Skocz do zawartości

Zębatka Narrow Wide montaż

Trotyll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. jako że moja latorośl zajechała środkową przednią zębatkę (32T) i dwie najmniejsze z tyłu, a o dziwo rockrider miał blaty przykręcane (a nie nitowane) naszło mnie wsadzenie napędu 1x7 i zębatki Narrow Wide w miejsce środkowej bo ona i tak innych nie używa. Dla hecy z korby zdemontowałem wszystkie blaty i z mojej starej deorki przełożyłem zębatkę 32T, a z dużej zrobiłem osłonę łańcucha :) - foty z biało czarnym napędem. O dziwo idzie tym jeździć, na razie po chodniku i łańcuch nie spada ( albo nie spadł mi jeszcze ). Tyle tylko że boję się iż jednak może on spaść stąd pytanie. Zębatka narrow wide z jednej strony jest płaska, a z drugiej ma lekkie frezowanie. Zębatkę mogę zamontować w miejsce dużej lub średniej tarczy. Czy kierunek montażu, tzn napisami do środka lub na zewnątrz ma znaczenie ? Wiem że linia łańcucha ma znaczenie, ale jeżeli zamontuję ją w miejsce środkowej to raczej nie powinna się ona zmienić - a jakby co to mam suport 118mm zamiast 122mm więc i tak idzie pokombinować. Pytanie czy te zębatki są "kierunkowe" czy też mogę je zakładać jak mi się podoba i nie ma to znaczenia w którą stronę "ciągnie" łańcuch ?   

20240628_140336_Easy-Resize.com.jpg 20240628_140354_Easy-Resize.com.jpg 20240628_135647_Easy-Resize.com.jpg 20240628_142721_Easy-Resize.com.jpg 20240628_142734_Easy-Resize.com.jpg 20240708_171349_Easy-Resize.com.jpg 20240708_171406_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez Trotyll
Opublikowano (edytowane)

Zęby są naprzemienne, jeden cienki drugi grubszy, zakłada się zwyczajnie czyli napisami na blacie do siebie, na zewnątrz ramy, ważne jest jednak zakładanie samego łańcucha. Ogniwa z większą szczeliną powinny wchodzić na grubsze zęby blatu, ogniwa z mniejszą szczeliną na te bardziej płaskie zęby blatu, pomyłka to ekstremalnie szybkie zużycie tak łańcucha jak i blatu. 

BTW, zębatki które masz zamiar zakładać są w zasadzie do napędów 1x, brak nitów pomagających w naciąganiu łańcucha przez przerzutkę na wyższy blat (w oryginalnej średniej masz takie cztery).

edit: Reasumując, zasady są po to żeby je łamać, jeżeli nie będzie Ci to bruździło w montażu możesz założyć i drugą stroną (zęby są naprzemienne ale zapewne symetrycznej budowy) bo masz maskujący rock ring własnej roboty, nie będzie wyglądać bardzo kiepsko, choć pewnie da się zauważyć odmienność montażu przez ażury dużego blatu / rock ringu. 

Edytowane przez multijumper
stylistyka
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź w sprawie łańcucha, co prawda żeby go założyć źle trzeba być ślepym ale może się zdarzyć. Złożone z zębatką 38T w miejsce środkowej, osłonę zostawię - tylko trzeba śruby kominowe założyć dłuższe bo gwintu mało. Przerzutka tylna też wylatuje, docelowo Acera ( na zdjęciach jeszcze Altus ) . Na dużej zębatce trochę hałasuje więc spróbuję założyć suport 118mm zamiast 122mm i zobaczę czy coś dało. Gdzieś czytałem że gdybym blat założył w miejsce dużej zębatki to suport powinienem zamienić na 115mm żeby linia łańcucha była 47-48mm. Poza tym linię łańcuch mierzymy od środka suportu do środka łańcucha ? Bo wychodzi "na oko" tak z 52mm czyli ciut za dużo :).

20240709_105804_Easy-Resize.com.jpg 20240709_130107_Easy-Resize.com.jpg 20240709_160030_Easy-Resize.com.jpg
Opublikowano

Tak, linia łańcucha to symetryczny środek do zębów blatu, tak jak piszesz, trzeba pokombinować czy mocowanie od strony dużego blatu czy od strony średniego, wybierzesz co będzie lepsze. Co do pomyłek to powiem tak, ostatnio założyłem łańcuch poza występ wózka tylnej przerzutki, robiłem to już setki razy a jednak się zdarzyło, na szczęście wczas zauważyłem. Kominki krótkie, fakt, musisz poszukać dłuższych, niech będzie pociechą dla Ciebie że wygląda dość znośnie z tym rockringiem, wracając do linii łańcucha, staraj się podejść pod wymiar pierwotny ale drobna odchyłka nie będzie miała wielkiego znaczenia, najważniejsze żeby to wszystko zagrało i żeby przerzutka działała jak należy.

Opublikowano

Chciałbym powiedzieć iż jestem pozytywnie zakręcony, ale jednak chyba szukam dziury w całym :). Zmieniłem suport na 115mm ze 120mm który tam siedział. Zobaczę czy coś się zmieniło. Swoją drogą nie rozumiem producenta roweru, korba z możliwością wymiany blatów, chociaż noname - a suport totalny plastikowy sh....., chyba tańszego już nic nie ma. Jestem jak chomik, nic nie wyrzucam. Teraz wygrzebałem moją starą korbę FC-M530 na octalinku która służyła mi dobrze przez 10 lat zanim nie posypał się suport i zastąpił ją hollowtech II, a z drugiej strony chinol pod jeden blat. Dobrze że młoda ujeżdża rower "starego", przynajmniej mam czas. Suport octalinka musiałbym kupić i nie wiem czy z nim jest podobnie jak z długością suportów na kwadrat ?

octalink_Easy-Resize.com.jpg meroca_Easy-Resize.com.jpg
Opublikowano

Oczywiście że suporty w standardzie Octalink robią w różnych rozmiarach, gdzieś nawet leżą w szufladzie 113mm i 118mm, ale raczej bym miał mieszane uczucia żeby się pchać w ten standard, owszem pokusa jest bo masz korbę, ale mimo wszystko. U żony w Konie siedzi takie coś, przy pierwszej okazji wywalę na rzecz HTII, prostsza konserwacja, druga sprawa nie lubię kupować narzędzi do jednorazowego użycia.