Frank000 Opublikowano 23 Października 2025 Opublikowano 23 Października 2025 Cześć. Chciałbym kupić jakiegoś gravela w okolicach 5 000 PLN nawet z pewną "górką". Moje oczy się skupiają na Eskerze 6.0 oraz Tribanie na GRX 2x12. Esker przemawia do mnie linkami, które są schowane w rurze i nie szpecą przodu. Który wybór byłby rozsądniejszy według was? Może zupełnie jakaś inna konstrukcja? Dodam tylko, że interesuje mnie napęd z dwurzędowym blatem.
Greg29 Opublikowano 24 Października 2025 Opublikowano 24 Października 2025 O którym Edkerze piszesz? O tym na 2025 rok? On ma też napęd 2x12, tak? Linki zchowane w rurze mają też swoje minusy bo komplikują i podrażają serwis a poza tum linki są bardziej pozaginane w tych stetach więc może to upośledzać ich pracę. Musisz się skupić na szczegółach i na wyglądzie, który Ci się lepiej podoba bo ogóły, czyli napęd, hamulce, sztywne osie, materiał ramy i widelca są takie same. Przejedź się też na obu. Triban ma na pewno gorsze koła i wąskie obręcze - 19 mm wrwnątrz. Nie wiem jakiej szerokości obręcze ma Esker, na pewno ma markowe, DT Swiss, ale szerokość nieznana i piasty też średnie, Shimano.
Frank000 Opublikowano 24 Października 2025 Autor Opublikowano 24 Października 2025 5 godzin temu, Greg29 napisał(a): O którym Edkerze piszesz? O tym na 2025 rok? On ma też napęd 2x12, tak? Linki zchowane w rurze mają też swoje minusy bo komplikują i podrażają serwis a poza tum linki są bardziej pozaginane w tych stetach więc może to upośledzać ich pracę. Musisz się skupić na szczegółach i na wyglądzie, który Ci się lepiej podoba bo ogóły, czyli napęd, hamulce, sztywne osie, materiał ramy i widelca są takie same. Przejedź się też na obu. Triban ma na pewno gorsze koła i wąskie obręcze - 19 mm wrwnątrz. Nie wiem jakiej szerokości obręcze ma Esker, na pewno ma markowe, DT Swiss, ale szerokość nieznana i piasty też średnie, Shimano. Tak chodzi mi o Eskera z 2x12. Wracając do linek to nasuwa mi się jeszcze pytanie. Czy linki na wierzchu nie będą problemem przy wrzuceniu jakiejś torby na kierownicę?
Greg29 Opublikowano 24 Października 2025 Opublikowano 24 Października 2025 Trochę będą, tzn. jak torba jest ciężka to będzie je ugniatała i też może upośledzać ich pracę. Częstym rozwiązaniem tego problemu jest tzw. grzęda, tzn. dodatkowa rurka, przedłużenie kierownicy na której montuje się torbę w pewnym odsunięciu od linek. Takie coś:
Rekomendowane odpowiedzi