KamilHeinrich Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Witam, w moim rowerze posiadałem korbę SHIMANO FC-TY301 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/tourney/FC-TY301.html oraz jakiś suport marki Neco o całkowitej szerokości 122.5mm montowany do ramy o szerokości mufy 68mm. Z racji, że jest to rower, który ma służyć do tyrania przez cały rok (głównie po mieście) postanowiłem, że zamówię do niego korbę jednorzędową https://www.aliexpress.com/item/1005006844814456.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.4.308618020hY5lN (w wersji 40 zębowej), ponieważ napęd ma być łatwy w czyszczeniu i nie zależy mi na dużej ilości przełożeń. Z tego co widzę, to powyższa korba ma możliwość montażu od 1 do 3 zębatek. Tu powstaje pytanie, jaka powinna być szerokość nowego suportu.
Trotyll Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Nie jestem jakimś znawcą, ale ostatnio dla zabawy i z ciekawości przerobiłem napęd 3x7 na na 1x7 i jeździ, a łańcuch nie spada ( przynajmniej przez pierwsze 30 dni ). Mufa u mnie miała 68mm, suport 120 lub 120,5 mm. Korba była no name, ale z odkręcanymi blatami, więc w miejsce środkowej założyłem 38T narrow wide. Jednak nie chodziło tak jak miało, dziwnie zgrzytało. Zmierzyłem linię łańcucha ( teoretycznie powinienem do środka suportu ) ale bliżej było do rury podsiodłowej i łatwiej się mierzyło do jej środka ( a że jest przyspawana do mufy to pomyślałem że tu i tam środek jest w tym samym miejscu ) wyszło mi 51mm czyli dużo. Zmieniłem suport na 115mm bo gdzieś wyczytałem że dla pojedynczych blatów tyle powinno być, a linia łańcucha 47-48mm. Nawet jej potem nie mierzyłem :), ale zagrało. Suport był NECO, miał chociaż stalowe miski w porównaniu do tego "czegoś" czo tam było oryginalnie. Jeżeli masz jeszcze założony suport to załóż najpierw nową zębatkę i zmierz linię łańcucha
vdcmike Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Jeśli kitajec nie napisał jaka powinna być dł. osi to pozostaje metodą prób i błędów - przymierzysz do posiadanegonsiportu i zmierzysz jaka powinna być dł. docelowa.
Rekomendowane odpowiedzi