Skocz do zawartości

Elite QUBO DIGITAL SMART B+ VS. Tacx FLOW SMART

nowikone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drogie Szajbajki 

jak pewnie wielu z Was rozważam kupno trenażera ze względu na wciąż pogarszające się warunki za oknem.

Chciałbym aby trenażer był kompatybilny z garminem (u mnie to zegarek 920XT + HRM Tri), Zwiftem,

był wyposażony w pomiar mocy oraz kadencji, łączył się z urządzeniem mobilnym/komputerem.

Dla mnie najważniejsze jest budowanie formy przez zimę, nastawiam się na 3-4 treningi tygodniowo, jeżeli już 

kupuję sprzęt to chciałbym aby podawał mi wszystkie ważne dane (dla mnie to moc i kadencja). 

Dodatkowo chciałbym wydać jak najmniej, na pewno mniej niż 2000zł.

Po wstępnym wgryzieniu się w temat znalazłem dwie (chyba) interesujące oferty:

1) Elite QUBO DIGITAL SMART B+, znalazłem ofertę za około 1300zł, link: https://www.rowertour.com/p/18427/elite-qubo-digital-ant-smart-b-trenazer-magnetyczny

2) Tacx FLOW SMART, obecnie cena 999zł w decathlonie, link: https://www.decathlon.pl/trenaer-flow-smart-t2240-id_8345488.html#v1838319

Może ktoś z was posiada wyżej wymienione modele albo po prostu ma więcej do powiedzenia w tym temacie i

udzieli nowemu użytkownikowi forum cennych rad. 

Opublikowano

Krótko i na temat. Tacx flow a to dlatego ze jest trenażerem interaktywnym

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Kolego może to nie jest wyróżnione na tej stronie do której podałem link ale ELITE też jest interaktywny, przynajmniej tak jest napisane na ich oficjalnej stronie.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witajcie. Odkopuje, ale odpowiedź nie padła... Wybieram spośród Elite Qubo digital - 1299, tacx flow smart 999 i tacx vortex 1499. Ceny z Decathlonu i tylko tam, bo mam kuponik:)

Który brać? Vortex najdroższy, ale ma uchwyt na tablet, który do elite i tak muszę dokupić...wiec wychodzi prawie to samo, a elite ma jeszcze mate...

Jeżdżę kompletnie amatorsko - ale na starym analogu umieram z nudów, wiec musi byc Interactive;) powyżej tych 1500 raczej juz nie pójdę, wiec napady DD, choć lepsze, odpadają...

Skłaniam sie do elite, ale vortex tez kusi no i nie wiem...

Poradzcie cos ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od stycznia używam elite i jestem ogólnie bardzo zadowolony, jeżdżę w bloku i jest w miarę cichy, głośniejszy jest napęd z roweru niż trenażer. Nie przegrzewa się i jak na razie nie mam z nim problemów, nie zapominajmy też o bardzo łatwym montażu rowera do ramy.

Opublikowano

Też jestem zadowolony :) W końcu kupiłem Qubo jednak...Choć muszę go ogarnąć żeby pokazywał to co powinien a nie to na co ma ochote :)

Ten sposób montażu ma wady i zalety... łatwo i szybko się składa do kupy wszystko... Ale u mnie stoi na stałe więc różnica żadna... Z drugiej strony, na docisku grawitacyjnym nie można stanąć żeby pocisnąć - rolka może zacząć się ślizgać...

Za to plus jeszcze to możliwość, po odchyleniu od rolki, wykorzystania trenażera jaki mini stojaka serwisowego :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Ze względu na "kwarantanne" chciałem zakupić trenażera.

Chciałbym kupić trenażer interaktywny, zastanawiam się między tymi jak w pierwszym poście tzn:

Elite QUBO DIGITAL SMART B+ 

Tacx FLOW SMART

i Tacx Vortex  interaktywny.

Odnośnie Elite wiem, że nie można na nim trenować stojąc. Nie wiem czy ma funkcję interaktywne, takie jak Tacx Vortex. Chodzi mi o to, żeby można było wczytać trasę i trenażer symulował podjazdy.

Tacx Flow - czytałem, że jest awaryjny i przegrzewa się w bardziej intensywnych treningach. Podobno bardzie laguje niż Vortex.

Do tego w chwili obecnej w Decathlonie dostępny jest tylko Elite.

