alicja Opublikowano 23 Lutego 2025 Opublikowano 23 Lutego 2025 Dzień dobry. Proszę o polecenie dobrego roweru damskiego. Nie posiadam żadnej wiedzy czym się kierować przy zakupie. Rower będzie używany do jazdy do pracy, ale też do wycieczek w terenie w lesie po powierzchni nierownej troszkę z górkami jak i piaszczystej. Z góry dziękuję
Greg29 Opublikowano 23 Lutego 2025 Opublikowano 23 Lutego 2025 Z Twojego opisu wynika, że jakiś rower crossowy byłby dobrym typem. Te wycieczki w terenie to tylko utwardzone drogi leśne czy też jakieś bardziej ambitne tak zwane single, czyli wąskie, nierówne leśne ścieżki pełne korzeni i kamieni? Jeśli tak to już rower mtb a jak nie to crossowy. Jaki jest Twój budżet? Jaki wzrost/waga? Poszukując roweru patrz, żeby był lekki. Dobrze by było żeby miał powietrzny amortyzator. Pewnie też napęd 1xx byłby dobrym pomysłem bo nie wiem jak bardzo zaawansowaną rowerzystką jesteś i czy będziesz potrafiła wykorzystać napęd 3xx
alicja Opublikowano 23 Lutego 2025 Autor Opublikowano 23 Lutego 2025 Dziękuję za odzew. Byłabym wdzięczna za podesłanie jakiegoś linku z rowerami. Generalnie nie jeżdżę rowerem, bardzo sporadycznie, ale są organizowane w mojej miejscowości wyjazdy z grupą amatorsko, każdy wiek kto chce. Trasa jest różna, czasami asfalt, ale też tereny piasczyste i w lesie korzenie,małe górki. Chciałabym się zamknąć do 2,5 tys. Waga 86kg wzrost 172. Mam 50 lat. Jestem sama, i nie mam się kogo poradzić.
Rozwiązanie Greg29 Opublikowano 23 Lutego 2025 Rozwiązanie Opublikowano 23 Lutego 2025 A na czym jeżdżą ludzie w tej grupie? Na wszystkim co jeździ od rowerów miejskich, przez trekkingi, crossy po mtb czy bardziej "wyspecjalizowane" rowery typu tylko trekkingi? Jeżdżą wolno czy w miarę trzymają tempo? Tak jak pisałem, uniwersalnym do wszystkiego+oczywiście z ograniczeniami jak wszystko do wszystkiego) będzie rower crossowy. Jeśli dużo tych korzeni i piaskownic to szedłbym w jakiś rekreacyjny mtb na dość szybkich oponach. Rekreacyjny mtb z dość rekreacyjną pozycją, powietrznym amortyzatorem, sztywnymi osiami i w miarę rozsądnym napędem Deore 1x10 (lepszy byłby 1x11) to Rockrider Expl 540 z Decathlonu. Fabryczne opony są dość mocno terenowe i dobrze by było je wymienić na coś "szybszego", np. Continental Race King ale nie te najtańsze, drutowe. Tu jest wersja damska, która różni się od męskiej kolorem, siodełkiem i węższą kierownicą: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-540-29/_/R-p-325317?mc=8607220&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pl_t-perf_ct-pmax_ts-bra_f-cv_o-roas_xx-marki-pasji-css&gad_source=1 Przekracza budżet ale często są przeceny Innym "rekreacyjnym" mtb jest Cube Attention czy Access WS (WS to są modele damskie) ale one nie mają sztywnych osi, które warto mieć ale nie są must have. Są różne grupy wyposażenia tych rowerów w różnych cenach. Wybieraj modele z powietrznymi