Skocz do zawartości

Nowy napęd

Corn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem.

Kupiłem  sobie rower, używany z w tym co poniżej.

Nie znam się na rowerach, częściach itp.

Kupiłem tylko dlatego, ze moje małe szkraby zaczęły jeździć bez dwóch kółek i nie mam zamiaru za nimi biegać:) ale ze też jestem osobą leniwą i ogólnie nie chcę tego ukrywać, chciałbym przejść z napędu 3x8 na 1x9/1x10 w niedużych pieniądzach by móc z nimi jeździć. Co musiałbym kupić i wymienić (samodzielnie bo jednak nie mam dwóch lewych rąk) by pozbyć się jednej przerzutki i nie wydać majątku. Podkreślam, że to nie ma być żaden bóg wie jaki wyczynowy rower tylko wozidło dupska dla mnie ale z jedną przerzutką mniej:)

rower.jpg
Rowerowa Szajba
Opublikowano

Co do zakupów na pewno: 

- manetka zmiany przełożeń dostosowana do tego co chcesz mieć 9 lub 10s

- wymiana tylnej przerzutki pod 9 lub 10s

Wymiana kasety której rozpiętość zębatek trzeba dobrać do tylnej przerzutki ktora przewiduje rozpiętość zębów (duża a mała zebatka)

Nie wiadomo jaki jest dokładnie bebenek. Czy ma możliwość założenia większej kasety. Obstawiam że 9s jeszcze tutaj podejdzie. Gorzej bedzie z 10s.

Prawdopodobnie wymiana korby chyba że ma odkrecane zebatki. Jeśli jest taka opcja to można zastosować zebatke Narrow. 

Oraz ostatnia rzecz to zakup nowego łańcucha. 

Wymiana linek i pancerzy też polecam na nowe bo to rower uzywany. Nie wiadomo jaki jest ich stan