stryju Opublikowano 15 Grudnia 2017 Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Witajcie ... Może tytuł wprowadzać w błąd za co wybaczcie ale jak Wam wytłumaczę o co mi chodzi to już wszystko będzie jasne Posiadam Trenażer marki XLC, chciałem korzystać z Zwifa na sezon zimowy, więc wykombinowałem , że kupię sobie antenkę usb ANT+ coś takiego : Oraz Zestaw Kadencji i prędkości od Mio coś takiego : Lecz mam problem Zwift (ani żaden inny program) nie wykrywa czytnika Mio . Antenę usb już tak. Miał ktoś podobny problem ... lub robił takie kombinacje jak ja ?? Z góry dziękuję za odpowiedź Ps Proszę o nie hejtowanie mnie za nieodpisywanie na świeżo założony temat ... lecz na wszystkie kwestie odpisze dziś po godzinie 19. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez stryju
hanus Opublikowano 15 Grudnia 2017 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Trochę w temacie... A da radę coś takiego ogarnąć z Bluetooth? Podobne czujniki tyle, że przez bt szedłby sygnał? Bo zamówiłem takie czujniki bt :-P i posiadam najprostszy trenażer...
Motke Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Dnia 15.12.2017 o 15:27, stryju napisał: Zwift (ani żaden inny program) nie wykrywa czytnika Mio . Antenę usb już tak. Przyczyn może być wiele a) Bateria w czujniku. Napewno jest dobra? b) Rozmieszczenie magnesów. Jak kręcisz kołem lub korbą to lampka w czujniku miga? Powinna migać przynajmniej dla kilku pierwszy obrotów. c) I najważniejsze: jak konfigurujesz te oprogramowanie to czy kręcisz kołem? Jak nie kręcisz to czujnik jest wyłączony i nie zostanie wykryty. Skoro masz już tego dongla ANT+ to możesz podłączyć go do np smartfona poprzez przejściówkę OTG i sprawdzić jak to działa np pod Endomondo. Być może trzeba będzie doinstalować "ANT USB Service".
stryju Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2017 Dziękuję Motake za odpowiedź. a. Baterię wymieniłem na nową bo też to obstawiałem. b. rozmieszczenie magnesów zgodnie z instrukcją z YT - Lecz diody, żadnej nie zaobserwowałem na urządzeniu. (na filmie te nie widać. ) c. Tak kręcę kołem a nawet pedałami, ba jadę na nim O przejściówce otg nigdy nie słyszałem. (wyszukałem już w google i wiem o co chodzi.) kupie i spróbuję.
adios_1984 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zanim kupiłem pomiar mocy to korzystałem na Zwifcie z takiego samego czujnika MIO jak Twój, oraz jakiegoś noname ant+ dongle za 3 dychy i wszystko działało. Zresztą noname dongle dalej działa i ogarnia włąśnie pomiar mocy. Kilka informacji: 1. Z tego co pamiętam sterowniki do dongla instalują się z automatu, przynajmniej w Windows 10. Jeżeli wszystko gra z tej strony, to po podpięciu dongla i uruchomieniu Zwifta, na ekranie wyszukiwania w lewym górnym rogu powinny rozchodzić się "fale" przy ant+. 2. W tym czujniku magnes musi być naprawdę blisko czujnika. Aby sprawdzić czy czujnik jest wykrywany, przesuń kilka razy magnesikiem blisko czujnika (naprawdę blisko, chyba mniej niż 5mm). 3. Może to najbardziej oczywiste na świecie, ale upewnij się, że wyszukujesz czujnik we właściwej kategorii, czyli "Speed sensor". 4. Jak chcesz wykryć czujniki w Zwifcie, to muszą one być wybudzone. Czyli musisz zakręcić kołem. 5. UWAGA. Możliwe, że odbiornik ant+ musisz dać super blisko roweru. Ja daję centralnie pod supportem. Z większej odległości nie chciał nic wykrywać, a do kompa od trenażera mam ze 2 metry może. 6. Jeżeli masz Samsunga galaxy od modelu S4 w górę, lub A5 w górę, to te telefony mają wbudowane odbiorniki ant+ i możesz z nimi sparować każdy czujnik. Zanim kupisz dodatkowe akcesoria spróbuj ze Swoim telefonem, lub poproś znajomego z takim o sparowanie czujnika w telefonie. Ja mam S5 i wykrywa bez problemu wszystkie moje czujniki ant+. Co więcej, do sprawdzenia czy czujnik jest wykrywany, nie trzeba instalować w telefonie ani stravy ani nic innego. Wystarczy wejść w wykrywanie urządzeń bluetooth i wybudzić wyszukiwany czujnik. Jeżeli wszystko gra to telefon bardzo szybko go zobaczy jako dostępne urządzenie.