amortyzatorami i napędem minimum Deore 2x10 lub 1x11. Albo Cues bo to zastąpiło wcześniejsze niższe grupy napędowe. Dla Ciebie, do rekreacyjnych zastosowań wybierałbym raczej napęd 1-rzędowy, czyli coś 1x11. Napędy 1x12 są dużo droższe w serwisie bo kasety i łańcuchy są drogie. Ale jak pisałem wcześniej, wydaje mi się, że rower crossowy będzie dobrym wyborem, coś typu SUPERIOR RX 530, Marin San Anselmo DS2, Kellys Clea 90, KROSS EVADO 4.0, Trek Dual Sport 2. Niektóre z nich mają wersje wyposażenia z błotnikami, oświetleniem i bagażnikami, np. Trek Dual Sport 2 Stagger Equipped. Nie znam się za bardzo na crossach, to są przykładowe modele z netu, popatrz co Ci się podoba i wklej linki a ja mogę ocenić wyposażenie
alicja Opublikowano 23 Lutego 2025 Autor Opublikowano 23 Lutego 2025 W grupie różne mają rowery, osoby są też rożni tacy co to dla nich sport , a i amatorzy. Myślałam właśnie o crossowym albo trekkingowy. https://kross.eu/pl/rowery/turystyczne/cross/evado-5-0-damski-szary-niebieski-polysk Jest droższy , ale jestem w stanie zakupić. https://kross.eu/pl/rowery/turystyczne/cross/evado-4-0-damski-szary-granatowy-polysk Podoba mi się ten, ale nie jest dostępny. Do każdego modelu crossowego można dokupić błotnik , bagażnik ? Co Pan uważa? Tak jak pisałam nie znam się w ogóle.
Chrismel Opublikowano 23 Lutego 2025 Opublikowano 23 Lutego 2025 Wiem że nie bardzo odpowiada założeniom Twojego pytania ale rozważ ten model. Jest to wyjątkowo atrakcyjna oferta: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-winora-e-flitzer-pd34004/?v_Id=202270 Tutaj masz przykładowo inny model już z tradycyjnym napędem: https://www.canyon.com/pl-pl/rower-hybrydowy/rowery-trekkingowe/pathlite/pathlite-al/pathlite-5-mid-step/3288.html?dwvar_3288_pv_rahmenfarbe=GY Ciężko Ci będzie kupić coś sensownego w budżecie który założyłaś. Żeby zbić cenę producenci oszczędzają na czym się da, najczęściej na kołach. Na nie klient nie zwraca uwagi bo ona koncentruje się głównie na tylnej przerzutce i jak jest dobra to uważa że rower ma dobry osprzęt. A przyzwoite koła to lżejsza jazda i mniejsze koszty eksploatacji. Co najmniej coroczne centrowanie, częsta wymiana pękających szprych, czasami obręczy to przypadłość większości kół w tanich rowerach. Zwracaj też uwagę na producenta poszczególnych elementów. Częstym zabiegiem jest montaż tylnej przerzutki Shimano ale reszty elementów napędu czyli korby i hamulców jakiegoś niewiadomego pochodzenia. Klient znów parzy na tylną przerzutkę i myśli że ma osprzęt Shimano. Poświęć kilkanaście wieczorów na podszkolenie się w temacie przeglądając wątki z podobnymi pytaniami na tym forum oraz forumrowerowe.org Rower to nie prom kosmiczny i sporo wiedzy można zdobyć w łatwy sposób. Później dopytuj o szczegóły. Na pewno ktoś chętnie pomoże jeżeli nie będziesz zadawać pytań na które odpowiedzi padły już dziesiątki jak nie setki razy.
