Skocz do zawartości

Korba M5100-1 czy M5100-2?

_Prophet_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim, mój pierwszy post :P

Noszę się z zamiarem wymiany korby z 2x na 1x w swoim Giancie Roamie 1 (obecnie Prowheel 32/44 oraz tylna kaseta x10).
Bardzo was proszę o poradę, może ktoś tą wiedzę posiada, bo przeczesywałem parę dni fora oraz YT i nie byłem w stanie rozwiązać zagadki.
Są dwa modele korby Shimano Deore M5100-1 (jednoblatowa) i M5100-2 (dwublatowa). 
Czy jak zakupię M5100-2, odkręcę zębatki i założę pojedynczą narrow-wide to w efekcie otrzymam dokładnie to samo co w M5100-1? 
Kwota zakupu jest o dziwo jednakowa a zawsze lepiej być w posiadaniu i mieć możliwość powrotu do 2 blatów, stąd mój dylemat.

Z góry dzięki.

Edytowane przez _Prophet_
Opublikowano

Tak, różnica jest taka że wersja 1x nie posiada otworów montażowych pod mała zębate. Właściwie to brak gwintów. 

Opublikowano

Dzięki, gwinty to dość istotna informacja, choć już mi znana :)

A sama konstrukcja pająka czy jest taka sama, tzn. jak przykręcę narrow wide do M5100-2 w miejscu większej zębatki to linia łańcucha będzie identyczna co w M5100-1?

Opublikowano

Ale 2x występuje w dwóch wersjach... -2 i -B2 różniących się 3mm offsetem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ok, to ten offset w B2 powoduje, że zębatki są o 3mm bliżej osi roweru czy dalej?

Opublikowano

Są odsunięte na zewnątrz 3mm bardziej niż w wersji bez offsetu.

Opublikowano

Ostatecznie chyba podjąłem dobrą decyzję i zakupiłem korbę m4100-2 oszczędzając sporo kasy. To jest wg mnie to samo co m5100 tylko zębatki może ciut grubsze do łańcucha 10rz. Trochę jeszcze przytyram kasetę i łańcuch na tym co mam, a docelowo i tak wymienię z przodu na narrow-wide 1x.

Polecam wszystkim mającym takie dylematy - nie wiem czym to jest spowodowane ale na korbie deore jeździ mi się wyraźnie lepiej, jakby była bardziej sztywna i lepiej przenosiła siły. Poza tym mam dziwne obawy, że panowie z Gianta fabrycznie źle dobrali tego Prowheela. Tzn. linia łańcucha była, mimo 2 podkładek między supportem a blatem, za bardzo do wewnątrz (49mm) co powodowało głośną pracę napędu na najmniejszych koronkach. Teraz mam 52mm bez podkładek i kultura pracy napędu jest znacznie lepsza.

Opublikowano

Linia 49 jest linią optymalną dla napędów 9rz+ i nie-boostiwej ramy.