Sopellini Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 To mój pierwszy post na forum więc na początek się przywitam - cześć! Nabyłem jakiś czas temu licznik RD500B i początkowo korzystałem z niego w mirror mode jedynie z paskiem HR oczekując, aż dotrą do mnie czujniki Sunding (po pozytywnych opiniach tutaj nabyłem od razu 2 do dwóch rowerów 😀 ). No i pojawił się problem - w momencie próby sparowania czujnika z telefonem (iPhone 5s) pojawia się standardowy komunikat, że czujnik został wykryty i czy chcę go sparować. Wybieram "Pairing" i pojawia się kolejny komunikat mówiący o tym, że jeśli chcę korzystać z czujnika w Direct mode to muszę go sparować bezpośrednio z licznikiem, wybieram OK i... lista sparowanych urządzeń jest pusta. Mając sparowany licznik i pasek HR, czujnik Sunding też nie pojawiał się po sparowaniu, więc dla testu usunąłem wszystkie sparowane urządzenia stąd pusta lista. Generalnie problemem jest to, że czujnik nie pojawia się na liście sparowanych urządzeń. W widoku trip nie pojawiają się dane z tego czujnika podczas kręcenia kołem. Przy sparowaniu czujnika bezpośrednio z licznikiem nie ma problemu i dane się wyświetlają na liczniku. Próbowałem z dwoma licznikami, kombinując też z wymianą baterii i zawsze ta sama historia, więc wykluczam wadliwy czujnik. Ktoś może miał taki problem?
hanus Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Opublikowano 19 Lipca 2018 @Sopellini i jak poradziłeś sobie jakoś z problemem?
Sopellini Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 @hanus tak, licznik nagle sam z siebie zaczął bez problemu parować się z telefonem, także mogę z niego korzystać. Pojawił się natomiast inny problem - gdy używam licznika z czujnikiem Sunding nie mogę wyświetlać kadencji. Na liczniku widoczna jest ikonka połączenia z czujnikiem z symbolami S i C, i prędkość wyświetlana na liczniku na pewno pochodzi z czujnika. Przełączając kolejne widoki na liczniku za pomocą przycisku Mode nawet nie pojawia się widok kadencji. Oprócz parowania z telefonem i działania w mirror mode, próbowałem też sparować czujnik z licznikiem w direct mode i wtedy elegancko wyświetla kadencję. Co ciekawe sparowałem też bezpośrednio z licznikiem czujnik tętna i w mirror mode pojawia mi się widok tętna, nawet gdy czujnik jest nieaktywny (nie jest wyświetlana wartość pomiaru tylko symbol Hr). Swoją drogą wg instrukcji wartości Hr i Cd powinny być wyświetlane na tym samym widoku. Niby mógłbym korzystać z licznika w Direct Mode, ale jednak trochę zależy mi na tym, aby mieć też ślad GPS z jazdy i chociaż tą orientacyjną wysokość.
wasiliew Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 U mnie tez pojawil sie maly i dziwny problem. Majac telefon w tylnej kieszonce koszulki , po chwili rozlacza sie, ale juz jak telefon jest w torebce trojkatnej na ramie to jest ok. A bluetooth niby do 10m powinien lapac. Bateria w liczniku jest w miare swieza, ale zmienie na cos lepszego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hanus Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Opublikowano 25 Lipca 2018 [mention=2136]hanus[/mention] tak, licznik nagle sam z siebie zaczął bez problemu parować się z telefonem, także mogę z niego korzystać. Pojawił się natomiast inny problem - gdy używam licznika z czujnikiem Sunding nie mogę wyświetlać kadencji. Na liczniku widoczna jest ikonka połączenia z czujnikiem z symbolami S i C, i prędkość wyświetlana na liczniku na pewno pochodzi z czujnika. Przełączając kolejne widoki na liczniku za pomocą przycisku Mode nawet nie pojawia się widok kadencji. Oprócz parowania z telefonem i działania w mirror mode, próbowałem też sparować czujnik z licznikiem w direct mode i wtedy elegancko wyświetla kadencję. Co ciekawe sparowałem też bezpośrednio z licznikiem czujnik tętna i w mirror mode pojawia mi się widok tętna, nawet gdy czujnik jest nieaktywny (nie jest wyświetlana wartość pomiaru tylko symbol Hr). Swoją drogą wg instrukcji wartości Hr i Cd powinny być wyświetlane na tym samym widoku. Niby mógłbym korzystać z licznika w Direct Mode, ale jednak trochę zależy mi na tym, aby mieć też ślad GPS z jazdy i chociaż tą orientacyjną wysokość.Jak masz licznik podłączony pod telefon to spróbuj usunąć czujniki i na nowo sparować je w aplikacji U mnie tez pojawil sie maly i dziwny problem. Majac telefon w tylnej kieszonce koszulki , po chwili rozlacza sie, ale juz jak telefon jest w torebce trojkatnej na ramie to jest ok. A bluetooth niby do 10m powinien lapac. Bateria w liczniku jest w miare swieza, ale zmienie na cos lepszego. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkPrędzej obstawiam słabą baterię w czujniku, sam licznik informuje o słabym stanie baterii
wasiliew Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 Prędzej obstawiam słabą baterię w czujniku, sam licznik informuje o słabym stanie baterii Ja z telefonem uzywam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Sopellini Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Ok, udało mi się w końcu połączyć licznik i czujnik z telefonem tak, że w mirror mode na liczniku wyświetlana jest kadencja. Szczerze mówiąc nie do końca wiem co było przyczyną mojego problemu bo żeby ostatecznie się udało próbowałem kilka razy parować i usuwać licznik i czujnik z telefonem, gdyż propozycja @hanus żeby sparować czujnik mając połączony licznik nie zadziałała. W trakcie tych wszystkich prób pojawił się też problem opisywany wcześniej czyli czujnik w aplikacji niby był parowany ale nie pojawiał się na liście. Co ciekawe mając czujnik sparowany bezpośrednio z licznikiem i parując licznik na nowo w telefonie, czujnik automatycznie pojawił się na liście urządzeń, ale nie miał uuid więc nie można było się z nim połączyć z telefonu i mimo wszystko trzeba było sparować ten czujnik osobno. Także dziwne akcje się działy, ale ostatecznie się udało. I podejrzewam, że wcześniejsze sparowanie czujnika bezpośrednio z licznikiem mogło być pomocne w sparowaniu licznika z apką, żeby wszystkie wartości były przesyłane do licznika.
hanus Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Opublikowano 26 Lipca 2018 Ok, udało mi się w końcu połączyć licznik i czujnik z telefonem tak, że w mirror mode na liczniku wyświetlana jest kadencja. Szczerze mówiąc nie do końca wiem co było przyczyną mojego problemu bo żeby ostatecznie się udało próbowałem kilka razy parować i usuwać licznik i czujnik z telefonem, gdyż propozycja@hanus żeby sparować czujnik mając połączony licznik nie zadziałała. W trakcie tych wszystkich prób pojawił się też problem opisywany wcześniej czyli czujnik w aplikacji niby był parowany ale nie pojawiał się na liście. Co ciekawe mając czujnik sparowany bezpośrednio z licznikiem i parując licznik na nowo w telefonie, czujnik automatycznie pojawił się na liście urządzeń, ale nie miał uuid więc nie można było się z nim połączyć z telefonu i mimo wszystko trzeba było sparować ten czujnik osobno. Także dziwne akcje się działy, ale ostatecznie się udało. I podejrzewam, że wcześniejsze sparowanie czujnika bezpośrednio z licznikiem mogło być pomocne w sparowaniu licznika z apką, żeby wszystkie wartości były przesyłane do licznika.Niezłe cyrki z tymi czujnikami i Twoim telefonem...
