Skocz do zawartości

Korba Shimano XT 785 lub Deore M4100 zamiast GRX - zmiana przełożeń

Dombrek
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam w Romecie Aspre 2 napęd 2x10 GRX (przerzutka tył 400, korba 600). Brakuje mi miękkich biegów, a z najszybszych i tak bardzo rzadko korzystam. Chciałbym przesunąć stopniowanie. Niektórzy kombinują z kasetą o rozpiętości 11-40 (zamiast 11-32/34), natomiast traci się wtedy stopniowanie (duże skok pomiędzy biegami).

Czy kojarzycie i możecie wskazać jakieś blaty do korby GRX, które by można podmienić - zamiast 46/30 wolałbym coś w rodzaju 40/24? Może być coś "firmowego" albo z przyzwoitego z AliEx (może za wyjątkiem blatów po 800zł/szt. bo gdzieś kiedyś na takowe trafiłem, ale to cenowo przegięcie).

Ewentualnie czy z moim napędem będzie kompatybilna inna korba, np:

- Shimano XT 785 (znalazłem na Allegro nową z blatami 38/24)? Zakres w miarę OK na moje potrzeby, ale nie wiem jak z kompatybilnością.

- Shimano Deore? M4100 jest z standardowo z 36/26, a to trochę wąsko, pytanie czy można podmienić na 40/26 lub 38/24 lub 38/22 (to byłby ideał) lub coś zbliżonego? Jakie konkretnie blaty do tego pasują?

Pytanie też o support - czy powyższe korby są kompatybilne z suportem używanym w GRX? I czy z powyższymi korbami będzie pracować poprawnie przerzutka przednia GRX?

Prosiłbym o pomoc i zasugerowanie "gotowca", który byłby optymalny.

Opublikowano (edytowane)

Do swojej korby raczej nie kupisz blatów mniejszych niż masz. Musisz mieć komplet dopasowany do siebie (zębatki mają odpowiedni kształt, rampy podnoszące i podcięcią w odpowiednich miejscach). Wspomniane korby mogą pasować (jeśli masz w swoim rowerze linię łańcucha 49mm). Konieczna wymiana przerzutki przedniej.

Edit: GRX 2x10/11 mają linię 47. Zmiana linii z przodu będzie powodowała zwiększenie przekosu na skrajnych przełożeniach blat vs największe koronki kasety. Dodatkowo ramiona korb MTB mają sporo większy Q-Factor (będą bardziej odstawać na zewnątrz). Wymagana byłaby też wymiana suportu (ew. dołożenie podkładek i wymiana tulejki łączącej miski).

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli pozostaje kombinacja na kasecie i przerzutce z tyłu.

Czy aby założyć kasetę np. Deore CS-M4100 11-46 (lub 11-42 w ostateczności) to konieczne będzie w przerzutce:

- wydłużenie śruby B albo zmiana haka / dołożenie przejściówki (która się nada?),

- wymiana wózka na MTB, żeby obsłużył pojemność, bo robi się bardzo szeroko (jakiś konkretny wózek?).

Ewentualnie wymiana przerzutki, tyle że nie chciałbym wymieniać przy tym klamko-manetki (GRX), a zdaje się, że różnice są w ciągu linki (chyba że np. Ltwoo albo inny Chińczyk jest kompatybilny).

45 minut temu, vdcmike napisał(a):

Edit: GRX 2x10/11 mają linię 47. Zmiana linii z przodu będzie powodowała zwiększenie przekosu na skrajnych przełożeniach blat vs największe koronki kasety. Dodatkowo ramiona korb MTB mają sporo większy Q-Factor (będą bardziej odstawać na zewnątrz). Wymagana byłaby też wymiana suportu (ew. dołożenie podkładek i wymiana tulejki łączącej miski).

A jakaś inna korba gravelowa 2x (linia łańcucha 47),ale z możliwością (i dostępnością) montażu mniejszych zębatek i jednocześnie kompatybilnych z resztą obecnego napędu (GRX)?

Edytowane przez Dombrek
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Możesz popróbować z b-linkiem ew. dokręcaniem śruby B ale z własnego doświadczenia - to oddala kółko prowadzące od kasety i przyczynia się do upośledzenia pracy napędu wraz ze zużyciem łańcucha (jak się trochę bardziej wiotki na boki zrobi to zmienianie trudniej przychodzi). Poza tym kasety 10s o rozpiętości 11-42/46 mają dramatyczne dziury w stopniowaniu. Również mocno odczuwalne w okolicy najmniejszych koronek.

