Skocz do zawartości

Czy 55km/h na trenażerze to dużo?

Areuu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam 12 lat i od niedawna mam trenażer i chciałbym wiedzieć czy ok. 55 km/h to dużo. I jakie może być zakłamanie pomiędzy normalną jazdą a trenażerem.

Opublikowano

Cześć Juniorze :)

sprawdź ustawienia licznika czy na pewno jest ustawiony prawidłowo 

Opublikowano

Ale te 55 km/h to chwilowo czy cały czas masz? Dobrze poustawiałeś takie dane jak obwód koła?

Opublikowano
29 minut temu, Sziva napisał:

Ale te 55 km/h to chwilowo czy cały czas masz? Dobrze poustawiałeś takie dane jak obwód koła?

Z tą prędkością dam radę jechać około minuty. A dane w liczniku są ustawione prawidłowo.

Opublikowano

A jaki masz trenażer? Ustawiasz w nim opór? Na moim dopiero od drugiego poziomu oporu z ośmiu jechało się tak, jak w rzeczywistości. Pierwszy poziom był zbyt łatwy i nie oddawał rzeczywistości.

Na trenażerze rolkowym dobiłam ostatnio do 53km/h, ale nie pociągnęłam tego za długo. Ktoś z mocniejszą łydą spokojnie dałby radę.

Opublikowano
Teraz, Sziva napisał:

A jaki masz trenażer? Ustawiasz w nim opór? Na moim dopiero od drugiego poziomu oporu z ośmiu jechało się tak, jak w rzeczywistości. Pierwszy poziom był zbyt łatwy i nie oddawał rzeczywistości.

Na trenażerze rolkowym dobiłam ostatnio do 53km/h, ale nie pociągnęłam tego za długo. Ktoś z mocniejszą łydą spokojnie dałby radę.

Posiadam trenażer B'twin IN'RIDE 100 i mam ustawiony opór na 1 poziomie w 7 stopniowej skali.

Opublikowano

Spróbuj zmienić na 2 poziom i porównaj czy jest tak, jak na dworze po płaskim. A bez trenażera osiągałeś takie prędkości?

Opublikowano
2 minuty temu, Sziva napisał:

Spróbuj zmienić na 2 poziom i porównaj czy jest tak, jak na dworze po płaskim. A bez trenażera osiągałeś takie prędkości?

Na dworze daje radę jeździć 45km/h.

Opublikowano
3 minuty temu, Sziva napisał:

To zwiększ opór w trenażerze.

A o ile mniej więcej, ponieważ trenażer mam od miesiąca i za bardzo się na tym nie znam.

Opublikowano

Generalnie wyobraź sobie to tak: 

1 poziom - jedziesz jakby z lekkiej górki

2 poziom - jak po płaskim

3 poziom - lekkie wzniesienie

4 poziom - jazda pod górkę

5 poziom - jazda pod większą górkę

6 poziom - górka jest jeszcze większa

7 poziom - największa góra osiągalna na tym trenażerze

Podczas jazdy zmieniaj też biegi w rowerze :) 

Opublikowano
3 minuty temu, Sziva napisał:

Generalnie wyobraź sobie to tak: 

1 poziom - jedziesz jakby z lekkiej górki

2 poziom - jak po płaskim

3 poziom - lekkie wzniesienie

4 poziom - jazda pod górkę

5 poziom - jazda pod większą górkę

6 poziom - górka jest jeszcze większa

7 poziom - największa góra osiągalna na tym trenażerze

Podczas jazdy zmieniaj też biegi w rowerze :) 

Dziękuję bardzo za pomoc.

Opublikowano

Bardzo proszę :) Opór możesz zmieniać podczas jazdy, więc jest to spore urozmaicenie podczas treningu.

Opublikowano

Też posiadam B'twin IN'RIDE 100, nawet na 7 opór jest porównywalny z jazdą  po płaskim, muszę jeździć na najtwardszych biegach, aby symulować jazdę pod górę
nie patrz na prędkość najważniejsza jest kadencja