Sopellini Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) @hanus zgadza się. A niby iPhone 5s, z którym chyba nikt nie miał problemów... W każdym razie dzięki za pomysły odnośnie rozwiązania tych problemów Edytowane 26 Lipca 2018 przez Sopellini 1
marwooj Opublikowano 18 Września 2018 Opublikowano 18 Września 2018 W dniu 11.04.2018 o 19:04, hanus napisał: Macie jakieś pytania? Postaram się odpowiedzieć Czy ma ostrzeżenie o za małej / dużej kadencji?
wasiliew Opublikowano 18 Września 2018 Opublikowano 18 Września 2018 Czy ma ostrzeżenie o za małej / dużej kadencji?Nie ma takiej opcji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
marwooj Opublikowano 18 Września 2018 Opublikowano 18 Września 2018 W dniu 11.04.2018 o 19:04, hanus napisał: Ja osobiście korzystam z chińskiego czujnika kadencji/prędkości, który jest wykrywane przez licznik bez żadnego problemu, trzy obroty koła, korby i licznik startuje A taki czujnik gdzie jest do nabycia?
wasiliew Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Hejka. Dziala Wam upload na strave? Od wczoraj nie moge nic wrzucic z aplikacji Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
svoboda Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 4 godziny temu, wasiliew napisał: Hejka. Dziala Wam upload na strave? Od wczoraj nie moge nic wrzucic z aplikacji Wiem, że temat dotyczy CatEye, a ja mam Sigma, ale zgłaszam, że z aplikacji Sigma Data Center upload na Stravę wczoraj wieczorem działał bez problemu.
wasiliew Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 No wlasnie, a u mnie takie cosCzasami tak mialem przy slabym wifi, ale teraz sprawdzone kilka razy i na LTE tez nie idzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hanus Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Przed chwilą sprawdziłem i bez problemu. @wasiliew Edytowane 28 Stycznia 2019 przez hanus
wasiliew Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Przed chwilą sprawdziłem i bez problemu. [mention=3110]wasiliew[/mention]Dzieki za info. To nie wiem co jest grane. Na cateye atlas i trainingpeaks wrzuca bez problemu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hanus Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 @wasiliew może po prostu ponownie połącz się ze stravą?
wasiliew Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 [mention=3110]wasiliew[/mention] może po prostu ponownie połącz się ze stravą? Wszystko sprawdzone. Laczylem sie na nowo, na stronie stravy apka jest polaczona, juz nawet przeinstalowalem w telefonie i nic. Pozostaje mozliwy problem z iOS i iphonem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hanus Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) @wasiliew całkiem możliwe, ja mam androida 😉 Edytowane 28 Stycznia 2019 przez hanus
wasiliew Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ok. Dostalem info ze jest problem i pracuja nad tym. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
karlos55 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 cześć. w jaki sposób parujecie ten Chiński czujnik?
hanus Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 cześć. w jaki sposób parujecie ten Chiński czujnik? W czym dokładnie masz problem?Jeśli czujnik jest aktywowany to jest widoczny dla komputerka i telefonu. Czujnik aktywujesz magnesem.W aplikacji wchodzisz w devicepóźniej na dole masz pair to device i tyle w sumie.
karlos55 Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 W dniu 2.02.2019 o 12:59, hanus napisał: W czym dokładnie masz problem?Jeśli czujnik jest aktywowany to jest widoczny dla komputerka i telefonu. Czujnik aktywujesz magnesem. W aplikacji wchodzisz w device później na dole masz pair to device i tyle w sumie. Dzięki za wskazówki. Właśnie w ten sposób próbowałem. Wymieniłem baterie i pojechałem na test - na ten moment wszystko mierzy gdy jest sparowany z telefonem. Nie udaje mi się jednak połączyć samego licznika z chińskim czujnikiem bez udziału telefonu. Pojawił się też kolejny problem podczas eksportu treningu na Strave o którym pisali koledzy jakiś czas temu. W dniu 28.01.2019 o 14:32, wasiliew napisał: No wlasnie, a u mnie takie cos Czasami tak mialem przy slabym wifi, ale teraz sprawdzone kilka razy i na LTE tez nie idzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udało się Wam rozwiązać ten problem?
Rekomendowane odpowiedzi