Skocz do zawartości

Długość korby w mtb

rafalek13c

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Wiem, że temat włakowany był już na wzystkie kierunki, ale ma jedno pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem.

Znam wszystkie zalety krótszej korby i myślę, że ujawniają się one w długich przelotach w jednostajnej jeździe. Jak myslicie, czy w mtb w trudnym terenie z odstrymi podjazdami czy w górach to się również sprawdza? W terenie ciężko jest utrzymać wysoką kadencję, zwłaszcza na ostrych podjazdach gdzie jest walka o to aby w ogóle podjechać a nie w jakim tempie. Czy w takiej sytuacji korba 175 nie będzie lepsza od 170? Sprawdzałem oferty różnych firm i w większości w rowerach XC na mój wzrost korba ma dłuhość 175, natomiast w trailówkach 170. Być może jest to związane z tym, ze zakłada się, że obecnie w większości przypadków rowery trailowe są używane jako grawitacyjne (wyjeżdżanie do góry wyciągiem) i nie potrzebują dłużeszego ramienia do podjeżdzania stromych rzeczy, tylko krótszego, ułatwiającego szybkie dopedałowanie przy zjazdach.
Moja jazda jest bliższa XC bez długich przelotów ze stałą kadencją a raczej zmienny tren.
Pytam bo chcę wymienić korbę. Obecnie mam 175, ale ze względu na mniejsze obciążenia kolan rozważam zakup 170.