Co do korb 2x pod gravela/szosę to są tylko o większych koronkach. Jednocześnie ze względu na otwory do mocowania (niesymetryczny rozstaw 110/80mm) nie dobierzesz niczego z MTB czy CUES (co mniejsze zębatki niż 46T to p.c.d. 96mm) i tymbardziej z szosowych (5 otworów).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zastanów się czy gravel to typ roweru który odpowiada Twoim potrzebom. Bo to są rowery przeznaczone do szybkiej jazdy i tylko wtedy odnosisz korzyści z jego aerodynamiki. Jeżeli potrzebujesz przełożeń typu 22 przód 36 tył a z szybkich przełożeń nie korzystasz to może warto rozważyć wymianę na MTB. Jeżeli jednak koniecznie chcesz pozostać przy baranku to jedyną opcją jest wymiana tego roweru na taki z napędem 1x12. Z tym 2x10 nic nie zrobisz.

• Lubię to! 1
Opublikowano
21 godzin temu, Chrismel napisał(a):

Zastanów się czy gravel to typ roweru który odpowiada Twoim potrzebom. Bo to są rowery przeznaczone do szybkiej jazdy i tylko wtedy odnosisz korzyści z jego aerodynamiki. Jeżeli potrzebujesz przełożeń typu 22 przód 36 tył a z szybkich przełożeń nie korzystasz to może warto rozważyć wymianę na MTB. Jeżeli jednak koniecznie chcesz pozostać przy baranku to jedyną opcją jest wymiana tego roweru na taki z napędem 1x12. Z tym 2x10 nic nie zrobisz.

Chodzi właśnie o to, że bardzo mi gravel odpowiada z uwagi na swoją uniwersalność (jeżdżę zarówno po lasach, jak i w górach, po mieście czy szosie). Ale zaliczam na nim sporo stromych podjazdów i co prawda na obecnym przełożeniu da radę je jakoś pokonywać (pchanie raczej mi się nie zdarza), jednak lżejsze przełożenia pozwoliłyby lepiej... zarządzać zadyszką ;)  Korzyści ze znacznie szybszej jazdy na szosie też odczuwam , a różnica względem MTB jest faktycznie olbrzymia.

Stąd szukam równie uniwersalnego napędu jak sam rower.

Może faktycznie zmiana na 1x12 stanowiłaby kompromis. Obecnie przełożenie (przód-tył) 30-34 jest za twarde, a na 1x12 uzyskałbym 40-52. Jednocześnie z szybkiego przełożenia 46-11 korzystam mega rzadko, a odpowiednikiem 40-11 w 1x12 byłby w obecnym układzie coś między 46-12 a 46-13, co jest częściej używanym przeze mnie układem.

Pytanie: który osprzęt z klamkomanetkami do baranka obsługuje przerzutkę o zakresie 11-52? Bo GRX na pewno nie. Mogę kombinować z chińczykami (Sensah manetki 2x12 HRD Team Pro + przerzutka SRX Pro 12s ??), chociaż wolałbym Shimano albo SRAM.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Dombrek napisał(a):

Pytanie: który osprzęt z klamkomanetkami do baranka obsługuje przerzutkę o zakresie 11-52? Bo GRX na pewno nie. Mogę kombinować z chińczykami (Sensah manetki 2x12 HRD Team Pro + przerzutka SRX Pro 12s ??), chociaż wolałbym Shimano albo SRAM.

RD-RX822 obsługuje natywnie kasety 10-51.

Ale wymiana to kaseta 400, przerzutka 350, łańcuch 130, korba 600, klamkomanetka 800 i zostaje jeszcze wymiana koła ew. przeplot.

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To jeszcze jedno pytanko, żeby zamknąć temat ;)

Faktycznie przerzutka GRX 822 obsługuje 1x12 w zakresie 10-51 (co jest super), ale korby GRX dla 1x12 mają 40T albo 38T (takie tez są dostępne ori GRX). Pytanie czy można do korby GRX600 1x12 wsadzić jeszcze trochę mniejszy blat, np. 36T lub nawet 34T, a jeśli tak, to jaki konkretnie model i na jakie parametry zwrócić uwagę (jakiś offset, szerokość, rozmiary śrub i ich rozstaw ??).

Pytam, bo właśnie kupiłem synowi (11 lat, ale już bardzo wysoki) Eskera 5.0 na GRX 1x12 i tam jest korba z blatem 40T. Na większość wyjazdów starczy w zupełności, jednak jak pojedziemy w większe górki (asfalt + szutr i podjazdy po 15-20%), to jakaś 36T albo 34T robiłaby świetną robotę i pozwalała robić długie podjazdy w spokojnym tempie, ale bez zadyszki i częstych odpoczynków (w poprzednim rowerze, jeszcze 24", zeszliśmy do układu 1x10 gdzie tył 11-42 a przód nawet 28T (przerzucaliśmy tarcze w zależności od planowanej trasy między 28T-32T-36T) - taka konfiguracja powodowała, że nigdy nie zszedł z roweru na podjeździe i zawsze miał siły kręcić).