Skocz do zawartości

Powerbank- który jest godny uwagi?

modzel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, modzel napisał:

Dzięki za informacje, ale od czasu mojego pytania minął ponad rok i zdążyłem już zmienić telefon :)

Wybacz, nie spojrzałam na datę :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na rower warto wybrać power bank w smukłej obudowie, a to jest możliwe do uzyskania w przypadku użycia w procesie produkcji ogniw litowo-polimerowych (Li-Po).

Co do pojemności, wystarczy w zupełności 10000mAh. Wystarczy na cały dzień pracy, zarówno smartfona jak i można ładować np kamerę sportową.

Wystarczy jedno wyjście USB, nie ma potrzeby, żeby były dwa.

Ważne żeby obudowa była aluminiowa, będzie sztywny i lżejszy od swojego plastikowego odpowiednika. Lepiej też będzie oddawał ciepło. Ewentualny upadek raczej nie zaszkodzi, nie pęknie obudowa.

Warto, żeby miał szybkie ładowanie, zarówno power banka, jak i podłączonych urządzeń, przydaje się na prawdę. Szukajcie quick charge 2 lub 3.

Całość nie będzie dobrze działać, jeśli będziemy mieć słabej jakości kabel do ładowania.

Na potrzeby rowerowe najlepsze rozwiązanie to kabel z wtyczką magnetyczną, konieczne żeby miał diodę, oplot kabla to nylon, będzie bardzo elastyczny oraz wytrzymały. Zwróćcie uwagę, żeby kabel miał dużo miedzi, zwykle się wtedy pisze, że max natężenie to 2,4A.

Oszczędzamy w ten sposób gniazdo ładowania w telefonie, nie wyrwiemy.

Z power banków polecam:

Xiaomi 10000 2 generacji- cena około 80 zł

+ silikon ochronny ok 5 zł (element estetyczno-ochronny), niekonieczny

Kabel magnetyczny ok 15 zł

Ewentualnie szybka ładowarka ok 25 zł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

...może się komuś przyda. Popieram przedmówcę: QC najlepiej 3, jest bezcenne.  Zwłaszcza przy ładowaniu  samego banku. PB 30000 mAh "zwykłym/typowym" prądem USB ładuje się ponad 30 godzin, a przez QC 3 nieco ponad 10. Kolejna, dla mnie mega ważna, sprawa to passtrough  - możliwość jednoczesnego ładowania i rozładowania. Zwracam uwagę bo mało który PB to ma, a robi różnicę, może się b. przydać. 

Szukam dużego PB dla siebie i nic nie znajduje, powoli skłaniam się w stronę majsterkowania, tylko że wychodzi drożej, gorzej i narobic się trzeba ;)

Może ktoś coś... >> 20Ah, << 150zł, ale z passtrough.

Opublikowano
2 godziny temu, zero napisał:

...może się komuś przyda. Popieram przedmówcę: QC najlepiej 3, jest bezcenne.  Zwłaszcza przy ładowaniu  samego banku. PB 30000 mAh "zwykłym/typowym" prądem USB ładuje się ponad 30 godzin, a przez QC 3 nieco ponad 10. Kolejna, dla mnie mega ważna, sprawa to passtrough  - możliwość jednoczesnego ładowania i rozładowania. Zwracam uwagę bo mało który PB to ma, a robi różnicę, może się b. przydać. 

Szukam dużego PB dla siebie i nic nie znajduje, powoli skłaniam się w stronę majsterkowania, tylko że wychodzi drożej, gorzej i narobic się trzeba ;)

Może ktoś coś... >> 20Ah, << 150zł, ale z passtrough.

http://vadimpacajev.com/zrob-to-sam-pojemny-powerbank-za-20-zlotych/

Coś w tym rodzaju ? Kupujesz obudowę z elektroniką a ogniwa sam dobierasz. Dzięki temu wiesz co masz w środku.

Opublikowano

Tyle że to i tak wyjdzie drogo, a do tego "flaki" w takim chińczyku są raczej kiepskie i nie gwarantują spokojnego snu. Niby elektronikę też da się kupić, tylko... To wyjdzie jeszcze drożej.

W jednym ze sklepów można obecnie kupić PB o pomoc realnej pojemności 30000 mAh za 140 zł. Piszą w netach /ja nie wierzę/ że można z niego wyjść 19 Ah - to by mi pasiło. Sprzętnie niestety mnie nie zadowala, za to mocno podcina koncepcje rzeźbienia samemu. Przymierzałem się do zakupu ogniw i zgłupiałem, tyle tego jest, do tego tanie używki itp itd. nie wiadomo co  brać, no i ceny od... do... 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja już tyle razy przejechałem się na tanim badziewiu, że zainwestowałem w Adata P20000D 20000mAh i jestem mega zadowolony. Warto sobie zerknąć np. tutaj:
https://hometips.pl/jaki-powerbank-kupic/

Jest kilka fajnych modeli o sensownej pojemności, między którymi można coś wybrać. A te wszystkie cudowne wynalazki z Allegro omijajcie szerokim łukiem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie nie chce zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj.

czy moglibyście mi polecić jakiś godny uwagi powerbank który by się sprawdził na przyszłoroczną edycje Wisłe1200 ?

chcialbym nim ładować oczywiście mój telefon i licznik. 