Proszę o pomoc

KBR

Opublikowano (edytowane)

No to ja odpowiem, ponieważ mam to wszystko na świeżo :)

Też miałem w lutym taki wybór i kupiłem Elite. Tak - jest w pełni interaktywny, działa z Rouvy, Zwiftem, apką od Elite która jest w zestawie i z licznikiem garmina. Symuluje podjazdy, reguluje opór i robi generalnie wszystko za wyjątkiem dokręcania na zjazdach (ale to jest tylko w trenażerach DD i to tylko tych lepszych)...

Generalnie przez około miesiąc, plus minus 600 km byłem zadowolony na maksa :)

Ale się zepsuło się... przestał zmieniać opór - w sensie fizycznie nie zmienia, bo waty nadal liczy i pokazuje wg apki - jak podjazd to dużo, jak zjazd to mało... ale opór na pedałach cały czas ten sam...  Kupowałem stacjonarnie w Decathlonie - sklepy zamknięte - dzwoniłem, pisałem... Decathlon odmówił przyjęcia reklamacji online... Musze czekac póki sklepów nie otworzą... Tak więc ty gigantyczny minus dla sklepu... I jeszcze mi maile przysyłają 'trenuj w domu' kup coś u nas itd.... żenada...

Pisałem do supportu elite - kontakt fantastyczny, Francesco sie przejął, kazał potestować, filmiki ponagrywać, nawet przysłał za darmo nową płytę główną (elektronikę) do podmiany... Niestety nie pomogło - uwalony jest najprawdopodobniej silnik - Francesco przysłałby cały nowy trenażer na podmianę (wiem też z innych postów że Elite tak robi) ale magazyn i fabryke mają zamkniętą - więc nic więcej nie poradzi...  Tu pomimo wszystko plus dla elite - nie słyszałem żeby Tacx miał taki support...

Cóz... wszystko może paść, tym bardziej że było intensywnie używane - mam pecha że akurat teraz... Podejściem Decathlona jestem rozczarowany bardzo... Ale mając znów wybór, zapewne znów kupiłbym to samo... Super mi sie na nim jeździło. Jest jeszcze sporo droższa Elite Rampa a później to już ponad 2k mając można szukać trenażera DD.

Aha - rolka napędowa jest z elastomeru, więc obowiązkowo konieczna jest opona do trenażera... Na zwykłej oponie, a zwłaszcza z bieżnikiem, można rolkę szybko zniszczyć...

W razie coś to pytaj - chętnie coś dopowiem :)

Edytowane przez Sziva
Pilnuj języka!
Opublikowano

Wielkie dzięki.

A co z tą jazdą na stojąca faktycznie tego brakuje.

Opublikowano

Wiesz co.. to zależy chyba...

Ja jestem cienki bolek - FTP gdzieś około 220-230... plus 90 kg wagi...

Na rowerze jeżdżę raczej na pograniczu 2-3 strefy tętna, ale dłużej... Sprintów nie robię...

Więc dla mnie było ok i wstawania mi nie brakowało raczej... W sensie przy interwałach pewnie by sie przydało, ale na moim poziomie można się bez tego obyć bez problemów...

Na pewno na plut to to że jak na rolkowy trenażer, to jest dość cichy, no i nie trzeba dokręcać docisku koła co chwilę... kończysz trening, złazisz lub osuwasz się z roweru i już... Na tacxach trzeba jeszcze zwolnić koło bo oponę szlag trafi... Potem wypada ją dokręcić z idealnie takim samym dosickiem żeby opór i pomiary były porównywalne... A tu po prostu siadasz i jedziesz i za każdym razem masz tak samo bo grawitacja się nie zmienia - dla mnie to duża zaleta.

Opublikowano

Bardziej bym chyba polecał Vortex. Tylko jeśli chcesz wczytywać trasy to może zastanów się czy nie uderzyć półkę wyżej i nie nabyć jakiegoś Tacxa Bushido lub Genius. Chodzi o to, że Flow odwzorowuje jedynie 6% nachylenia terenu a Vortex 7%. Cena będzie większa ale z czasem może się okazać ze kiedy chcesz wczytać bardziej wymagającą trasę to sprzęt tego nie odda. Z konkurencyjnej strony polecam Elite Rampa. Też interaktywny, cena podobna a symulowany podjazd to 10%.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Panowie a jak jest z montowaniem roweru który ma sztywną oś (oś nie ma szybkozamykacza  tylko się ją wkręca i ma otwór w środku na całej długości)? pytam o mocowanie w elite Qubo 

Edytowane przez dlotiw72