Skocz do zawartości

ProX czy Convoy

DMShiroki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dawna zamierzam kupić lampkę ale wcześniej jeździłem głównie za dnia. Teraz po 16 jest już ciemno i wypadałoby jakaś lampkę mieć. Zastanawiam się na 2 modelami. Convoy S2+ (bez modyfikacji ) oraz ProX Dual Power. Która z tych lampek polecacie ? Ewentualnie coś innego do 200zl. Jeżdżę głównie po leśnych ścieżkach i polnych drogach. 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Ja korzystam od 2 lat z Convoy S2+ z wbudowanym kolimatorem - mogę jak najbardziej polecić. Niewygórowana cena, a osiągi na prawdę zachwycają. Na dłuższe wyjazdy przy świeceniu maksymalną mocą polecam wziąć zapasowe ogniwo (one nie są drogie). Jak jeszcze jeździłem MTB, to spokojnie wystarczała aby rozświetlić ścieżkę i wszystko po bokach - a jechałem w całkowitej ciemności ze 2-3 razy z bratem i tylko moja lampka nam wystarczała :)

Pomimo kolimatora trzeba uważać, aby nie oślepiać kierowców jeśli będziesz jechał po ulicy - ona ma 'kopa', więc polecam ją skierować nieco bardziej w kierunku jezdni (w dół) i na prawo w kierunku pobocza.

Opublikowano

Niedawno kupiłem drugą lampkę Convoy S2+ i mogę ją z czystym sumieniem polecić. Używam bez modyfikacji i staram się jeździć z zapasowym ogniwem. Jak się wyczerpie bateria to zaczyna migać co umożliwia na zareagowanie zanim całkowicie zgaśnie. 90% czasu jeżdże po mieście na najniższej mocy. Czasem włączę średnią jak nie ma w ogóle oświetlenia. Najwyższą moc włączam tylko żeby sprawdzić czy działa ;)

Opublikowano

Też mam convoy s2 i polecam. Mam takiego po modach na full wypasie, ale ostatnio kupiłem bezpośrednio z Chin i będę testował, porównywał :-P

Opublikowano

Z Convoy nie miałem do czynienia ale od 3 lat śmigam z Prox Avior i jestem bardzo zadowolony. Akumulator starcza na naprawdę długo, jeżdżąc po mieście spokojnie starcza najniższa moc, przy rekreacyjnej jeździe po lesie średnia, natomiast przy szybkiej jeździe włączam najmocniejszy i nigdy jeszcze mnie nie zaskoczyła żadna przeszkoda, która pojawiła się znikąd. Inni użytkownicy czasami rzucają co prawda w przelocie "razisz kolego" czy coś w tym stylu, ale nie oszukujmy się, nikt nie kupuje takiej lampy po to żeby jego było widać tylko żeby on widział gdzie jedzie :) pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Co tu mówić. Convoy po modach, a ten podstawowy to na prawdę duża zauważalna różnica! Świeci mocniej i dalej. Mimo ciepłej barwy diody ;-)

Aktualnie postawiłem na taką konfigurację na jazdy nocne.

Convoy po modach jako długie z oryginalnym kolimatorem, włączany tylko w na prawdę ciemnych miejscach ;-)

Convoy prosto od chińczyka z kolimatorem 60'20 ustawiony jako latarka wspomagająca rozświetlająca boki, oraz do jazdy po mieście ;-)

I szczerze mówiąc jest to dla mnie bardzo fajne rozwiązanie. Choć nie ukrywam, że jedna latarka byłaby wygodniejsza :-P

1. S2 bez modów kolimator 60'20 b8c81c623252aed138aba24602b5c626.jpg&key=9aee94bbe61638e0e569065ce5a0a5dbcda000f2436a148d5f2e0abab23206f3

2. S2 po modach oryginalny kolimator

864ab01c8f2a814ce84f01e8cf4b5f7b.jpg&key=ca490cc36e7a88a9777102fd485483cc8a596aaa0a57eab5bf9ae11ce0cdcf1c

3. Dual power

a838ad8c96cf9992abfee0429bd22f74.jpg&key=ffe7162c4840f6f03520f6677280f0e73d96b55420a2b14c6cf46a6c1664c285

Światła w lesie jest na prawdę wystarczająco. Nie miałem problemu z omijaniem przeszkód mimo dość szybkiej jazdy w środku ciemnego lasu. Różnice w barwie diody nie przeszkadzają o co martwiłem się na początku ;-)

Zdjęcia robione średnim telefonem, więc nie oddają w 100% tego co widzi oko. Jeśli ktoś jest zainteresowany większą ilością zdjęć to mogę coś zrobić.

Edytowane przez hanus
Opublikowano

U mnie temat także wrócił, choć czekam na razie na to co serwis Mactronica wyczyni z moim Scream 02 400lm.

Niestety latarkę po niecałych dwóch miesiącach coś trafiło...

Opublikowano

Ja mam S2 kolimatoren 20/60 i jestem bardzo zadowolony. Może kiedyś S2 jako szperacz, tak jak u Ciebie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam Prox POWER BANK PROX ECO z dodatkową przesłoną spłaszczającą i poszerzającą widmo świecenia. Jestem bardzo zadowolony nie dość, że dobrze świeci to jeszcze mam dodatkowe źródło prądu np. do telefonu. http://allegro.pl/lampa-lampka-rowerowa-przod-power-bank-prox-eco-i6078104740.html?reco_id=e5bce39b-fbc5-11e7-9aaa-246e96847ea0&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco

świeci tak: