Skocz do zawartości

Acera M391 - przeróbka na jeden blat

Rogal198

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem.

W ramach modyfikacji swojego roweru Unibike Fusion 27,5 wymyśliłem sobie zmianę napędu z 3/9 na 1/11. Jeżdżę głównie po szosach, rzadziej po ścieżkach szutrowych a bardzo rzadko zdarzają się podjazdy (tylko podczas wyjazdów wakacyjnych).

Z różnych obliczeń wynika że najfajniej byłoby dla mnie mieć z przodu blat 36 zębów i trochę się zdziwiłem że mogę kupić korbę na allegro za 35 pln albo za 600 pln i nie ma w sumie nic pomiędzy.

Pomyślałem że może dałoby radę w mojej obecnej korbie wywalić 2 blaty i wstawić 36T narrow wide żeby łańcuch się lepiej trzymał. 

Taka zębatka kosztuje kilka dych tylko się zastanawiam czy taka zębatka będzie pasowała i w jaki sposób wywalając zębatki zostawić jedne blat w pozycji środkowego. Zwykle podkładki z Castoramy? Zębatka która znalazlem ma mocowanie BCD104 i wygląda że jest to kompatybilne z moją korba Acera.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Nie siedzę z rowerach a wspomniana przeróbka jest po to aby zrobić coś samemu i mieć satysfakcję że działa 🙂