Skocz do zawartości

Smartfon zamiast garmina.

Kazik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym wymienić swojego garmina 310XT na coś co ma mapy. Z racji że mam względnie nowy telefon tak pomyślałem że może zastąpie go telefonem. Czy u was takie rozwiązanie sie sprawdza? Jakich aplikacji używacie? Zależy mi na pulsie i kadencji. Myslałem nad Locusem ale nie wiem na ile tam będe mogl używać paska tętna i czujnika kadencji i transferować treningi do stravy?

Musiałym dokupić jeszcze pasek tętna BT oraz czujnik kadencji. Czy ktoś może polecić jakieś modele?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja używam wahoo fitness na tel. Wszystko fajnie ale gdybym miał więcej kasy to inwestowalbym w komputer. Potem eksport do stravy.

Mam czujnik Wahoo Blue SC i tętna z Decatlonu.

Opublikowano

Obejrzyj te dwa filmy "konkurencji", dobra alternatywa, jest pomiar tętna, prędkości, kadencji

Co do czujników do tętna polecam z Decathlonu, kadencja/prędkość z AliEx , komplet za ok.160 PLN

Opublikowano
Witam,
Chciałbym wymienić swojego garmina 310XT na coś co ma mapy. Z racji że mam względnie nowy telefon tak pomyślałem że może zastąpie go telefonem. Czy u was takie rozwiązanie sie sprawdza? Jakich aplikacji używacie? Zależy mi na pulsie i kadencji. Myslałem nad Locusem ale nie wiem na ile tam będe mogl używać paska tętna i czujnika kadencji i transferować treningi do stravy?
Musiałym dokupić jeszcze pasek tętna BT oraz czujnik kadencji. Czy ktoś może polecić jakieś modele?

Pozdrawiam
Osobiście korzystam z Naviki. Dogaduje się z czujnikiem kadencji oraz pulsometrem, jest możliwość pobrania map offline oraz wyznaczenie (tzn wybrania z proponowanych) losowej pętli. Coś jak SupriseMe w komputerkach Mio). Niestety nie możliwości wysłania trasy do Strav'y więc zwykle jest włączona w tle.
Opublikowano (edytowane)

Jeżdżę sporo w terenie (po lasach)  na góralu  i  nic lepszego od nawigacji dobry smartfon + Locus Pro + dobry uchwyt na kiere,  nie widziałem. U mnie to perfekcyjnie działa na Samsung S5 Plus (świetny GPS, duży, bardzo jasny ekran).  Locus Pro jest genialny - duzo by o nim pisać.

Jeśli chodzi o czujniki  - wykrywa zarówno czujniki oparte na ANT + ( musisz mieć wsparcie sprzętowe i programowe w smartfonie !)  jak i Bluetooth Low Energy (BLE). U mnie bez problemu działa na opasce HR  Mio Cyclo ( taka hybryda dwa w jednym :  ANT+ i BLE).  Do tego są ekrany nakładkowe  na mape na których mozna poustawiać wybrane parametry.

Osobiście stosuję Locusa głównie jako nawigacji ( mam tez  GPSa z serii Garmin Etrex Vista HCX z małym ekranikiem i przeważnie lezy w szufladzie).

Do monitoringu danych (prędkosci, odległości,kadencji, pulsu itp)  używam licznika na mostku  Sigmy 23.16 (świetny) z opaską HR.

Jeśli chodzi o export danych z Locusa  do stravy - ponoć nie ma problemu (nie testowałem) :

http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide:tracks:export

popatrzyłem u siebie w Locusie . Po wybraniu konkretnego śladu można wybrać automatycznie  export do Stravy i żąda podania loginu i hasła

A i jest jeszcze jeden szkopuł w takim rozwiązaniu - trzeba uwzględnić jakieś zasilanie powerbankiem, bo bardzo długo tak obciązona komórka nie pociągnie.

Edytowane przez dfq