Skocz do zawartości

Najlepsze dostępne w 2025 komponenty do hardtaila z kołami 26 cali

stormag

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam wielki sentyment do mojego Stumpjumpera HT z 2006 roku (lekki, zwrotny, LX/XT...), ale ostatnie kilka lat przewisiał na wieszaku. Zastanawiam się nad jego reanimacją, ale z tego co widzę, coraz trudniej o części zamienne, które umożliwiłyby mniej więcej zachowanie jego standardu (waga i jakość). W związku z tym mam pytanie, czy orientujecie się:

• jakie są obecnie najlepsze dostępne komponenty zgodne ze standardem 3x9 przełożeń (mechanizmy korbowe, kasety, łańcuch) oraz hamulcami v-brake (i klockami do nich) i jakiej półki Shimano są ekwiwalentem (chyba, że to Shimano:)? A może czegoś takiego samemu używacie?

• jakie są dobre (lub najlepsze w granicach sensownej ceny) mechaniczne hamulce tarczowe (mam manetki dual control pod v-brake-i i nie chciałbym ich zmieniać)? Tak, wiem, że mechaniczne hamulce tarczowe są „trochę bez sensu”;)

• czy komponenty typu przerzutki/manetki są w miarę długowieczne, o ile są regularnie serwisowane i nie grzmotnie się w coś nimi?

• czy istnieje techniczna możliwość zmiany napędu 3x9 na współczesny w rodzaju 1 lub 2 x [ileś tam] i czy byłoby to sensowne z uwagi na mniejsze koła (czy rowerem będzie się znośnie dało popylać do 30-40km/h, czy raczej będzie to mordęga)?

Z wielką chęcią zapoznam się z wszelkimi Waszymi przemyśleniami :D

Edytowane przez stormag
gramatyka i interpunkcja