Opublikowano

Kolega kupił w Aktcion czy jakoś tak za 40 zł ma on pojemność 10 000 tutaj nie wiem jak z jego trwałością.
Ja mam Reinstorn o pojemności 10 000 , kosztował mnie jakieś 200 ziko, jego wytrzymałość jest dość duża, naładował mi telefon 5 razy do pełna więc mogę z czystym sumieniem polecić

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Teraz widze, ze Reinstorn o pojemności 2 0000 jest za lekko ponad 100 zł. No właśnie mam dylemat jakiej pojemności kupić czy 10000 mi wystarczy czy lepiej dla bezpieczeństwa kupić większy, ale nieco cięższy.

Opublikowano

Ja bym zakupił o większej pojemności wytrzymał by dłużej
I na chwilę obecną długo sam trzyma prąd bo np po 2 miesiącach spokojnie podpinam telefon i ładuje

A kupiłem go by pod namiotem lub na wypadzie w góry lub na rower mieć dodatkowy zapas baterii

Opublikowano

Mam kilka dodatkowych pytań: Jaki telefon chcesz ładować i jaki licznik?
Ze swojej strony polecam pomyśleć nad solarnym power bankiem z funkcją szybkiego ładowania. taki by ułatwił zdecydowanie dłuższą jazdę, bo nie trzeba korzystać z gniazdka, żeby go podładować. Jest wbudowany akumulator o pojemności 10.000mAh, przez cały dzień się naładuje i można w trasie też podładowywać urządzenia na postojach.
https://pl.aliexpress.com/item/32958295579.html?spm=a2g0o.cart.0.0.2e3a3c00TM6oVE&mp=1

Cena jest znaczna, ale warto, bo nie tylko się przyda na Wisła 1200 ale na inne wyprawy.

Opublikowano

Co do telefonu to obecnie mam Iphone’a SE i pewnie przy takim zostanę. Licznik, który posiadam to Bryton Aero60.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.06.2020 o 20:28, DamianKle napisał:

Mam kilka dodatkowych pytań: Jaki telefon chcesz ładować i jaki licznik?
Ze swojej strony polecam pomyśleć nad solarnym power bankiem z funkcją szybkiego ładowania. taki by ułatwił zdecydowanie dłuższą jazdę, bo nie trzeba korzystać z gniazdka, żeby go podładować. Jest wbudowany akumulator o pojemności 10.000mAh, przez cały dzień się naładuje i można w trasie też podładowywać urządzenia na postojach.
https://pl.aliexpress.com/item/32958295579.html?spm=a2g0o.cart.0.0.2e3a3c00TM6oVE&mp=1

Cena jest znaczna, ale warto, bo nie tylko się przyda na Wisła 1200 ale na inne wyprawy.

Mało prawdopodobne by szerokości geograficznej naładować w naszej PB 10 Ah do pełna. 

Osobiście używam solara 21W i mam też PB Xiomi 20 Ah

Edytowane przez Andrzej D
Opublikowano
12 godzin temu, Andrzej D napisał:

Mało prawdopodobne by szerokości geograficznej naładować w naszej PB 10 Ah do pełna. 

Osobiście używam solara 21W i mam też PB Xiomi 20 Ah

Jak solar będzie na bagażniku lub na plecaku, cały dzień powinien wystarczyć, żeby naładować te 10Ah, tym bardziej, że do końca się go nie rozładowuje a i jest wstępnie naładowany też.

Opublikowano

Słowo klucz "powinien". Drugim moim konikiem jest wędkarstwo. W tamtym roku spędziłem 10 dni nad Odrą i faktem jest że mi energii nie zabrakło ale robiłem to tak. Na bieżące potrzeby solarami (5,15,25W) ładowałem radio,telefon czy echosondę. Zaś powerbanki 2x7,5 Ah i 20 Ah miałem w rezerwie,plus 5 baterii 18650 do latarek.

Pomierzyłem też możliwości ogniw w pełnym słońcu i tak

Solar 5W-0,5-0,7 A

Solar 15W-do 1A

Solar 25W-do 1,5A

Ale tylko przyszły jakieś chmurki i wydajność spadała znacznie.

W wakacje jadę objechać Wybrzeże i zabieram 2X18650,powerbank Xiomi,solar 25W z tyłu na sakwy i 5W z przodu na śpiwór. Myślę ze na bieżące potrzeby Garmina,ten 5W powinien wystarczyć,zaś tylnym będę doładowywał 20Ah. Mam również nadzieję że nawigacja w telefonie(Mapy.cz) przy wyłączonym ekranie,nie będzie zanadto drenować 5Ah baterię w Xiaomi Remdi 8 Pro.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Są też mocniejsze panele fotowoltaiczne, rzędu nawet 150W, może warto te przetestować?

Opublikowano

Hej,

Kupiłem coś takiego:

XIAOMI MI 3 PRO 20000mAh POWER-BANK PD

Mam nadzieje, że będzie dawał radę do ładowania telefonu, światła i nawigacji podczas wypraw rowerowych.

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano
14 godzin temu, Grz_Bo napisał:

Hej,

Kupiłem coś takiego:

XIAOMI MI 3 PRO 20000mAh POWER-BANK PD

Mam nadzieje, że będzie dawał radę do ładowania telefonu, światła i nawigacji podczas wypraw rowerowych.

Pozdrawiam,
GB

Ładne pół kilograma pradu 😁