gruntart Opublikowano 17 Czerwca 2024 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Witam, Jakis czas temu kupiłem rower z Centrum Rowerowe jak w temacie. Rower przyszedł, nastepnego dnia pojaechałem na przegląd zerowy - niesprawny przedni hamulec (cieknie), zgłosic gwarancję. Zgłosiłem. W transporcie powstały uszkodzenia - miałem wybór żeby naprawiać, albo zapłacic im 200 PLN i dostac nowy egzemplarz. Wybrałem drugie (stac mnie!), w dodatku dopłaciłem zeby tym razem trafił do mnie złożony. Trafił w stanie fabrycznym. Odebrał ode mnie to kurier do serwisu żeby dopełnili umowy. Serwis skręcił co trzeba, odebrałem - pojechałem na kołach do chałupy. Nastepnego dnia wybrałem się na przejażdżkę. Jakieś 30 km od chałupy (wracając) zauważyłem ładny strumyk, przy którym chciałem się zatrzymać. Zatrzymać. I w trakcie hamowania (tylny tym razem) klamka zmiękła, ledwo się uratowałem przed upadkiem. Płyn pociekł i dupa blada. Akuratnie rower jest w serwisie na tzw diagnozie. Nie wiem co bedzie dalej. Boję sie wsiadać na ten rower, gdyby tylko mi naprawili to g TEKRTO-we, albo FELT-owe. Pytanie jest takie: gdybym chciał zapłacić tym (...) z CebntrumRowerowe za lepsze hamulce (w sensie: takie co się nie psują z zasady), to jakie by pasowały? Poradźta, bo tracę wiarę w rowerowanie...
Greg29 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Chyba pech, ja w mtb (z 2021roku) mam shimanowskie mt200, o których też piszą w internetach, że spowalniacze, że nie hamują a ja nie narzekam (oczywiście nie jeżdżę w górach więc dają radę). W fitnessie (też kilkuletni) mam Tektro ale chyba inny model, chyba 275, i też żadnych problemów
multijumper Opublikowano 17 Czerwca 2024 Opublikowano 17 Czerwca 2024 Pecha może mieć każdy i z każdym sprzętem, jeżeli masz wielki uraz do tej marki to zakładaj coś od bardziej znanej konkurencji, oczywiście i tu masz do wyboru bardziej skuteczne i droższe modele jak i tańsze i mniej skuteczne. Najlepiej od razu się zaopatrzyć w zestaw do samodzielnego serwisowania, odpowietrzania i wymiany oleju. Z tego co widzę ten model nie należy do drogich, może więc wybierz coś ze średniej pułki od SRAM / Shimano, ja osobiście powoli zaczynam odchodzić od hebli typu hydro dokładnie z tych samych powodów. Nie lubię jak sezon się zaczyna od roboty, a tu inaczej nie można, albo masz dyscyplinę i pilnujesz systematycznego odpowietrzania lub wymiany oleju albo co roku problem jeszcze w blokach startowych, wiem że linkowe mają słabszą skuteczność ale ich serwisowanie (również w drodze) jest bardzo łatwe i nie wymaga dodatkowych narzędzi. Osobiście jednak polecam wymianę na lepszy model, bardziej znany i sprawdzony, raczej nie będziesz miał problemu ze znalezieniem takiego, co innego kasa, tego nie przeskoczysz.
