bo takowy posiadam i znam :) Filmy wrzuciłem w komentarz, bo znalazłem je jak rozglądałem się za GPS-em i fajnie z nich widać jak to działa.

Pozdrawiam!

Opublikowano

W Mio 205 dwie rzeczy mi nie leżą. Jest duży i bardziej niż na nawigacji zależy mi na przykład na pilnowaniu stref tętna. A tego chyba w ogóle nie ma - albo ja nigdzie nic na ten temat nie znalazłem.

stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano

W MIO 205 takich rzeczy nie ma. To jest raczej sprzęt do jazdy rekreacyjnej niż poważnego trenowania. Może jakieś inne modele albo Garminy Edge. No i rzeczywiście jest duży :)

Opublikowano (edytowane)

Jak jeździsz głównie po okolicy którą dobrze znasz a zależy ci głównie na kadencji, hr i strefach to kup sobie po prostu Sigme 23.16.

Mam ową sigmę i roxa 11.0. 23.16 jest mnniejsza gabarytowo od roxa a wyswietlacz podobnej wielkosci.

Do jazdy(treningu) po bliskiej okolicy używam najczesciej 23.16. Po grzyba mi setny ślad tej samej, dobrze znanej trasy.

A 23.16 ma wyświetlacz z pogrubionymi i dużymi cyframi co jest znacznie czytelniejsze w słońcu i okularach p.słonecznych niż rox11.

Najcześciej ustawiam sobie  u góry HR, w środku jest Speed a na dole kadencja. Jak potrzeba zmieniam ją na diagram stref albo Gradient terenu. I wystarczy

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Chciałem Wam wszystkim podziękować za pomoc, zdecydowałem się na Lezyne Micro GPS C. Jak otrzymam to podzielę się z Wami opinią w innym wątku. :)