Moredisek Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września Cześć, wcześniej był temat o przekręconej osi (udało się ją odkręcić), teraz przychodzę z uszkodzoną ramą przy haku przerzutki. Po oddaniu roweru do serwisu aby odkręcił oś, której sam nie byłem wstanie odkręcić serwis urwał przy okazji hak przerzutki i uszkodził tak jak na zdjęciach ramę roweru. Na nową oś w danym serwisie czekałem ok. 2 tygodnie - przyszła ale jednak nie pasowała "gwint ma podwójne prowadzenie"... Skontaktowałem się w końcu z moim sklepem w którym kupiłem dany rower, opisałem sytuacje i sklep zamówił dedykowaną oś do Bianchi, co serwis dopiero po 2 tygodniach i odesłaniu niepasującej osi mi zaproponował, że ogarną dedykowaną oś XD Rower zabrałem, odkręcenie i nowy hak 250 zł. Już ponad miesiąc jestem bez roweru, oś wykuwają elfy w Włoskim wulkanie Etna bo dalej dotrzeć nie może... Ale wracając do tematu postu, czy takie uszkodzenie karbonu powinno być zweryfikowane przez jakąś firmę zajmującą się naprawą karbonowych ram? Cyklon Sport Serwis np? Czy rzeczywiście może być to na tyle mało niebezpieczne uszkodzenie, że jednak warto pierw pojeździć i obserwować te miejsce czy nie słychać żadnego cykania? Czy ewentualnie spróbować rower oddać na gwarancje? Czy odkręcanie aż tak przekręconej osi może nieść ze sobą ryzyko uszkodzenia ramy? Serwis powiedział, że dokręcone było na 48Nm. (Silne mam dłonie XD) EDIT: Chciałem się zapytać jeszcze czy jest możliwość odkręcania osi od strony haku przerzutki? Pytam, bo dzisiaj jak odkręcałem koło aby zrobić zdjęcie to normlanie oś odkręciłem od drugiej strony i tak samo ją przykręciłem. Potem dla sprawdzenia wsadziłem imbusa od strony napędu i również mogłem kręcić osią bez problemu? Dodam, że oś jest ładnie od środka wyrobiona.
vdcmike Opublikowano 13 Września Opublikowano 13 Września Jesli masz gniazdo na imbusa po drugiej str to własnie w tym celu. Gwarancji a rame już nie masz wiec nie musisz się martwić o ew. uznanie. IMO to powierzchowne uszkodzenie i raczej nic sie nie będzie działo (zakładam, że pod hakiem jest wszystko OK). Oś dokręca się momentem 12-15Nm. Mocniejsze dokręcanie przede wszystkim degraduje piastę.
Rekomendowane odpowiedzi