Skocz do zawartości

Najszerszew opony do Felt Verza Speed 20

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez multijumper,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktos z Was może wstawiał tam szersze opony?

Sklepowy standard to Kenda 35C, chciałbym szersze, nie wiem na jaki rozmiar mogę sobie pozwolić.

Najchętniej 45C, ale nie bardzo wiem jak to pomierzyć. Jak przykładam miarkę to mam 7mm luzu na boki z przodu i z tyłu, w górę jest więcej. Czy to by oznaczało, że te 45C (zakładając, że te 10mm rozłoży się równomiernie po obu stronach) się zmieści?

Poradźta chopy.

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Rozmiar dobiera się tak do światła widelca jak i tylnego trójkąta mając jednak na uwadze że bardziej agresywny klocek będzie zbierał więcej błota, wtedy brud będzie elegancko przycierał i widelec i ramę. Ze szlauchami jest lepiej ale też nikt nie zakłada z luzem po milimetrze z każdej strony, bezpieczne minimum to żeby opona miała po 5mm światła po obu stronach, osobiście tak uważam, trzeba też pamiętać o siłach bocznych działających jak wchodzimy w ciasny zakręt, niby sztywne osie są lepsze ale koło i tak pracuje jako całość. Jeżeli masz zamiar jeździć tylko w suchych warunkach można pokombinować ale moim zdaniem nie warto, takie przycierki bardzo słabo wyglądają. 

Edytowane przez multijumper
stylistyka
  • Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dodam tylko (mopzee się komus przydać), że wstawiłem CONTINENTAL Speed Ride 700x42. Mają  raczej gesty bieznik, nie ma tam wystających bocznych klocków. Luz na boki i w góre jest wystarczajacy. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej Gruntart, czy po wstawieniu Speed Ride 700x42 jest jeszcze miejsce na błotniki? Jak  Ci się ten rower sprawuje?