Motke Opublikowano 16 Grudnia 2017 Opublikowano 16 Grudnia 2017 33 minuty temu, adios_1984 napisał: Co więcej, do sprawdzenia czy czujnik jest wykrywany, nie trzeba instalować w telefonie ani stravy ani nic innego. Wystarczy wejść w wykrywanie urządzeń bluetooth i wybudzić wyszukiwany czujnik. Jeżeli wszystko gra to telefon bardzo szybko go zobaczy jako dostępne urządzenie. To chyba nie jest prawda. Co ma ANT+ do BT? Sprawdziłem u siebie i nic nie jest wykrywane. Na pewno zostanie czujnik wykryty w ten sposób jeśli jest 2-systemowy czyli taki co ma zarówno ANT+ jak i BT. Ale to wykryje każdy nowy telefon i Samsung do tego nie będzie potrzebny. A jeśli chodzi o diody świecące: ja mam wyłącznie czujniki Sigmy i one wszyskie migają. Ten Mio faktycznie może nie mieć.
stryju Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2017 Ahh jaka szkoda, że niedziela pracująca i nie mogę od razu sprawdzić... Ale chyba znalazłem dzięki adios_1984 gdzie może leżeć problem... Ja rower ma ok 2-3 metry od komputera z anteną. dziś to sprawdzę
adios_1984 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 13 godzin temu, Motke napisał: To chyba nie jest prawda. Co ma ANT+ do BT? Sprawdziłem u siebie i nic nie jest wykrywane. Na pewno zostanie czujnik wykryty w ten sposób jeśli jest 2-systemowy czyli taki co ma zarówno ANT+ jak i BT. Ale to wykryje każdy nowy telefon i Samsung do tego nie będzie potrzebny. A jeśli chodzi o diody świecące: ja mam wyłącznie czujniki Sigmy i one wszyskie migają. Ten Mio faktycznie może nie mieć. Masz rację, zapomniałem o tym szczególe. Przy czujnikach 2 systemowych wystarczy każdy telefon z BT. Do Ant+ zdecydowanie potrzebny jest Samsung i zainstalowana np Strava. Mio rzeczywiście nie ma żadnej diody.
stryju Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2017 Problem rozwiązany Powodem okazała się zbyt duża odległość pomiędzy antenką a nadajnikiem... Dzięki wielkie za pomoc
LukaszRoman Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Czołem Może trochę nie w temacie ale nigdzie indziej nie mogę znaleźć a @adios_1984 piesze że ma ten sam czujnik Mio Cyclo I ogarnia nim pomiar mocy. Ja również mam ten czujnik na rowerze a rower w trenażer wpięty . Na ręce mam Garmin 3HR który widzi mio jako prędkość i kadencje ale nie pomiar mocy. Jakaś podpowiedź jak zobaczyć pomiar mocy? Z góry dzięki!
Miszel Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 22:20, LukaszRoman napisał: Czołem Może trochę nie w temacie ale nigdzie indziej nie mogę znaleźć a @adios_1984 piesze że ma ten sam czujnik Mio Cyclo I ogarnia nim pomiar mocy. Ja również mam ten czujnik na rowerze a rower w trenażer wpięty . Na ręce mam Garmin 3HR który widzi mio jako prędkość i kadencje ale nie pomiar mocy. Jakaś podpowiedź jak zobaczyć pomiar mocy? Z góry dzięki! Zwift odczytuje z tego czujnika obroty koła. W połączeniu z wybranym w Zwifcie trenażerem i obwodem koła wylicza teoretyczną moc. Z tego czujnika Mio nie można odczytać mocy, bo nie ma takiej opcji. W dniu 15.12.2017 o 15:27, stryju napisał: Witajcie ... Może tytuł wprowadzać w błąd za co wybaczcie ale jak Wam wytłumaczę o co mi chodzi to już wszystko będzie jasne Posiadam Trenażer marki XLC, chciałem korzystać z Zwifa na sezon zimowy, więc wykombinowałem , że kupię sobie antenkę usb ANT+ coś takiego : Oraz Zestaw Kadencji i prędkości od Mio coś takiego : Lecz mam problem Zwift (ani żaden inny program) nie wykrywa czytnika Mio . Antenę usb już tak. Miał ktoś podobny problem ... lub robił takie kombinacje jak ja ?? Z góry dziękuję za odpowiedź Ps Proszę o nie hejtowanie mnie za nieodpisywanie na świeżo założony temat ... lecz na wszystkie kwestie odpisze dziś po godzinie 19. U mnie w Zwift działa bezproblemowo. Mam antenkę Magene + identyczny czujnik Mio.
Rekomendowane odpowiedzi