Skocz do zawartości

Korba GRX600 z 40T->46T

wojciech123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Czy macie doświadczenie czy będzie działać mam 1x11 z tyłu posiadam kasetę 11-34T na GRX 810, z przodu mam zębatkę na 40 zębów i brakuje mocy na zjazdach i chciałbym zmienić na 46 zębów z przodu pytanie czy korba GRX 600 to obsłuży, czy łańcuch będzie pasował oraz tylna przerzutka też nie zgłosi problemu ?

Bardzo dziękuję za sugestie. 

Edytowane przez wojciech123
Opublikowano

Nie widzę przeciwskazań, jedyny problem na jaki być może napotkasz to długość łańcucha, reszta nie ma znaczenia.

Opublikowano
3 godziny temu, wojciech123 napisał(a):

z przodu mam zębatkę na 40 zębów i brakuje mocy na zjazdach i chciałbym zmienić na 46 zębów z przodu pytanie czy ...

... czy zębatka 46 nie będzie tarła o ramę?

Chyba jeszcze to musisz sprawdzić.

Opublikowano

Fakt, ale myślę że jak spojrzy od góry na blat dotychczasowy będzie miał pewność, nie będzie musiał przymierzać, druga sprawa, jak ma ten typ korby to raczej producent nie pakuje osprzętu na oko tylko bierze pod uwagę możliwości zmiany / ulepszenia, blaty 46/30 to przecież standard w tej korbie.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Ja dla odmiany zmieniłem opony z 40mm na 32 mm i mam podobny problem. nagle ze żdziwieniem zauważyłem iż mam zapiętą 10 i 11 zębatkę z tyłu co przedtem bardzo rzadko mi się zdarzało - a i tak czasami brakuje prędkości.  Napęd to 2x11 , mechanizm korbowy GRX RX600 46X30T, przerzutka przednia GRX RX810-F, przerzutka tylna GRX RX810 SHADOW PLUS. Chciałbym zmienić duży blat z 46T na 48T i znalazłem sobie coś takiego ze zdjęcia koronka GRX FC-RX810 48T, teoretycznie kompatybilna z modelami FC-RX810-2 11 rzędowymi. Pytanie, założę to plug&play do mojego napędu bez ruszania przedniej przerzutki ? 

EDIT: Właśnie znalazłem cały mechanizm korbowy GRX FC-RX810-2 za 700pln ( wobec 350-400 za sam blat ), pytanie jednak pozostaje. Zmienię cały mechanizm nie grzebiąc przy przedniej przerzutce ?

GRX FC-RX810 48T.jpg

shimano-grx-fc-rx810-2-2-229151-f-sk7-w780-h554_1.jpg Edytowane przez Trotyll
nowe opcje