gruntart Opublikowano 18 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2024 (edytowane) Dzięki. A czy trzeba też wymieniać klamkę i linkę? Chodzi mi o to, czy da sie wymienić sam zacisk hamulca na jakieś przyzwoite shimano flat mount (np. XT BR-M8110 albo RX400)? Edytowane 18 Czerwca 2024 przez gruntart
multijumper Opublikowano 18 Czerwca 2024 Opublikowano 18 Czerwca 2024 (edytowane) Nie słyszałem żeby była możliwość kupowania w częściach (a jednak jest), należy też pamiętać że te sprawy są ze sobą powiązane technicznie i zapewne dałoby radę uklepać hybrydę ale czy to będzie działać w stu procentach, osobiście nie polecam, kup zestaw przód / tył i co najwyżej będzie potrzeba skracania przewodu, można to zrobić samemu ale potrzebne są specjalistyczne narzędzia jak i wprawa, nie trudno narobić sobie problemów już na samym początku. Edytowane 18 Czerwca 2024 przez multijumper
Greg29 Opublikowano 18 Czerwca 2024 Opublikowano 18 Czerwca 2024 Klamki wyższych grup Shimano mają modulację nacisku, jakoś to się nazywa, nie pamiętam, i bez sensu jest dawać dobry zacisk i g...wnianą klamkę bo traci się cały zysk z dobrych hamulców. Znalazłem, to jest system Servo Wave i Shimano tak tonopisuje: "System Servo Wave skraca skok jałowy, wpływając na siłę hamowania oraz dając zawodnikowi większą kontrolę"
gruntart Opublikowano 27 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2024 Chyba dałem na luz, ale moze się komus przyda... Hamulec jest w naprawie - serwis stwierdził, że hamulec był źle zmontowany w produkcji, trzeba było zamówic jakięś "cóś" żeby to naprawic i generalnie te TRP290 to baaardzo przyzwoite sa, chyba że ktos to sp...li w montazu. Ja miałem tego pecha że dwa kolerjne rowery były gównianie zmontowane (w pierwszym przedni hamulec rypnał na starcie, w drugim w trakcie jazdy (gorzej! ale żyję). Reasumując - nie patrzcie na model jakiegos osprzętu tylko na fejm zwiazany z krajem montażu. Ten mój Felt jest amerykański (Kalafiornia, Panie!), ale montowany na Taiwanie. Z drugiej strony - rama i napęd jest super za tę cenę i nie tylko. Trzeba tylko przeboleć czas pomiędzy zakupem a wyegzekwowaniem gwarancji 🙂 Mądrzej tego nie podsumuję.
multijumper Opublikowano 27 Czerwca 2024 Opublikowano 27 Czerwca 2024 Ładny gips, tak naprawdę firma powinna zdobyć się na jakieś zadośćuczynienie, to wcale tak fajnie mogło się nie skończyć, kilka takich jednostkowych przypadków i ludzie zaczną omijać markę. Gwarancja to produkt nabyty i jedynie kanał do naprawy błędów, moim zdaniem to za mało, powinni pokazać że wczuwają się w grozę takiego zdarzenia, osobiście oczekiwałbym jakiegoś gadgetu lub gestu.
Rozwiązanie gruntart Opublikowano 3 Lipca 2024 Autor Rozwiązanie Opublikowano 3 Lipca 2024 (edytowane) W dniu 27.06.2024 o 20:37, multijumper napisał(a): Ładny gips, tak naprawdę firma powinna zdobyć się na jakieś zadośćuczynienie, to wcale tak fajnie mogło się nie skończyć, kilka takich jednostkowych przypadków i ludzie zaczną omijać markę. Gwarancja to produkt nabyty i jedynie kanał do naprawy błędów, moim zdaniem to za mało, powinni pokazać że wczuwają się w grozę takiego zdarzenia, osobiście oczekiwałbym jakiegoś gadgetu lub gestu. Sam nie wiem, CentrumRowerowe sie nie odzywa. Odebrałem roer z serwisu - ciekawostka jest taka, że Pan Serwisant (szacunek - Bicykloza, Łódź), na moja prośbę sprawdził też przedni hamulec. Tez był źle zmontowany (jakieś-cos nie dokręcone co groziło tym samym co miałem z tyłu) i mi to naprawił. Teraz śmiga OK, ale niesmak pozostał. Dwa miesiące w wymianach/naprawach. Ponoć Felt zbankrutował i takie przypadki to standard, bo Tajwańska załoga tak wyraza swój sprzeciw. CentrumRowerowe nie reaguje. Dziadostwo. Edytowane 31 Lipca 2024 przez gruntart
Rekomendowane odpowiedzi