Skocz do zawartości

Dobór odpowiedniego rozmiaru. To będzie zakup 3 szosy.

Gomez
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Gomez,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne grono. Stoję przed kupnem 3 już roweru szosowego. Więc historia ma się tak pierwszy był triban 500 w rozmiarze L był w miarę ok tylko zmieniony mostek na krótszy bo wg moich odczuć zasięg kierownicy górny boczny był za duży tzn nie mogłem wygodnie trzymać kierownicy za klamkomanetki - wygodnie było 1,5 cm bliżej. Drugi był ultra af też L i tu już było trochę gorzej. Też zmiana mostku itd a odczucia podobne. Zawsze ten chwyt który bym chciał był niewygodny pewnie też słabe rozciągnięcie. Obecnie pożyczona Merida scultura Evo 909 M/L i mam wrażenie że jest dużo wygodniej ale ona ma też krótszy mostek i krótka kierownicę. Teraz do sedna mam 176,5 cm i 80 cm przekroku mierząc na BOSO i nie wiem czy powinien być to właśnie taki pomiar czy w butach. I teraz do sedna:

1. Czy kierować się rozmiarem ramy czy rechem? 

2. Jaki rozmiar kupić?

3. Czy podczas chwytu za klamkomanetki ręce powinny być proste czy lekko zgięte w łokciach. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi 

Edytowane przez Gomez
Opublikowano

Przy 176 cm wzrostu Triban w rozmiarze L był zdecydowanie za duży. Ja mam 183 cm wzrostu i 86 cm przekrok i miałem Tribana w rozmiarze L, co prawda Tribana 100 a nie 500 ale fakt jest faktem, że L-ka jest zdecydowanie za duża na Ciebie 

Opublikowano

Zastanawiam się nad S i M. Wg producenta jestem na granicy dwóch, czy jest jakakolwiek tabela jaki Reach stack do wzrostu?

Opublikowano

Jeśli jesteś na granicy rozmiarów to weź mniejszy.

Opublikowano (edytowane)

Kupiona M w S zahaczałem o koło przy skrecie

Edytowane przez Gomez
Opublikowano

Zachaczanie stopą o koło przy skręcie to raczej norma w prawidłowo dobranej szosie - taka to już uroda geometrii rowerów szosowych.
Myślę że kupiłeś za duży rower.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Jak dla mnie wygodna pozycja pojeździłem na jednym i drugim i S dla mnie zdecydowanie za mały. A haczenie w okolicy śródstopia jak dla mnie niedopuszczalne. Sorki kupiłem M a nie L

Opublikowano

Pomiędzy S a L to jednak spora różnica.
Co za rower kupiłeś?