lukasz10 Opublikowano 5 Września 2024 Opublikowano 5 Września 2024 Cześć. Czy rama karbonowa może pęknąć bo jest za mały rozmiar do użytkownika ? Mam 190 cm wzrostu i kupiłem L gdzie według rozmiarówki L jest na wzrost 183 - 193, a XL 189 - 199. Porównałem wcześniej geometrię z moim innym rowerem, który jest w rozmiarze 58 i L jest bardziej zbliżone do 58 niż XL. Oddałem rower na gwarancję do sklepu z serwisem, w którym chciałem kupić rower i również polecali mi w nim L, ale kupiłem ostatecznie gdzie indziej. Jednak musiałem oddać rower na gwarancję do tego sklepu, gdzie polecali mi L i teraz twierdzą że L jest za mały. Co sądzicie ?
vdcmike Opublikowano 6 Września 2024 Opublikowano 6 Września 2024 Rozmiar ma być dopasowany dla ciebie nie sprzedawcy. Bierzesz taki na którym czujesz się komfortowo. Odnośnie pęknięcia z powodu zbyt małego rozmiaru - nie ma takiej możliwości, tym bardziej, że mieścisz się w limicie wzrostowym dla tej wielkości ramy. Limit wagowym jest dla całej danej rodziny rowerów taki sam.
Rozwiązanie lukasz10 Opublikowano 6 Września 2024 Autor Rozwiązanie Opublikowano 6 Września 2024 No właśnie teraz zaproponowali mi że jak znajdą tę samą ramę z L na XL mi wymienią ale obawiam się czy będzie dobrze jeździło się bo to już rurki dłuższe itd. A tamto dopasowanie odpowiadało mi. Przejechałem nim około 400 km i bardzo zadowolony byłem z niego. Po żadnej jeździe żaden ból czy dyskomfort mi nie doskwierał, lekko jeździło się. Nawet za bardzo nie przemeczalem się i spokojnie jeździłem, bo wiadomo nowy, niedotarty. Tak mi się wydaję, że to jakaś wada mogła być, a teraz takie gadanie, że L nie jak wcześniej twierdzili, że L.
Rekomendowane odpowiedzi