Skocz do zawartości

tarcze hamulców shimano z napisem resin pad only

nikjestzajęty
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W serwisie renomowanego sklepu we Wrocławiu zamontowano mi klocki metaliczne do tarczy shimano resist pad only. Z argumentowano, że będą te klocki mocniejsze. (Piszczą a wręcz wyją jak prowadzę rower) Czy powinnam wymienić na organiczne? Czy tarcza sie zniszczy od metalicznego klocka?. Za Tydzień mialam brac rower na wakacje na 3 tyg i jeździć po piaszczystych terenach leśnych... Czasu brak a i nie wiem do kogo isc, po ostatnim serwisie po roku stania w garażu wyciek mi płyn  też super serwis mi serwisował. Poleci ktoś serwis naprawdę dobry a nie tylko kasujacy? (W 2019 wyciekł mi płyn gdy rower wisiał pionowo, dalam na serwis  hamulców w 2023, po równo roku wyciekł znów płyn, teraz klamki jak gąbka, no i znów serwis teraz wstawiono mi nowe klocki tym razem metaliczne , wyją strasznie. Czy jako kobieta muszę się znać na wszystkim? Czy ktoś mi poleci osobę która umie serwisować hamulce tarczowe olejowe we Wrocławiu?

W dniu 30.06.2024 o 23:36, nikjestzajęty napisał(a):

Rower użytkowany od 2018 do 2023 nie byl używany stal w garażu stał poziomo.

Edytowane przez nikjestzajęty
Opublikowano (edytowane)

Wiele osób do tego typu tarcz zakłada klocki metaliki lub pół metaliki i żyją. Być może tarcza się szybciej zużyje ale to bardziej zależy od sposobu używania, ilości jazd. Puki co to ten rower więcej stał i to jeszcze pionowo. Klocki metaliczne mają to do siebie, że one najlepiej działają gdy są rozgrzane i wtedy nawet mniej piszczą. Wiele zależy od samych klocków jak i tarczy. Ich przeznaczeniem jest raczej ostrzejsza jazda, zjazdy. Ciekawe czy odtłuścili tarczę czy wyszli z założenia, że metaliki nie wchłaniają oleju i za jakiś czas po paru hamowaniach same usuną zatłuszczenie.
Niektóre modele hamulców lubią mieć wycieki. To hydraulika która lubi po pewnym czasie nawet stojąc się pocić lub wręcz przeciekać a w pewnych położeniach i ubytku płynu to łatwiej wchodzi powietrze. Kompletny bezruch też temu nie służy. Znajdź inny serwis niekoniecznie renomowany. Najlepiej nie przysklepowy. W googlu na mapie poszukaj serwis rowerów. Znajdź w jakimś zadupiu bez większych negatywów i styknie. Poczytaj fora, wybierz i sama kup klocki pół metaliki i niech ci je założą. Wymianę oleju czy odpowietrzenie powinien ogarnąć średnio ogarnięty typ. Inna sprawa to to czy nie trzeba wymienić cieknący element. Pytanie gdzie cieknie (zacisk, klamka, gdzieś na połączeniach). Nie mieszkam nawet blisko Wrocławia. Wymianę klocków czy płynu, odpowietrzanie robię sobie sam (strzykawka z apteki, stary wężyk z motoryzacyjnego  a lejek kupiłem dla wygody) po obejrzeniu paru filmików na YT i czasem poczytam coś na jakimś forum. Jeżeli rower wisi pionowo lub mocno nachylony dłuższy czas to po przestawieniu go lepiej by chwilę postał normalnie. Gdy płynu jest za mało plus wycieki to momentalnie się zapowietrzy a olej z okolic zacisku łatwo przenosi się na tarczę więc koncert i słaba skuteczność.

2 godziny temu, nikjestzajęty napisał(a):

Rower użytkowany od 2018 do 2023 nie byl uzywany stal w garazu.

Po tylu latach olej nawet w opakowaniu nasiorbał by wilgoci i się zestarzał. Spora ilość siłowników hydraulicznych w wielu maszynach po takim czasie by się co najmniej nieźle "wypociła". Klocki, tarcze też oblazły czym mogły a uszczelnienia sparciały.

Edytowane przez grzegorz75jan
Opublikowano
7 godzin temu, nikjestzajęty napisał(a):

Poleci ktoś serwis naprawdę dobry a nie tylko kasujacy?

Większość rzeczy przy rowerze robię sam więc mam małe doświadczenie z serwisami ale jak muszę gdzieś oddać rower to do Pana od Rowerów na Nowowiejskiej.

• Lubię to! 1
nikjestzajęty
Opublikowano (edytowane)

Po wycieku z hamulca i pionowym staniu dałam na serwis 2023. Potem stal poziomo i zrobiła się miękka klamka od hamulca tylniego. Hamulec się zapowietrzył po raz pierwszy mi nie hamował. Wcześniej przed 2023 miałam wyciek bo stal pionowo i żeby działał dałam cały rower i hamulce do serwisu miałam wrócić do aktywności. Nie wróciłam do aktywności stał poziomo w garażu przez rok. Teraz  dałam na serwis i wsadzili mi metaliki. Tylko że dalej piszczy i wyje. Tarcze patrzyłam na rękę nie jest tłusta. Ale przetrę szmatką to zobaczę. Też pomyślałam nie odtłuścili tarczy. Jaki sens zakładać klocki do nieodtluszczonych tarcz. Hamulce nie byly zajechanie. Po mieście jeździłam złomkami ten rower na xt lx był w góry. ... dwa serwisy i nie sprawdziliby, że cieknie na zaciskach?

