Eldo Opublikowano 31 Grudnia 2017 Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Witam ponownie Z racji że posiadam aktualnie dwa urządzenia do pomiaru mocy które używam na co dzień postanowiłem zrobić mały test. Cel testu : 1. Porównanie odczytu mocy oraz kadencji podczas tego samego treningu. 2. Różnice odczytu pomiędzy treningiem zimowym na trenażerze oraz letnim w terenie z pomiarem Stages. 3. Zweryfikowanie odczytu mocy "z jednej nogi" w porównaniu z pomiarem "z obu nóg". Do testu użyłem trenażera Tacx FLOW Smart oraz ramienia Stages V.2 model 105/5800 Oba pomiary nowe z grudnia 2017r. Przebieg pomiaru : - Test przeprowadzony w warunkach domowych przy temperaturze ok 18st podczas godzinnego treningu na Zwift-cie. - Odczyt mocy i kadencji z Tacx FLOW na ekranie Garmin Edge 520 - Odczyt mocy i kadencji Stages V.2 na ekranie TV (ZWIFT) - Zwift przez Apple TV Wynik testu: 1. Srednia moc 134 / 140 2. Srednia kadencja 79 / 79 3. Stabilnosc odczytu na podobnym poziomie Na koncu filmu jest wykres ktory pokazuje przebieg odczytu mocy z obu pomiarow (tacx i stages). Odczyt mocy z Tacx-a to jest szereg wyliczen ktore daja wynik w postaci Watów. Stages to strikte pomiar mocy ktory moze byc zanizony/zawyzony ze wzgledu na dominujaca noge lewa lub prawa. Biorac pod uwage oba odczyty jestem troche w szoku ze sa tak bardzo zblizone do siebie. Test byl przeprowadzony po wczesniejszej kalibracji obu pomiarow. Pomiar mocy Stages V.2 mogę podsumować w zasadzie samymi zaletami 1. Jakosc wykonania, 2. Cena 105-5800 2k pln / Ultegra 1,7k pln ! 3. Dokladnosc pomiaru 4. Najwazniejsze to fakt ze ramie udalo mi sie zamontowac do korby XT w towerze MTB ! Przypomne ze mam model 105 / 5800 😊 5. Bardzo prosty montaż 6. Komunikacja Bluetooth oraz Ant+ 7. Bardzo prosta kalibracja z poziomu aplikacji w telefonie Trenażer Tacx FLOW Smart również uważam za udany zakup. 1. Atrakcyjna cena (decathlon 990) 2. Bardzo stabilny i miarodajny odczyt mocy oraz kadencji 3. Komunikacja Bluetooth oraz Ant+ 4. Stabilna i solidna konstrukcja 5. Bardzo dobra współpraca z programem ZWIFT ! 6. Prosta kalibracja z poziomu telefonu. 7. Stosunkowo cichy ! Temat montażu Stages 105 w rowerze MTB rozwinę bardziej jak dogram wszystko na 100%. Aktualnie jestem na etapie regulacji położenia Stages względem prawej korby. Samo podejście i montaz mam juz za sobą i mogę powiedzieć na chwile obecną tyle że w karbonowej ramie Hackera + korba HII XT siedzi perfekcyjnie ! Ramię 105 w rowerze z korbą XT bez ingerencji w łożyska suportu. Pomiar mocy Stages wymaga zastosowania dodatkowej podkładki 2,5mm pod lewe łożysko. Tylko w taki sposob moge ustawic „rowno” obie korby. Nie nalezy sugerowac sie moim przypadkiem dopasowania Stages 105 do korby XT podczas wyboru / zakupu ! Kazda rama to mocno indywidualna konstrukcja ktora nie zawsze może byc kompatybilna z danym sprzetem. Stages ma w ofercie model XT ktory to posiada odpowiedni offset do MTB. Moje kombinacje prosze potraktowac jako eksperyment Bede uzywał w sezonie ramienia Stages zarówno w szosie jak i mtb bo widze ze jest taka mozliwosc w moim przypadku. Musiał bym nie byc soba zeby chociaz nie spróbować :-) Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Eldo 2 2
Miloszs Opublikowano 31 Grudnia 2017 Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Jaki miałeś początkowo prześwit między ramą a lewym ramieniem korby XT? Czy 1,2 cm prześwitu wystarczy na zamontowanie Stages 105? Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Miloszs
Eldo Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Jak wroce do zywych w nowym roku zmierze wszystko i dam cynka 😊 Edytowane 1 Stycznia 2018 przez Eldo 1
Eldo Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) OK, zrobiłem kilka prób regulacyjnych przy mierniku mocy Stages na osi korby XT. Wydaje mi się że trochę to nie temat który ma powiązanie z porównaniem wskazań mocy więc założę nowy o stosownym tutule. Obecny temat niech będzie w "swoim klimacie" Edytowane 1 Stycznia 2018 przez Eldo
MadOnion Opublikowano 19 Lutego 2018 Opublikowano 19 Lutego 2018 Dnia 31.12.2017 o 06:36, Eldo napisał: Wynik testu: 1. Srednia moc 134 / 140 134 Tacx, 140 Stages czy odwrotnie?
Eldo Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Stages zmierzył 5% wieksza moc w porownaniu do Tacx-a. Była to strikte treningowa godzinna jazda w grupie w różnych przedziałach mocy tak żeby było z czego brać średnią Edytowane 19 Lutego 2018 przez Eldo
MadOnion Opublikowano 23 Lutego 2018 Opublikowano 23 Lutego 2018 hmmm, czyli jak widać bywa to różnie, słyszałem głosy ze jest odwrotnie i to w skali 8-10%. : )
Red Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 Różnice mogą wynikać z temperatur w jakich używa się danego miernika. Ale obstawiam że chodzi bardziej o to że Stagres pokazuje faktyczną moc czyli stosunek siły do karencji a trenażer pokazuje wartość szacunkową, jakkolwiek bo ona blisko prawdy nie była. PS. Moc podana z Tacx'a nie różni się od tej wyszacowanej przez Strave na podstawie wagi. Przynajmniej ja coś takiego zaobserwowałem.
Rekomendowane odpowiedzi