Fenikspo Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Może i ja coś dorzucę w temacie. Od kilku lat mam deutera race exp air "cos tam" (wszystkie podobne). Najważniejsze żeby był z systemem "aircomfort" który oddziela nam ścianę plecaka od pleców. To naprawdę działa. Oczywiście nawet w samej koszulce można się spocić ale porównując zwykły plecak nawet z jakimiś systemami wietrzenia itp. to do systemu deutera nie ma to porównania. Sam plecak można powiększyć lub zmniejszyć w zależności co potrzeba. Potwierdzam że bukłak to najlepsze co można było wymyśleć, funkcjonalność tego rozwiązania jest rewelacyjna i jedynie osoby które tego używały bądź używają mogą coś o tym wiedzieć. Zamiast batonów po których chce się rz..... bo cukier wyżera ci kubki smakowe, wolę sobie zrobić jakieś kanapki czy kupić chałkę i do plecaka. Dętkę i narzędzia wożę w podsiodłówce bo nie zawsze jest czas na dalszą wycieczkę a na krótkie trasy to biorę bidon i w teren. Oczywiście zgodzę się że lepiej nie mieć niczego na plecach, lepszy komfort itp. ale ja już się przyzwyczaiłem do plecaka i na dłuższe wyprawy nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.
Strek Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Także mam Deutera model compact exp12. W zasadzie nie zawsze go używam ale teraz gdy zrobiło się chłodniej jeżdżę z nim często a to z racji tego że 2 litrowy bukłak który jest umieszczony w trzeciej najgłębiej położonej komorze plecaka, trzyma długo temperaturę płynu który do niego wlewamy. Miło wziąć łyk czegoś nie lodowatego jak temperatura na zewnątrz nie rozpieszcza. Poza tym jest to plecak zaprojektowany jako typowo rowerowy z mnóstwem przydatnych dla rowerzysty rozwiązań. https://www.deuter.com/de-de/shop/rucksaecke/p23758-fahrradrucksack-compact-exp-12
Chrismel Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 W dniu 16.11.2020 o 16:10, zenobek napisał: Wolę jeździć nawet z bagaznikiem niż z plecakiem na plecach. Ale to tylko moje, bardzo subiektywne zreszą, zdanie. Jeździłem przez wiele lat z plecakiem. Żona także. Obydwoje mamy nieodwracalne zwyrodnienia w obrębie obręczy barkowej. Objawia się to bólem jak tylko mamy wilgotne plecy. Nawet w lato kiedy jest upał. Mieliśmy plecaki z systemem wentylacji itd. Niestety kiedy jeździ się dużo, długo, z wiecznie wilgotnymi plecami, zwłaszcza w zimę, takie są skutki uboczne. Jak teraz widzę reklamy producentów na których rowerzyści radośnie pomykają na MTB po górach z plecaczkami to szlag mnie trafia. Powinno to być tak samo zakazane jak reklama papierosów. Oczywiście jak ktoś się przejedzie parę razy w sezonie to nic mu nie będzie. Ale jak ktoś jeździ intensywnie, do tego przez cały rok, plecak delikatnie mówiąc nie jest najlepszym pomysłem. Także @zenobekma całkowitą słuszność ze swoim subiektywnym zdaniem.
RadS Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 25 minut temu, Chrismel napisał: Jeździłem przez wiele lat z plecakiem. Żona także. Obydwoje mamy nieodwracalne zwyrodnienia w obrębie obręczy barkowej. Objawia się to bólem jak tylko mamy wilgotne plecy. Nawet w lato kiedy jest upał. Mieliśmy plecaki z systemem wentylacji itd. Niestety kiedy jeździ się dużo, długo, z wiecznie wilgotnymi plecami, zwłaszcza w zimę, takie są skutki uboczne. Jak teraz widzę reklamy producentów na których rowerzyści radośnie pomykają na MTB po górach z plecaczkami to szlag mnie trafia. Powinno to być tak samo zakazane jak reklama papierosów. Oczywiście jak ktoś się przejedzie parę razy w sezonie to nic mu nie będzie. Ale jak ktoś jeździ intensywnie, do tego przez cały rok, plecak delikatnie mówiąc nie jest najlepszym pomysłem. Także @zenobekma całkowitą słuszność ze swoim subiektywnym zdaniem. Nie rozumiem, jak do tych zwyrodnień mają się wilgotne plecy? Pod jakim hasłem tego szukać w Google? Zmartwiłeś mnie, bo od jakichś 3 zim staram się jeździć przez większą część roku, a wrodzona potliwość oznacza, że ubranie (zwłaszcza plecy) mam zawsze mokre.