Opublikowano

A powiedziałaś, że może być jakiś problem z hamulcami czy zleciłaś odpowietrzenie /przelanie olejem plus nowe klocki? 

nikjestzajęty
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że  zleciłam. właśnie dlatego że był wyciek to dałam na serwis w 2023 i wtedy hamował tylko mnie ten wyciek zaniepokoił, prosilam by to sprawdzono i przeserwisowano. Wtedy miały być naprawione. Rower jeździł sporadycznie od maja 2023 (odbior serwisu) do lipca i jesienią. Po serwisie stał poziomo w garażu. A w kwietniu w 2024 wsiadłam na rower i hamulec już nie dzialał ☹️ dałam tydzień temu na kolejny serwis i tam odpowietrzono wymieniono płyn i klocki. Że niby wyciek na klockach. Wstawiono mi takie klocki:  do hamulców tarczowych Elvedes Shimano 525 Sintered czy to są metaliczne czy pólmetaliczne ktoś się orientuje? Są spiekane ale czy półmetaliczne?  Nie mogę znaleźć informacji na ten temat w necie. Pytanie dlaczego one wyją po 10 km jazdy, jak prowadzę rower do rowerowni w garażu. Jak siedzę i jadę rowerem to nie piszczą. Ehh

• Rozwiązanie
Opublikowano

Czyli typowe naciągactwo. Do shimano najlepsze okladziny jeśli chodzi o ciszę i skuteczność to oryginał fabryczny - w tym przypadku B05S kosztujace kilkanaście zl. Zakładam, że masz tam coś poniżej deore więc klocki metaliczne do takowych nie występują. Zalożyli jakąś chińszczyznę która wyje i wyć będzie a hamować niekoniecznie. Dodatkowo narażają cię na szybsze zużycie tarcz więc dodatkowe koszty. Pracuję 20 lat w serwisie niekieckim. Tutaj gdyby ktoś założył (szczególnie w przypadku układów hamulcowych) jakikolwiek niekompatybilny element to naraża się na sporą karę. A gdyby użytkownikowi cokolwiek się stalo ze wzgl na działanie hamulców to proces.

• Lubię to! 2
nikjestzajęty
Opublikowano

Czy bardzo tarcza zostanie zniszczona przez 3 tyg. Nie mam czasu juz na wstawienie do kolejnego serwisu.  Już mi polecono service i jest na obrzeżach Wrocławia niby mam blisko ale nie mam juz jak podjechac bo jeet do 17.

Opublikowano

Nie wiem jakiej firmy te klocki ci założyli. W swoim rowerze mam pół metaliki. Nie jeżdżę dużo a jeśli już to bardziej jak emeryt choć zdarza mi się hamować z 30-40 km/h czasem dość często i nic jeszcze nie wybuchło. Na forach też nie spotkałem się z przypadkiem by komuś klocki metaliczne zeżarły tarczę pod organiki nawet w pół roku. Tu bardziej się obawiam, że problemem może być wyciek płynu i zapowietrzenie a w skrajnym przypadku przy rozgrzaniu płynu może być kompletnie miękka klamka i zero hamowania. Sprawdź czy masz jakieś sensowne hamowanie. Przetestuj na jakimś bezpiecznym zjeździe. Te klocki mogą być jeszcze nawet nie dotarte.

Może na przetrwanie wystarczyło kupić olej i trochę dolać. W którym miejscu masz ten wyciek. Tu może być klamka albo zacisk do wymiany.

Na moim zadupiu serwisy są otwarte do osiemnastej a w sobotę do około czternastej. Nie ma bata by w okolicy Wrocławia nie było dostępnego sensownego serwisu. Inna sprawa to to ile czasu zostaje ci na załatwianie czegokolwiek bo praca, dojazd, inne obowiązki i brak rozeznania w temacie. Serwisy w pełni sezonu więc lecą z koksem bo zawaleni robotą. Sporo serwisów nie da się ukryć, że byle udrzeć a nawet jakby pracownik chciał dobrze zrobić to szef nie pozwoli i tyle. W jednym przypadku to nawet łańcucha po smarowaniu nie przetarli szmatką ale oliwki nie żałowali. Może to był stary olej z silnika.

Opublikowano
W dniu 3.07.2024 o 18:16, nikjestzajęty napisał(a):

Czy bardzo tarcza zostanie zniszczona przez 3 tyg. Nie mam czasu juz na wstawienie do kolejnego serwisu.  Już mi polecono service i jest na obrzeżach Wrocławia niby mam blisko ale nie mam juz jak podjechac bo jeet do 17.

Tarcze nie kosztują jakiegoś majątku. Te co masz w okolicy 30-50zł/szt.

Kup sobie klocki B05S i wymień w we własnym zakresie. Podstawowa umiejętność posługiwania się kluczem trzpieniowym HEX 5mm oraz kombinerkami.

nikjestzajęty
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi i rozwiązania.

Ps olej jest hydrofobowy nie nasiorbie wilgoci ale słusznie po latach traci swoje właściwości.  Pozdrawiam :)