Greg29 Opublikowano 23 Lutego 2025 Opublikowano 23 Lutego 2025 Do każdego roweru crossowego można dokupić błotniki i bagażnik ale jak nie masz zamiaru jeździć w deszczu czy po mokrym to Ci one niepotrzebne bo po co wozić dodatkowe kilogramy. No chyba, że też będziesz jeździć na codzień do pracy to wtedy ma sens plus jakaś miejska sakwa na niezbędne przydasie. Możesz też poszukać modeli "equipped" czyli z błotnikami i bagażnikami. Ten Evado 4.0 to zupełne padło na najbardziej podstawowym osprzęcie Tourney. Nawet sobie nim nie zawracaj głowy. Ten 5.0 już trochę lepszy, szkoda tylko, że amortyzator sprężynowy. Ten Canyon z linku kolegi powyżej jeszcze fajniejszy ale amor też niestety sprężyna. Wadą tych amortyzatorów sprężynowych jest to, że są ciężkie i kiepsko działają bo sprężyna z reguły jest tam wsadzona pod konkretną wagę jeźdźca, np. 80 kg. Amortyzatory powietrzne można ustawić/napompować pod swoją wagę. Może coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-damski-liv-rove-ex-pd45841/?v_Id=247413&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAq-u9BhCjARIsANLj-s05TFrQwltiMjL9BPni_CGvBFYN7lsSHGY0rL0Uc68buGbmys9--VIaArZNEALw_wcB
alicja Opublikowano 24 Lutego 2025 Autor Opublikowano 24 Lutego 2025 O ile dobrze patrzę nie jest dostępny akurat pod mój rozmiar. Troszkę kolor mi nie odpowiada. Gdyby nie to podkusiłabym się na kupno.
Trotyll Opublikowano 24 Lutego 2025 Opublikowano 24 Lutego 2025 Dla odmiany polecam rowery z napędem W dniu 23.02.2025 o 10:31, alicja napisał(a): Rower będzie używany do jazdy do pracy, ale też do wycieczek W dniu 23.02.2025 o 12:55, alicja napisał(a): Generalnie nie jeżdżę rowerem, bardzo sporadycznie, ale są organizowane w mojej miejscowości wyjazdy z grupą amatorsko, każdy wiek kto chce. Trasa jest różna, czasami asfalt, ale też tereny piasczyste i w lesie korzenie,małe górki. Odnoszę wrażenie iż wszystkie polecane rowery są dla osoby max 35 lat, 45-60 kilogramów która już troszkę pojeździła na rowerze i ma ważną gwarancję na plecy, a tutaj Pani chce pojeżdzić zupełnie rekreacyjnie i pewnie wycieczki max 20-35 km. Proponuję poszukać używki w całkiem dobrych cenach, a na dodatek z napędem nexus. Jestem mniej więcej więcej w tym samym wieku, plus kilka kilo i zaczynam doceniać wyprostowaną pozycję, bagażnik i błotniki - chociaż mam także górala i gravela na których idzie poszaleć i mieć całe błoto na plecach a powietrzny widelec jakoś mnie na kolana nie powalił. Nigdy nie brałem pod uwagę takiego typu roweru, aż do ubiegłych wagacji kiedy kupiłem taką używkę siostrze i tutaj moje wielkie zdziwienie. Można tym spokojnie jeździć, na dodatek całkiem wygodnie zarówno po leśnych drózkach i ścieżkach, że o asfalcie nie wspomnę, nie są to jednak ścigacze. Poniżej trzy foty o czym mowa: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-bergamnot-vitte-8-52-cm-l-pasek-klinowy-CID767-IDEcZu0.html?isPreviewActive=0&reason=seller_listing|olx_shop_basic&sliderIndex=11 https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-cube-travel-48cm-m-l-pasek-CID767-IDE6ngx.html?isPreviewActive=0&reason=seller_listing|olx_shop_basic&sliderIndex=0 https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-diamant-ubari-legere-45cm-s-m-CID767-IDExsNQ.html?isPreviewActive=0&reason=ip|recent&sliderIndex=1
