Gość Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 12.10.2018 o 17:39, dfq napisał: Ten licznik jak każdy z GPS-em trzeba wystartować (działa max 15 godzin). Ma za to funkcje auto-pauzy. Kiedy się zatrzymasz, licznik przejdzie w tryb oczekiwania, kiedy ruszysz , zacznie zliczać dalej. Tak, zlicza z automatu bez kliknięcia Start, ale obawiam się, że wtedy nie nagrywa śladu. W sumie to logiczne. Nie jestem pewien czy po wyłączeniu się licznika, bądź w razie pauzy te zliczone dane nadal będą dostępne, postaram się to sprawdzić.
WitekS Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Fajnie by było jak byś to sprawdził Osobiście potrzebuję prostego licznika z funkcją zapisu śladu GPS. Choć tego śladu nie chcę zawsze zapisywać - za to chciałbym żeby licznik zliczał zawsze podczas jazdy przejechany dystans. Tak jak to robią proste liczniki przewodowe.
Gość Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 17.10.2018 o 10:17, WitekS napisał: Fajnie by było jak byś to sprawdził Osobiście potrzebuję prostego licznika z funkcją zapisu śladu GPS. Choć tego śladu nie chcę zawsze zapisywać - za to chciałbym żeby licznik zliczał zawsze podczas jazdy przejechany dystans. Tak jak to robią proste liczniki przewodowe. Sprawdzę to dla Ciebie dzisiaj po pracy. [EDIT] Działa zliczanie, ale krzyczy o wciśniecie przycisku start co po chwilę.
LuckyLuk Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Ja miałem dziś 2 dłuższe przerwy po których licznik się wyłączał, było to po 5 minutach auto-pauzy. Samo wyłączanie się jest poprzedzone informacją o ilości sekund do wyłączenia "WYŁ - sekundy". Podczas ruszania po 1wszej przerwie tak się złożyło, że spojrzałem akurat na licznik, który się okazało był wyłączony. Po ponownym uruchomieniu znowu szuka sygnału. Gorzej było po drugiej przerwie, kiedy to zapomniałem, że trzeba uruchomić licznik ponownie. Miałem kilkukilometrowy teleport do punktu ponownego uruchomienia. Narazie wyłączyłem Auto-pauze. Zobaczymy czy nadal będzie się wyłączał po dłuższym czasie bezczynności, chyba nie powinien. Edit: co do dystansu to SigmaDC nie naliczyła tego odcinka od auto wyłączenia do włączenia, zrobiła to dopiero strava dodając trochę ponad 2km, czyli mniej więcej tyle ile było w linii prostej Edytowane 1 Listopada 2018 przez LuckyLuk
dfq Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 To że nie naliczyła odcinka po wyłączeniu się to chyba raczej logiczne 😂 Może oprócz auto-pauzy masz gdzieś włączoną opcję automatycznego wyłączania się po pewnym okresie bezczynności ? W Sigma 23.16 i Rox 11 była chyba taka opcja w Data Center (musiałbym sprawdzić).
