Skocz do zawartości

Przeróbka napędu

Hęcior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej 

Zastanawiam się nad zmiana napędu w starym rowerze którym obecnie jeździ moja kobieta. Model Kands avangard 2018r.Jest tam OCTALINK BSA 68/121mm BB-ES300 napęd 3x9.Myśle o zmianie na grupę 1x10 bo wydaje mi się że tyle maksymalnie da się założyć na tylni fabryczny bebenek. I teraz pytanie jaki support hollowtech bym musiał zastosować i jaki napęd (może być od majfrendow) mam na myśli jakie przełożenia z tyłu i jaki blat z przodu żeby nic jej nie brakowało przy kręceniu. Dodam że fabrycznie były koła 700x38 ale włożyłem jej bardziej terenowe 700x45.

Opublikowano

Da się założyć kasetę 11s. Ale jaka jest motywacja? Napędy 1x to jazda z kompromisami.

Najtrwalszy suport to korby z osią 24mm (czyli shimano i chińskie "klony") to BB-MT801. Tańszy i nieco mniej trwały to BB-MT501. Odnośnie pozostałych gratów to brałbym coś z shimano CUES U6000 (trwalsze, niska cena) jeśli blat korby 40 czy 42T jest wystarczający.

Opublikowano

Przeglądam na Ali grupy cues ale martwi mnie że największą korba ma 38 zębów wydaje mi się że dla roweru crossowego trochę mało myśle że powinna być korba jak w gravelach 40t lub 42 i teraz moje pytanie jak bym kupił cues bez przedniej korby to może być każda czy nie będzie to współgrało z cuesem

Opublikowano (edytowane)

Na ali szpeje shimano mają ceny przesadzone. W sbike/biostern się rozglądaj.

Korba U6000-1 występuje z blatem 40 i 42T.

Korba może być dowolna byle linia łańcucha była odpowiednia, w tym przypadku 48-50mm.

Edytowane przez vdcmike
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, podepnę się pod temat.

Pacjent to specialized crosstrail M 2017-2018.

Napęd 2x10

Przód Deore FD-M615 -14T , korba 44-32T kwadrat (słabo to współpracuje)

Tył Deore RD-M610 - 43-45T długi wózek , kaseta 11-36

Chciałbym zmodernizować przód na korbę hollowtech i tu pojawia się problem bo takich nie ma tzn 44/32.

Przerobienie na 3x10 to wymiana całego osprzętu oprócz manetek , np korba DeoreFC T6010 48-36-26T, przerzutki raczej nie ogarną, chociaż manetka od przedniej obsługuje 3 tarcze i przerzutka pracuje w trzech zakresach to po wpisaniu w wyszukiwarkę wyskakują info że poj. 14T i obsługuje max 40T.Podobnie jest z tylną pojemność 43-45T, potrzebuję wg moich obliczeń  47T.

Jest opcja  Shimano CUES FC-U6010-2 46-32T, na stronie piszą że tylko łańcuch 11rz  i Linkglide.

Pytanie czy ta korba może współpracować z powyższym napędem, może ktoś ma już doświadczenia w podobnych hybrydach?

Edytowane przez ave