alicja Opublikowano 24 Lutego 2025 Autor Opublikowano 24 Lutego 2025 31 minut temu, Trotyll napisał(a): Dla odmiany polecam rowery z napędem Odnoszę wrażenie iż wszystkie polecane rowery są dla osoby max 35 lat, 45-60 kilogramów która już troszkę pojeździła na rowerze i ma ważną gwarancję na plecy, a tutaj Pani chce pojeżdzić zupełnie rekreacyjnie i pewnie wycieczki max 20-35 km. Proponuję poszukać używki w całkiem dobrych cenach, a na dodatek z napędem nexus. Jestem mniej więcej więcej w tym samym wieku, plus kilka kilo i zaczynam doceniać wyprostowaną pozycję, bagażnik i błotniki - chociaż mam także górala i gravela na których idzie poszaleć i mieć całe błoto na plecach a powietrzny widelec jakoś mnie na kolana nie powalił. Nigdy nie brałem pod uwagę takiego typu roweru, aż do ubiegłych wagacji kiedy kupiłem taką używkę siostrze i tutaj moje wielkie zdziwienie. Można tym spokojnie jeździć, na dodatek całkiem wygodnie zarówno po leśnych drózkach i ścieżkach, że o asfalcie nie wspomnę, nie są to jednak ścigacze. Poniżej trzy foty o czym mowa: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-bergamnot-vitte-8-52-cm-l-pasek-klinowy-CID767-IDEcZu0.html?isPreviewActive=0&reason=seller_listing|olx_shop_basic&sliderIndex=11 https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-cube-travel-48cm-m-l-pasek-CID767-IDE6ngx.html?isPreviewActive=0&reason=seller_listing|olx_shop_basic&sliderIndex=0 https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trekkingowy-diamant-ubari-legere-45cm-s-m-CID767-IDExsNQ.html?isPreviewActive=0&reason=ip|recent&sliderIndex=1 Tak, jazda rekreacyjna max 35km.
billyb7b Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego W dniu 24.02.2025 o 22:47, Trotyll napisał(a): Dla odmiany polecam rowery z napędem Odnoszę wrażenie iż wszystkie polecane rowery są dla osoby max 35 lat, 45-60 kilogramów która już troszkę pojeździła na rowerze i ma ważną gwarancję na plecy, a tutaj Pani chce pojeżdzić zupełnie rekreacyjnie i pewnie wycieczki max 20-35 km. Proponuję poszukać używki w całkiem dobrych cenach, a na dodatek z napędem nexus. Jestem mniej więcej więcej w tym samym wieku, plus kilka kilo i zaczynam doceniać wyprostowaną pozycję, bagażnik i błotniki - chociaż mam także górala i gravela na których idzie poszaleć i mieć całe błoto na plecach a powietrzny widelec jakoś mnie na kolana nie powalił. Nigdy nie brałem pod uwagę takiego typu roweru, aż do ubiegłych wagacji kiedy kupiłem taką używkę siostrze i tutaj moje wielkie zdziwienie. Można tym spokojnie jeździć, na dodatek całkiem wygodnie zarówno po leśnych drózkach i ścieżkach, że o asfalcie nie wspomnę, nie są to jednak ścigacze. Poniżej trzy foty o czym mowa: Co do twojego pomysłu z używką i nexusem – to jest strzał w dziesiątkę, takie rowery są naprawdę bezawaryjne. Swoją drogą, szukając ostatnio info o niezawodnym sprzęcie na dłuższe trasy, trafiłem na stronę 888starz online, gdzie przy okazji znalazłem solidny przegląd platformy 888Starz. Można tam przeczytać konkretny opis dostępnych gier i opcji depozytu, co akurat przydaje się przy wieczornym relaksie po takiej wycieczce. Fajnie, że wracasz do pomysłu jazdy w grupie – te 20-35 km na takim sprzęcie to czysta przyjemność, a nie wyścig. Też kiedyś myślałem, że tylko górale czy gravele mają sens, dopóki nie przesiadłem się na coś z mocno wyprostowaną pozycją. Po czterdziestce to chyba normalne, że zaczyna się bardziej cenić komfort niż aerodynamikę.
Rekomendowane odpowiedzi