Skocz do zawartości

Mocne hamulce do gravela

nightrunner

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Chciałem poruszyć nietypowy temat, bo mam problem ze słabymi hamulcami w gravelu i zastanawiam się nad rozwiązaniem, które by poprawiło siłę hamowania.
Aktualnie mam tarcze Shimano RT-MT800 160mm, zaciski Shimano GRX BR-RX600 i klocki Shimano L05A.
Trochę opcji już przerobiłem i to jest najlepszy zestaw jaki udało mi się złożyć, jeśli chodzi o siłę hamowania w gravelu.
Niestety trochę ważę (95kg) i ten zestaw nie daje mi wystarczającego komfortu, a na zjazdach górskich nie raz już czułem jak robi się niebezpiecznie i klocki zaczynają się ślizgać po tarczy. Samo "wgryzanie się" klocków też jest słabe i to sporo wydłuża drogę hamowania.
Dlatego zacząłem szukać jakiegoś rozwiązania do gravela, jednak okazuje się, że temat nie jest taki prosty.
Zastanawiałem się nad wymianą tarcz z 160mm na 180mm, ale nie ma takich adapterów, są jakieś niszowe produkty na przód, ale na tył nic nie znalazłem.
Rozważałem też wymianę zacisków na HOPE RX4, jednak tu już sie robi spory koszt, a jest niewiele informacji na temat ich skuteczności i możliwych komplikacji, po połączeniu z manetką GRX-a (czy klocki mają odpowiednią szczelinę i nie trą o tarczę itp).
Cena 1300 zł za same zaciski to jednak sporo, a skuteczność rozwiązania niepewna ...

W MTB mam od niedawna zestaw 4 tłoczkowy SLX BR-M7120 i nareszcie czuję się komfortowo podczas hamowania, wcześniej miałem XT BR-M8000 (2 tłoczki) i było akceptowalnie, 
ale dopiero z 4 tłoczkami czuję, że lepiej panuję nad rowerem. Hamulce łapią znacznie szybciej i modulacja jest duże lepsza.
Co ciekawe w szocie (TRIBAN) mam zestaw hamulców TRP HY/RD, które z tarczą TRP 160mm były średnie, ale po wymianie tarczy na Shimano RT-MT800 160mm okazały się świetnymi hamulcami, znacznie lepszymi od mojego gravelowego zestawu Shimano.
Aktualnie na szosie z oponami 28mm czuję się znacznie pewniej w kwestii hamowania, niż na gravelu z oponami 38mm.
Niestety TRP są mechaniczno-hydrauliczne i założenie ich do gravela też nie byłoby łatwe, poza tym mają też pewne wady, więc nie biorę tego rozwiązania pod uwagę.

Mam nadzieję że ktoś tutaj przechodził już tą drogę i pomoże mi znaleźć rozwiązanie. 

Opublikowano

A te tarcze mt800 są Made in Japan, szlifowane, tzn. ostre z dwóch stron czy chińskie wytłoczki szlifowane tylko z jednej strony? 

Czytałem, że dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie tarcz Shimano tarczami i klockami Galfer, podobno zielone Pro są najlepsze. Na początek możesz spróbować klocków i zobaczyć czy będzie lepiej

Opublikowano

Zmień tarcze i klocki np na Galfera i nagle okaże się że nie musisz zmieniać hamulców.

Opublikowano

Tarcze RT-MT800 nie są tłoczone i mają równą powierzchnię od nowości. W MTB używam tarcz tłoczonych SM-RT76 i mimo nierówności z procesu tłoczenia, nigdy nie miałem problemów z siłą hamowania. Trzeba je trochę dłużej docierać, ale różnice nie są aż tak znaczące.

Próbowałem już wielu klocków i tarcz w gravelu i z moich doświadczeń wynika, że tarcze Shimano są bardzo dobre jeśli chodzi o "wgryzanie się" klocka. Nowa generacja klocków Shimano (L05A) też jest znacznie lepsza od starszych generacji. Wiec nie wydaje mi się żeby dalsza kombinacja z tarczami i klockami dała mi oczekiwany efekt. Tą drogę już mam przetartą, dlatego myślę o większych tarczach, albo zaciskach HOPE RX4. 

Opublikowano

Skoro wiesz co chcesz i nie jesteś otwarty na propozycje to po co pytasz?

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe co piszesz. Możesz założyć zaciski BR-RX810 które mają tłoczki ceramiczne vs tłoczki z tworzywa sztucznego w RX400, bo rx600 to klamkomanetka. U mnie tylko tarcze są troszkę inne bo SM-RT800-S i hamuje to OK, jedyny mankament jak jest mokro pierwsze lekkie naciśnięcie klamek próbuje obudzić całą wioskę, jak nacisnę mocniej to koła stają dęba. Też kombinowałem z klockami żeby przestało wyć, i nic. Waga +/- 1 kg ta sama, opony 700x32C. Najdłuższe zjazdy to około 2-3 km, max prędkośc 50-55km/h i nie zauważam jakegoś drastycznego spadku skuteczności. Czy zmiana zacisków coś da, nie mam pojęcia.

