Skocz do zawartości

Składam Szosę!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć przed wami mój mały projekt, w którym pochwalę się trochę relacjami z budowy mojej pierwszej szosy. Zrobiłem mały research jeżeli chodzi o framesety i na oku miałem SPcycle, Velobuild, Hygge oraz Elves.  Ostatecznie wybór padł na Hygge Model S rozmiar ramy to M. Bardzo długo miałem dylemat związany właśnie z rozmiarem ramy, jednak po kilki wizytach w centrum rowerowym i przymiarkach do kilku modeli o mniej więcej zbliżonej geometrii doszedłem do wniosku że, mniejszy rozmiar ramy będzie dla mnie zdecydowanie lepszym wyborem (~`183cm wzrostu). W międzyczasie przyszły do mnie koła Elite Wheels. Kilka tygodni później dotarł też frameset. Następnie kupiłem suport ultegry, dętki TPU oraz opony. Na resztę trzeba jeszcze chwilę poczekać. Składać będę sam, jednak jedyne co wykracza  po za moje umiejętności to odpowietrzanie hamulców jako że nigdy jeszcze tego nie robiłem, no i owijanie kierownicy jednak to zdaje się być łatwiejsze. Fotki poniżej.

PS. Waga ramy 1020g, reszta elementów z wagą na zdjęciach

IMG_6562.jpg IMG_6563.jpg IMG_6653.JPG IMG_6652.JPG IMG_6718.jpg IMG_6720.jpg IMG_6719.jpg IMG_6723.jpg

Edytowane przez DoTX
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Pojawiły się kolejne elementy do zamontowania, klamkomanetki wraz z zaciskami hamulcowymi mechanicznej grupy Shimano 105 12s, linki i pancerze przerzutek. Kable już w plecione w kokpit i w sumie nie było aż tak trudno jak mogło by się wydawać, opony i dętki założone. Następna czynność w kolejce to skracanie sterówki, i złożenie przodu. Do kupienia pozostały: obie przerzutki, mechanizm korbowy, kaseta, łańcuch, siodło, oraz owijka. Sporo ale mimo wszystko bliżej niż dalej, przy dobrych wiatrach jeszcze w tym sezonie na drodze się pokażę.

IMG_6736.thumb.jpg.2402de0d8953c56131c05ecaf37b1862.jpg

IMG_6777.thumb.jpg.4b999ef45f11ad4acec2132f55f6fe9a.jpg

IMG_6776.thumb.jpg.31c26ef92d3ce2185b3c2204add882c7.jpg

IMG_6781.thumb.jpg.1c69f0b6617581c7ef679c4a2d2a48c3.jpg

Opublikowano

Aktualnie jestem przed kupnem kolejnych części. Osprzęt na jaki postawiłem to nowa 12 rzędowa 105 mechaniczna chociaż na di2 też miałem wielką ochotę, będąc w centrum rowerowym przekonałem się na własnej skórze jak dobrze to działa. Jednak nie ukrywam że jest to już typowo gadżeciarstwo a po za tym koszt mechanicznej grupy jest o połowę tańszy niż di2. Sterówka docięta, kable puszczone zarówno przez ramę jak i kokpit (to jeszcze jedna zaleta di2) chociaż spodziewałem się że, będzie to dużo trudniejsze do wykonania niż rzeczywiście było. Pomocne okazały się wtedy stara linka, oraz przwodziki plastikowe który były już puszczone przez ramę chyba właśnie jako pomocnicze. Klamki zamontowane, koła również. Do końca brakuje obydwu przerzutek, łańcuch, kaseta, korby, owijka no i zabawa z hamulcami na deserek.

Jeżeli chcecie wiedzieć skąd pomysł na szosę? To już wam tłumaczę.

Mam szwagra który mieszka w Londynie, i wiadomo przylecieliśmy w odwiedziny. Wcześniej wspominał że jest  jakiś rajd w Londynie, mówię że jak się uda to fajnie ale jak nie to żalu nie będzie. Oj byłby i to wielki. Wydarzenie nazywa się Ford Ride London i jest to tak ogromne wydarzenie na skalę światową, że w podczas rajdu ulice oraz autostrady po których jechaliśmy były po zamykane. Ludzi cała masa. Nie było takiego fragmentu na trasie żebyśmy jechali sami. Nie był to wyścig, każdy swoim tempem. My braliśmy udział na dystansie 60 mil, dostępny był jeszcze 100 mil i 30 mil. Czegoś takiego nigdy nie widziałem. Polecam każdemu kto ma taką możliwość, rower na którym jechałem był wypożyczony i troszkę za długi. Była to moja pierwsza jazda na typowo wyścigowej szosie Specialized Venge w rozmiarze 56, rocznik nie mam  pojęcia, opony speca 26mm. Piekielnie szybka i zwrotna maszyna, porównując to z jazdą na moich gravelach. Po niżej fotki

PS. Jakiego farta trzeba mieć żeby tak pinezkę złapać :D Szwagier człowiek statystyka.

IMG_6248.jpg IMG_6251.jpg IMG_6252.jpg IMG_6255.jpg IMG_6260.JPG IMG_6259.JPG