Skocz do zawartości

Konwersja kierownicy na baranek

adalbertus8
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Rozważam opcje konwersji mojego turystycznego crossa (Unibike Flash GTS) - a właściwie kierownicy na baranek, wiem że sprawa kosztowna (ale zakładam, że sporo taniej niż kupno nowego gravela). Trudno mi jednak oszacować możliwe koszty bo jestem zielony jeżeli chodzi o rodzaj osprzętu - zakładam, że z obecnej konfiguracji do wymiany będzie:

• kierownica (oczywiście :D)
  • klamkomanetki
  • hamulce
  • przerzutki

Nie zależy mi na bardzo wysokiej grupie - o ile to możliwe, to żeby była porównywalna z tym co mam teraz (bo to mi wystarczało) - czyli Turney (przód), Acera (tył). 
Moimi oczami laika widzę następujące problemy przy takiej konwersji:

1. Jaka kaseta się zmieści? Oryginalnie 8 rzędowa - pewnie więcej nie da rady... A może 10?
  2. Pozycja z barankiem - czy to wogóle ma sens?

Skąd takie kombinacje? Szukam uniwersalnego roweru - miasto, wycieczki + wyprawy (raz na 2 lata). Do miasta chciałbym zastąpić mojego obecnego elektryka czymś co ułatwi jazdę pod wiatr (stąd pomysł na zmianę baranka). Wycieczki i wyprawy często są po nierównym podłożu i obawiam się mocno o moje nadgarstki (a na gravela z amortyzatorem mnie nie stać). Jak wybieram się na wyprawy to rower mam mocno zapakowany (2x sakwy tył + 2x sakwy przód). 

Dzięki :D 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Koszty przeróbki to nie wszystko, chociaż koszty te będą wysokie bo sprawdź sobie ile kosztują klamkomanetki, a skoro masz już hamulce hydrauliczne to musisz przejść na napęd 2x10 bo od takiego występują klamkomanetki z hamulcami hydraulicznymi. Więc albo Tiagra albo GRX. Do tego nowe przerzutki tył i przód, kaseta, korba, łańcuch. Razem pewnie z 2,5k zł. Można po taniości zostawić obecny napęd i kupić na AliExpress klamkomanetki mechaniczne 2x8 i zaciski hamulcowe mechaniczno-hydrauliczne. Ale na jakości hamowania na pewno stracisz. 

No i sprawa najważniejsza czyli zmiana geometrii bo baranek baaardzo Ci wydłuży rower i może Ci być bardzo niewygodnie

• Lubię to! 1
Opublikowano
10 godzin temu, Greg29 napisał(a):

(...) Razem pewnie z 2,5k zł. (...) kupić na AliExpress klamkomanetki mechaniczne 2x8 i zaciski hamulcowe mechaniczno-hydrauliczne (...)

No i sprawa najważniejsza czyli zmiana geometrii bo baranek baaardzo Ci wydłuży rower i może Ci być bardzo niewygodnie

Dzięki - tylko potwierdzasz moje przypuszczenia - konwersja to z robicizną ~3k a nie ma gwarancji efektu a w żadne AliExpress nie chce iść bo rower ma jeździć również przy mocnym obciążeniu.

• Lubię to! 1