Edytowane przez Trotyll
Opublikowano

Greg29 jestem otwarty na propozycje, ale tworząc ten temat nie startuję od zera, trochę opcji już przetestowałem z tarczami i klockami. Galfer chwali się większą zawartością węgla w tarczach w porównaniu do Shimano, co przekłada się na większą twardość tarczy. Większa twardość, to mniejsze tarcie, dlatego nie jestem pewien tego rozwiązania, a ceny Galfer-a małe nie są, więc nie spieszę się z testowaniem ich produktów, ale całkowicie tego nie wykluczam.

Trotyll masz rację, zacisk to RX400. Zastanowię się nad RX810, może ceramiczny tłoczek jest sztywniejszy i poprawi to szybkość reakcji hamulca. Ja też nie mam problemu z blokowaniem kół. Chodzi o czas reakcji na naciśnięcie manetki. O ten ułamek sekundy zanim klocki złapią tarczę. W gravelu ten czas jest stanowczo za długi w porównaniu do moich pozostałych rowerów. W większości przypadków to nie przeszkadza, ale mieszkam w rejonie turystycznym i ta szybkość załapania hamulca ma duże znaczenie. W tym roku miałem zbyt wiele poważnych przypadków ludzkiej głupoty i uznałem, że muszę poprawić hamulce w gravelu, zanim kogoś albo siebie zabiję.

Ktoś może przechodził z zacisku RX400 na RX810 i może się podzielić odczuciami ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 17:28, nightrunner napisał(a):

Witam wszystkich.

Chciałem poruszyć nietypowy temat, bo mam problem ze słabymi hamulcami w gravelu i zastanawiam się nad rozwiązaniem, które by poprawiło siłę hamowania.
Aktualnie mam tarcze Shimano RT-MT800 160mm, zaciski Shimano GRX BR-RX600 i klocki Shimano L05A.
Trochę opcji już przerobiłem i to jest najlepszy zestaw jaki udało mi się złożyć, jeśli chodzi o siłę hamowania w gravelu.
Niestety trochę ważę (95kg) i ten zestaw nie daje mi wystarczającego komfortu, a na zjazdach górskich nie raz już czułem jak robi się niebezpiecznie i klocki zaczynają się ślizgać po tarczy. Samo "wgryzanie się" klocków też jest słabe i to sporo wydłuża drogę hamowania.
Dlatego zacząłem szukać jakiegoś rozwiązania do gravela, jednak okazuje się, że temat nie jest taki prosty.
Zastanawiałem się nad wymianą tarcz z 160mm na 180mm, ale nie ma takich adapterów, są jakieś niszowe produkty na przód, ale na tył nic nie znalazłem.
Rozważałem też wymianę zacisków na HOPE RX4, jednak tu już sie robi spory koszt, a jest niewiele informacji na temat ich skuteczności i możliwych komplikacji, po połączeniu z manetką GRX-a (czy klocki mają odpowiednią szczelinę i nie trą o tarczę itp).
Cena 1300 zł za same zaciski to jednak sporo, a skuteczność rozwiązania niepewna ...

W MTB mam od niedawna zestaw 4 tłoczkowy SLX BR-M7120 i nareszcie czuję się komfortowo podczas hamowania, wcześniej miałem XT BR-M8000 (2 tłoczki) i było akceptowalnie, 
ale dopiero z 4 tłoczkami czuję, że lepiej panuję nad rowerem. Hamulce łapią znacznie szybciej i modulacja jest duże lepsza.
Co ciekawe w szocie (TRIBAN) mam zestaw hamulców TRP HY/RD, które z tarczą TRP 160mm były średnie, ale po wymianie tarczy na Shimano RT-MT800 160mm okazały się świetnymi hamulcami, znacznie lepszymi od mojego gravelowego zestawu Shimano.
Aktualnie na szosie z oponami 28mm czuję się znacznie pewniej w kwestii hamowania, niż na gravelu z oponami 38mm.
Niestety TRP są mechaniczno-hydrauliczne i założenie ich do gravela też nie byłoby łatwe, poza tym mają też pewne wady, więc nie biorę tego rozwiązania pod uwagę.

Mam nadzieję że ktoś tutaj przechodził już tą drogę i pomoże mi znaleźć rozwiązanie. 

nightrunner, serio rozumiem Twój ból. Te ułamki sekundy zanim zacisk złapie tarczę w gravelu przy większej wadze rowerzysty potrafią być dramatyczne, szczególnie na stromych zjazdach. Sam bym pewnie spróbował RX810 z ceramicznymi tłoczkami – sztywniejsze i szybciej reagujące powinno trochę poprawić „bite” i modulację. Jeśli jesteś w stanie, spróbuj też trochę większej tarczy przód 180mm tył nie musi być, bo tam siła nie jest aż tak kluczowa.