Chrismel Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) 9 godzin temu, RadS napisał: Pod jakim hasłem tego szukać w Google? Nie wiem czy to jest w ogóle do znalezienia. Ile osób przejeżdża na rowerze powiedzmy 150-200 tys kilometrów ? Bo mniej więcej po takim czasie pojawił się nam obydwojgu ten problem. Nie wszystko było z plecakiem. Ciężko mi oszacować ile dokładnie ale zakładam z grubsza że połowa. Poza tym ile osób jeździ cały rok. Teraz coraz więcej ale jeszcze kilkanaście lat temu rowerzysta na śniegu był raczej niespotykanym widokiem. 9 godzin temu, RadS napisał: ubranie (zwłaszcza plecy) mam zawsze mokre Ja w tej chwili muszę się już bardzo starannie ubierać że zminimalizować ten efekt i jego oddziaływanie. Po pierwsze nie jeżdżę w niczym innym jak koszulka merino, obojętne latem czy zimą (w tym drugim przypadku zawsze zakładam dwie pierwsze warstwy merino). Po drugie, jak potrzebuję się odrobinę docieplić to nie zakładam dodatkowej czy cieplejszej kurtki tylko grubsze skarpetki, grubsze lub dodatkowe cienkie rękawiczki, ciut grubsze leginsy. Pojawiła się w tym roku kurtka z Goretex Active. Planuję zakup następnej (bo naprawdę działa). Także w znacznym stopniu można pocenie się ograniczyć. A przy odpowiednio oddychających ciuchach spowodować że będą się one dość szybko podsuszały bez efektu wychłodzenia. No ale trzeba czasami też trochę zwolnić co dla osoby trenującej może być problemem. Edit. Pogooglowałem trochę i coś tam można znaleźć wpisując "przewianie". Na przykład w tym artykule: https://stylzycia.polki.pl/choroby,najlepsze-i-najszybsze-sposoby-na-przewianie-plecow,10385808,galeria.html Piszą m. in. "Z kolei przewianie pleców w wyższych partiach objawia się najczęściej bólem i sztywnością karku, bólem barku, a także głowy." Nietrudno się domyśleć że jak będziemy to powtarzać cyklicznie dojdzie do trwałych uszkodzeń. Natomiast na temat samych zmian w obręczy barkowej jest dużo. Ale głównie piszą o osobach które uprawiają sport wymagający wysokiego podnoszenia ramion (np. siatkarze) lub które to robią często z racji wykonywanego zawodu (np. robotnicy budowlani - malarze). Jeszcze taki urywek ze strony: https://sklep.jack-wolfskin.pl/blog/wentylacja-w-plecakach "Nawet w chłodne dni plecak może spowodować spocenie się pleców, co zwłaszcza w jesienne i zimowe dni naraża nas na wychłodzenie i przewianie." Ale bez szukania w google, tak na zdrowy chłopski rozum, jak nam będzie wiało zimne powietrze na spocone ciało, do tego często i w sposób powtarzalny to jakieś konsekwencje będą. Tylko że ja taki "mądry" to jestem dopiero teraz. Wcześniej mi się wydawało że skoro wszyscy jeżdżą z plecakami, ba, są nawet specjalne plecaki rowerowe, do tego z wentylacją, to będzie dobrze. Edytowane 18 Listopada 2020 przez Chrismel
Ares Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Nie do końca rozumie czyjeś fobie, kłopoty zdrowotne przenoszone na ogół powiedzmy społeczeństwa. Nie bywam w jakiś dziwnych miejscach i raczej 99,9% czy to na całodziennych wyrypach pieszo czy rowerem widuję ludzi z plecakami. I nie wszyscy mają te współczesne z "wodotryskami" i masażem pleców jak i nie wszyscy mają jakieś Goretexy czy inne tego typu wynalazki. Rozumiem, że z 6 kg szpeja to na głowie mają niektórzy wozić bo obładowywanie roweru poza klasyką bikepackicgu jest pomysłem dość niepraktycznym w przypadku "prawdziwej" jazdy w terenie.
Chrismel Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 40 minut temu, Ares napisał: obładowywanie roweru poza klasyką bikepackicgu jest pomysłem dość niepraktycznym w przypadku "prawdziwej" jazdy w terenie Byłem tego samego zdania dlatego jeździłem z plecakiem. Żona też. Czasami nie da tego się uniknąć. Ale z perspektywy czasu wiem że często można było inaczej. Tyle że plecak był najwygodniejszy. No i najlepiej się z nim wyglądało
zenobek Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 5 godzin temu, Ares napisał: na całodziennych wyrypach pieszo czy rowerem widuję ludzi z plecakami Pieszo to co innego. Plecak inaczej układa się na plecach. Siły działające na kręgosłup działają w trochę inny sposób. To "trochę" robi kolosalną różnicę dla naszego zdrowia.
Rekomendowane odpowiedzi