LuckyLuk Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 Jakby to było takie logiczne to Strava też by tego nie naliczyła :P , jeszcze rozumiem, że licznik tego nie zrobił, ale wydaje mi się, że SDC już mogłoby ten odcinek dodać, skoro "trening" nie był zakończony, a SDC połączyła punkty od wyłączenia do włączenia. Opcji wyłączenia nigdzie nie widzę. Tak naprawdę ta auto-pauza nie jest mi do niczego potrzebna (tak mi się bynajmniej wydaje na tę chwile)
dfq Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) No co ci ma naliczyć i wyrysować jak nie wystartowałeś licznika ? To nie jasnowidz. Strava połączyła 2 punkty w linie i tyle. SDC ma inny algorytm i nie łączy. Też tak miałem kiedyś 2 razy z Rox 11.0 kiedy zgubił sygnał GPS w leśnym jarze a nie miałem sparowanego czujnika prędkości. Zgubił zasięg , po paru minutach uznał że nic się nie dzieje i się wyłączył. Wówczas wyłączyłem AutoOFF w SDC. Nie mam Pure GPS ale to nowy licznik i tez coś takiego powinien mieć. Jak wyłączysz auto-pauzę to w momencie zatrzymania licznik dalej będzie ci naliczał czas i km (z GPSa). GPS "pływa" - ma dokładność 3-6 m w dobrych warunkach do kilkudziesięciu w niesprzyjających ( gęsty las, góry od południa). Edytowane 2 Listopada 2018 przez dfq
LuckyLuk Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 2.11.2018 o 15:15, dfq napisał: Strava połączyła 2 punkty w linie i tyle. SDC ma inny algorytm i nie łączy. W dniu 1.11.2018 o 17:08, LuckyLuk napisał: SDC połączyła punkty od wyłączenia do włączenia. ale nie naliczyła, mniejsza z tym... A co do opcji to nie ma ich tu za wiele Wysłane z Tapatalka Edytowane 6 Listopada 2018 przez LuckyLuk Poprawa zdjecia
dfq Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 No to rzeczywiście okroili zdrowo. Prawdopodobnie gdy jest włączona auto-pauza to licznik po kilku minutach wyłącza się w celu oszczędzania aku. Jedyna możliwość to tak jak pisałeś - pozostaje wyłączyć auto-pauzę. Może wtedy nie będzie się wyłączał.
Motke Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 6 godzin temu, LuckyLuk napisał: A co do opcji to nie ma ich tu za wiele Sprobuj przełączyć SDC na wersję angielską lub niemiecką. Zamknij, włącz ponownie i sprawdź wtedy czy jest więcej opcji.
LuckyLuk Opublikowano 6 Listopada 2018 Opublikowano 6 Listopada 2018 Niestety zmiana języków nie pomogła, ale przy tej okazji zauważyłem coś ciekawszego. Mianowicie na języku angielskim jak i niemieckim jest dostępna aktualizacja Gpsa do wersji 4.2, a na polskim mi pokazuje że używam najnowszej wersji czyli 4.0 , ciekawe... Właśnie się aktualizuje, troche to czasu zajmuje Edit: No to zmiany w opcjach nie ma, ale doszła funkcja blokady klawiszy, to na tyle co naradzie zauważylem. Licznik jest uruchamiany jedynie środkowym przyciskiem, na naciśnięcie lewego bądź prawego nie reaguje. Także jak ktoś nosi go w kieszeni to i tak będzie mu się nadal uruchamiał, tyle że z mniejszą częstotliwością Jest jeszcze coś czego ten GPS nie robi, ale w przypadku wyłączenia pauzy to już nie jest aż takim problemem, manualnego stopu też lepiej nie uzywac, jeżeli ktoś korzysta ze stravy/flyby.Dodam jeszcze, że strava widzi tego gpsa jako Sigma iD.RUN... Wysłane z Tapatalka
WitekS Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 No to i ja gupiłem Pure GPS. W sumie zależało mi na jak najprostszym liczniku z zapisem śladu GPS - i ten licznik taki jest. A że nie jeżdżę terenowo to u mnie powinien się sprawdzić doskonale. Zastanawia mnie tylko dlaczego po próbnym przejeździe, gdy eksportowałem go z SDC do Stravy to Strava nie pokazuje wysokości trasy... Mapka jest ale nie ma wysokości... Hmmmm....
aga1996 Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 Cześć, też zastanawiam się nad kupnem sobie tego licznika - czy na dzień dzisiejszy pojawiły się u Was jakieś kolejne spostrzeżenia? Albo jakaś nowa konkurencja dla tej Sigmy?
