Skocz do zawartości

Transport roweru karbonowego

fafik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Posiadam bagaznik thule na hak.

Czy korzystał ktoś z Was z Thule AcuTight Knob plus adapter do ram karbonowych Thule Carbon Frame Protector 984101???

Chciałbym wykorzystac posiadany bagaznik...

Ewentualnie jaki sposob polcacie na bezpieczny transport roweru karbonowego?

Dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Mam taki zestaw od kilku tygodni. Kupiłem po tym jak chyba przesadnie bałem się dokręcać zacisk bagażnika na hak na dolnej rurze ramy karbonowej i w efekcie rower przewrocil się na platformie podczas jazdy autostradą.

Ten ochraniacz jest całkiem sensowny, ma miękką gumę która zabezpiecza ramę przed porysowaniem oraz szywne żeberka, które rozkładają nacisk punktowy na większą powierzchnię. Natomiast pokrętło AcuTight, żeby kliknęło to trzeba naprawdę dobrze dopier...ć. Myślę, że normalnie nawet aluminiowych ram nie ściskałbym tak mocno.

Thule twierdzi, że należy je dokręcać aż do kliknięcia - wtedy jest gwarancja, że trzyma odpowiednio ciasno i nie poluzuje się w czasie jazdy, a jednocześnie nie jest za mocno aby uszkodzić ramę.

Podłączam się do pytania i chętnie poznam opinię innych.

Opublikowano

dostalem odpowiedz od dealera roweru ze nalezy stosowac taki zestaw... ciekawe czy faktycznie trzeba dowalic do klikniecia....

ps. z rowerem ok?

Opublikowano

Kierownicę musiałem wymienić, bo się zrobiła krótsza o jakieś 2 cm.

Z Canyona dostałem odpowiedź, że często widzą ramy uszkodzone przez ściskanie i radzili, aby w ogóle nie łapać za ramę, a jeśli już to przez szmatkę.

Moim zdaniem łapanie przez szmatkę nie ma sensu, bo nie niweluje to ani trochę nacisku punktowego, a nawet nie chroni w pełni przed otarciami lakieru.

Tak na dobrą sprawę to przypuszczam, że czym innym będzie ściśnięcie ramy w uchwycie bagażnika, a czym innym w uchwycie warsztatowym za górną rurę i później dowalenie np. 40Nm na bottom bracket, gdzie całość zadziała na górną rurę jak solida dźwignia. I to chyba raczej właśnie ten drugi przypadek najczęstszą przyczyną uszkodzenia ramy, nie bagażnik samochodowy.

Opublikowano

generalnie pisza zeby uzywac tego setu i dla spokojnosci mniej niz klikniecie.

pytalem o moment Thula - ale nie ma odpowiedzi.

Ps. szmatka to pomylka.... jak i pomyłka jest odpowiedz z CANYONA - dla mnie to jest zero wsparcia dla Klienta

Opublikowano

Z Thule w UK dostalem odpowiedz, ze ten zestaw zostal stworzony przez ich R&D i przetestowany pod katem ram karbonowych. Dokrecanie do klikniecia jest wymagane, bo tylko wtedy zacisk trzyma z optymalna sila. Nie wiem czy masz to pokretlo, na moje oko moment w nim jest ustawiony na jakies 5-6 Nm.

Dla eksperymentu sprobowalem zacisnac rurke PCV do klikniecia, taka odplywowa o przekroju 40mm, i jeszcze przed kliknieciem robila sie owalna. 

• Lubię to! 1