Skocz do zawartości

Widelec Carbon pod koło 29"

MaciejT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam Kross'a Evado 5.0 i po mału dochodzę do wniosku, że na dobre może wyjść wymiana ciężkiego uginacza na carbon. Proszę o pomoc gdzie czegoś takiego szukać albo o polecenie czegoś. Jedno co chcę to, by weszła oponka 29x2.0 bo często zapuszczam się do lasu i zmieniam opony :-) Nie bardzo mam ochote zamawiać coś z aliexpress i na wymianę na 100% oddam do dobrego rowerowego.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Edytowane przez MaciejT
Opublikowano

Widzę że temat jak najbardziej dla mnie, bo akurat też poszukuję czegoś takiego do crossowo - trekkingowego roweru.

Niestety z tego co do tej pory udało mi się znaleźć i co by mi się podobało - cena jest zabójcza.

Z 2 ręki nie wchodzą w grę raczej, nie to żebym się jakoś specjalnie obawiał – mam po prostu bardzo długą główkę w ramie i ciężko znaleźć coś co miało by wystarczającą na długość rurę.

Opublikowano

Ze sztywnych moge zaproponować aluminiowy widelec Force 29. Mój ojciec ostatnio kupił sobie Evado 5.0 i znalazłem mu widelec o tej samej wysokości (axle to crown).

Opublikowano

Szkoda, że wykluczasz aliexpress bo tam są całkiem fajne carbonowe widelce w bardzo dobrych cenach.

Opublikowano (edytowane)

A pytanie mam, warto coś takiego robić? Nie mam pewności czy dla amatora ma to takie znaczenie.

Edytowane przez MaciejT
Opublikowano

Możesz spróbować aluminiowej wersji. Kosztuje 500zł mniej niż węgiel. W razie czego mniej stracisz na odsprzedaży. Osobiście bym zmienił.

Opublikowano (edytowane)

Zmieniając beznadziejny sprężynowy amortyzator na carbonowy sztywny widelec odchudziłem rower o ponad 2kg. Różnica kolosalna. Rower służy mi do jazdy poza ciężkim terenem więc brak amora nie ma znaczenia.

Widelec carbonowy kupiłem na e-bay'u za 276pln.

Edytowane przez wgi
Opublikowano (edytowane)

Mowiąc szczerze to chcialbym jeszcze jeden rower, MTB ale by mnie luba z domu wyrzucila, więc radze sobie tak, że zmieniam kapcie na szersze gdy mam ochotę na las. Nie szaleje, bardziej dla spokoju i szumu lisci, dlatego pomyslalem ze taki widelec w niczym nie przeszkodzi. Niech mi ktoś powie jak proponuje kolega wyżej. Alu i Carbon to taka różnica? 500zł w okresie swiątecznym piechotą nie chodzi.

Edytowane przez MaciejT
Opublikowano

Osobiście mam fitnessa na szerokich kapciach (38c). Oryginalny sztywny aluminiowy widelec dawał troche po łapach, ale gripy ESI Chunky załatwiły sprawe

Mam też zjazdówkę a fitnessem objechałem większość okolicznych leśnych tras. Także wystarczy odrobina techniki i dojedziesz wszędzie

Edit. Tak to wygląda.

c5b70da1500f0e804ae28f2f23029202.jpg572750fc2b4200b30b8aef23182bf3cd.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Puncu napisał:

Osobiście mam fitnessa na szerokich kapciach (38c). Oryginalny sztywny aluminiowy widelec dawał troche po łapach, ale gripy ESI Chunky załatwiły sprawe :)

Mam też zjazdówkę a fitnessem objechałem większość okolicznych leśnych tras. Także wystarczy odrobina techniki i dojedziesz wszędzie ;)

miejscami mam takie lasy ze na oponach 29x2.1 sie topie...

Opublikowano

No nie można mieć wszystkiego. Na pływanie w błocie to fatbike albo rowerek wodny (błotny).

Opublikowano
43 minuty temu, MaciejT napisał:

Cena kusi ale zęby są drogie :P

W sensie że ten widelec się połamie?
Nie chcę wywoływać dyskusji nt. chińskiego karbonu bo to temat-rzeka i każdy ma swoje zdanie. Powiem jakie są fakty: miałem ten widelec w rękach (wersje z aluminiową prostą rurą i nie taper) - jakość wykonania super, wygląda bardzo solidnie. Tak jak mówiłem  - jeździ na tym widelcu od dwóch lat kolega,  na rowerze MTB,  często w terenie - chwali sobie, nic się nie dzieje.

Co do ceny - zanim popularne stało się Aliexpress  te widelce były na Allegro po 600 zł - wtedy były warte uwagi?

Opublikowano

może masz racje, poczytam na ten temat ale czas dostawy jest zrozumiały bo to na prawdę daleko ale mnie bawi :D

Opublikowano

Na allegro teraz używki potrafią kosztować więcej niż nowe z ali.

Ino z tego co widze ten jest właśnie cały z carbonu i do tego taperowany, do mnie nie wejdzie ;(

Sam nie wiem czy nie zaryzykowac takiego, Force wydaje się na pewno bardziej bezpieczny, ale nie pasuje mi taki widelec do trekkingowego roweru, to cuś wygląda już nieco lepiej, chociaż pomyślę jeszcze o zwykłym aluminiaku.

Opublikowano

a jak wyglada sprawa przycinania rury sterowej w przypadku carbonu ?

Opublikowano

Ja przyciąłem szlifierką kątową ale gdyby nie to przyciąłbym drobnym brzeszczotem do metalu.

Opublikowano

z tego co pamiętam, a przynajmniej jeden z producentów wymagał podkładki minimum 5mm pod mostkiem i 2mm nad przy carbonowej rurze, tak że to bym jeszcze wziął pod uwagę.

Opublikowano

tez tak myslalem,ale raczej diax nie sluzy do cięcia karbonu chyba ze sa jakies tarcze do tego przeznaczone

Opublikowano
1 minutę temu, MaciejT napisał:

tez tak myslalem,ale raczej diax nie sluzy do cięcia karbonu chyba ze sa jakies tarcze do tego przeznaczone

Zanim to zrobiłem to czytałem przez dwa dni internet jak przyciąć sterówkę z carbonu - polecano szlifierkę. Poszło jak przez masło, bez żadnych wyszczerbień.

Co do wytrzymałości to przez zapomnienie na takim chińskim widelcu raz zeskoczyłem z bardzo wysokiego krawężnika (chucherkiem nie jestem) i nic się nie stało. Jeździ dalej.

Opublikowano
36 minut temu, MaciejT napisał:

a jak wyglada sprawa przycinania rury sterowej w przypadku carbonu ?

Powiem tak, tak samo jak w moim przypadku ten problem Cię nie dotyczy, evado 5.0 z tego co widzę ma prostą rurę sterową, więc wersja w pełni z carbonu w tym przypadku odpada, ponieważ jest tapered.

Różnica między mosso a tym java alu-carbon to jakieś 60 gram.

http://mossopolska.pl/mosso-m5/

Tutaj nieco drożej wychodzi. Ale nie pali mi się w sumie do wiosny, może coś się trafi.