LuckyLuk Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Co do pure gps to jeszcze nie zauważyłem aby gdzieś zgubiło sygnał gps, a przejechałem z nim jakies 1000km z czego wiekszść po lasach. W przypadku gdy ktoś korzysta ze strawy/flyby to najlepiej jest wyłączyć auto pauze, jak również nie korzystać z manualnej pauzy, bo inaczej flyby będzie totalnie rozsynchronizowane czasowo. A dzieje się to dlatego iż Pure Gps (nie wiem jak to jest w innych gps'ach, to jest mój 1wszy) zczytuje aktualną godzinę tylko podczas startu treningu, a później do tej startowej godziny jest dodawany czas treningu. Po rozpoczęciu, czy zakończeniu pauzy tej aktualnej godziny już nie zczytuje, ani nie koryguje aktualnego czasu o czas trwania pauzy po wznowieniu treningu. Tak przynajmniej mnie się wydaje.Gps ma swoje ograniczenia i trzeba się z nimi liczyć. Wysłane z Tapatalka
Marek Czerkawski Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem Sigma Pure GPS. W zasadzie licznik działa bez zarzutu zarówno w lesie jak i w terenie "otwartym". Nie gubi sygnału. Problem pojawił się gdy chciałem zrzucić wszystkie trasy z licznika po kablu USB do kompa. NFC w telefonie nie posiadam. SDC zainstalowałem w kompie ale po podłączeniu licznik jest niewidoczny. Czy jest potrzebne coś jeszcze tzn. jakaś dodatkowa apka?Powtarzam prośbę kolegi z tego forum który kilka tygodni prosił o łopatologiczne , step by step wytłumaczenie jak to zrobić. Telefon to Huawei z Androidem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrower. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Marek Czerkawski
LuckyLuk Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Ja rowniez huawei bez nfc. Z widocznoscia nie powinno byc problemu, moze cos nie tak z wejsciem usb, sprobowac inne. Zadna dodatkowa apka niepotrzebnaWysłane z Tapatalka
Marek Czerkawski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Niestety , po dzisiejszym treningu i podłączeniu licznika do komputera nadal nic. Chyba nie potrafię ustawić odpowiednio SDC. Trudno , fajny licznik , ale pozostanę przy Endomondo w telefonie. Pomoc na stronie Sigmy w języku angielskim tylko. Trudno. Pozdrower.
CyclingChief Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 1 minutę temu, Marek Czerkawski napisał: Niestety , po dzisiejszym treningu i podłączeniu licznika do komputera nadal nic. Chyba nie potrafię ustawić odpowiednio SDC. Trudno , fajny licznik , ale pozostanę przy Endomondo w telefonie. Pomoc na stronie Sigmy w języku angielskim tylko. Trudno. Pozdrower. Witaj. Mam ten licznik od ponad roku. Napisz do mnie najlepiej prywatną wiadomość albo bezpośrednio do mnie na Messengerze na moim fanpage. Spróbuję np. skonfigurować Ci SDC zdalnie korzystając z appki np. TeamViewer. Może będę wiedział jak pomóc. Jak się uda, to dodamy wtedy tutaj odpowiedź do archiwum forum 😊 Pozdrowerek!
klapouchy80 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 A próbowałeś przy użyciu innego kabelka? Ja raz tak miałem że sigma nie widziała licznika. Okazało się, że pomogło użycie innego przewodu. Po prawidłowy podłączeniu do kompa powinien Ci się pojawić na ekranie licznika napis "online". Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Marek Czerkawski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Kabel jest na pewno sprawny - wyświetla się "on-line". Więcej niż pewne , że problem jest w skonfigurowaniu ustawień SDC tak aby można było zrzucić dane z licznika do komputera. Cycling chef odezwę się później na Messenger. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Marek Czerkawski
Klaudia Opublikowano 2 Marca 2019 Opublikowano 2 Marca 2019 Hej wie ktoś jak zgrać trasę z tego licznika i wrzucić na strave?
LuckyLuk Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) @Klaudia Za pomocą smartfona z NFC przez aplikację Sigma Link zgrywamy na Stravę ( nie wiem jak dokładnie się to tam odbywa, nie mam NFC w fonie 😉 ) lub z kompa kabelkiem usb poprzez program Sigma Data Center Wysłane z Tapatalka Edytowane 9 Marca 2019 przez LuckyLuk
pawel2208 Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 Z poziomu Sigma Link po prostu udostępniasz trening na Strave. Jak jesteś zalogowany to klikasz tylko Udostępnij i nic więcej. W Sigma Data Center tak samo Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Montano Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Mam pytanie z racji początków w mtb, ktory licznik wybrać sigma pure gps czy sigma 16.16sts cad? Głownie jazda po zalesionych, dzikich terenach nie po mieście.
BONQ779 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Witam. Mogę prosić o podpowiedź jakie wartości wysokościowe wpisywać. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi