Skocz do zawartości

Mtb +- 3500zł

Mów_mi_Wiesiek
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukam roweru górskiego do mniej więcej 3500zł, może 4000zł jeśli można byłoby kupić na promocji. Potrzebuję roweru górskiego do jazdy po mieście i weekendowych wypadów na kołach 29 cali, wzrost 180cm, ale prędzej większą niż mniejszą ramę, bo syn jeszcze rośnie. Nie mam za dużej wiedzy, ale w tych cenach są już jakieś pojedyncze sztuki z amortyzatorem powietrznym, chociaż nie wiem jak potem z jakościom jego i serwisowaniem. Przykładowe rowery które znalazłem: 
https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-indiana-x-pulser-6-9-m21-29-cali-meski-czarno-brazowy
https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-indiana-x-pulser-6-9-m23-29-cali-meski-czarny
Jak widać nie zależy mi na żadnych rowerach markowych, a bardziej zależy mi na lepszym osprzęcie. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Opublikowano

Można wiedzieć dlaczego do jazdy po mieście chcesz rower mtb? A te weekendowe wypady to będą "wyrypy" w ciężkim terenie, po górach, korzeniach, kamieniach czy raczej spokojniejsze wycieczki po drogach rowerowych, drogach polnych, leśnych, szutrach? Rowery mtb te tańsze, bardziej budżetowe, będą miały ciężkie, drutowe opony z bieżnikiem z dużymi klockami, które będą strasznie zamulały na asfalcie. Może jednak lepszy będzie rower crossowy? Trochę węższe opony, bardziej zwinny w mieście i też da radę na weekendowych wypadach po utwardzonych drogach i lekkim terenie typu szutry, drogi polne i leśne.

Jak już koniecznie musi być mtb to z Media Expert raczej Torpado (dawna Indiana) Storm X8 albo Storm X7 - Storm X7 ma napęd 2x10, który będzie lepszy, szybszy, bardziej uniwersalny w mieście i na "twardym". 

Popatrz jeszcze na Rockrider xc100 / Race 700 (to ten sam rower tylko zmienił nazwę z xc100 na Race700) z Decathlonu. Teraz chyba się skończyła promocja (ale często się powtarzają) i jakieś 2 tygodnie temu Race 700 był za 3200 zł a tydzień temu xc100 za 3600 zł.

Rower, które wymieniłem mają już sztywne osie, powietrzny amortyzator, dobry napęd Deore 2x10 lub 1x11, hydrauliczne hamulce, taperowaną główkę ramy, czyli wszystkie współczesna standardy dla rowerów mtb. Takie rowery mtb znanych marek kosztują dużo, dużo więcej.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za podpowiedź, oczywiście dobry rower crossowy też wchodzi w grę, propozycje moich rowerów pochodziło z media expert, dlatego że w Indianie upakowali mocny osprzęt w niskiej cenie, wiem oczywiście, że przeważnie są to starsze modele przerzutek, a i że ramy są dosyć słabe, ale z racji na mój niski poziom wiedzy w zakresie rowerów, kierowałem się wyższymi modelami osprzętu. Chętny będę na ciekawe propozycje rowerów crossowych, które także będą z innych sklepów niż media expert i Decathlon. Orientujesz się jakoś w przerzutkach schimano cues? Czyli np. jak byś je określił i do jakiego innego modelu lub serii byś porównał. Osobiście nie znam się na przerzutkach microshifta i innych firm choć, jeśli będą znajdował się w jakimś dobrym, polecanym rowerze, nie będę miał żadnych przeciwskazań. Niestety te Stormy, które mi poleciłeś zbyt bardzo przekraczają mój budżet, przepraszam za mylący tytuł ponieważ szukam bardziej roweru za ok. 3000zł, ale chciałem się przekonać, co jestem w stanie dostać za dopłatą kilkuset złotych. Co sądzisz/sądzicie o takich modelach:https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-920-shimano-xt/_/R-p-329787
https://www.decathlon.pl/p/mp/romet/rower-crossowy-romet-orkan-8-d-2023/_/R-p-04085bb4-f5b8-4c73-8b42-f47e0ba470c5

Edytowane przez Mów_mi_Wiesiek
  • Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Obydwa te rowery crossowe są przyzwoite, amortyzator podstawowy ale powietrzny w Riverside, w Romecie chyba zapomnieli napisać ale podejrzewam, że taki sam. Hamulce lepsze w Romecie. Napęd, no i tu się zaczyna - o wiele lepszy, wręcz rewelacyjny napęd jest w Romecie, o bardzo dużym zajresie, idealny do crossów i trekkingów, 3x10 Deore. Ale ludzie nie potrafią jeździć z takim napędem, tzn. nie wykorzystują ich możliwości i jeżdżą tylko na środkowej tarczy z przodu, więc de fakto mają napęd 1x10. Dlatego producenci zaczęli montować w rowerach crossowych (w mtb jest to już dawno) napędy 1-rzędowe, które są prostsze w obsłudze, serwisie i utrzymaniu w czystości. I tu dochodzimy do Riverside, który ma napęd 1x11, dobrej klasy bo z tylną orzerzutką XT czyli górna półka. Napęd 1xx od 3xx będzie się różnił tym, że będzie miał większe skoki między zębatkami w kasecie, tzn. nie będzie to co 1-2 zęby tylko co 3-4 i może się zdarzyć, że na jednym biegu będzie Ci za twardo a na drugim już za lekko i będziesz kręcił jak chomik. Ja świadomie wolałbym 3x10 ale zwykły, przeciętny użytkownik roweru, tzw. "przeciętny Kowalski" woli 1x11.

Edit. Cues zastąpił najniższe grupy Shimano 8-, 9- i 10- rzędowe czyli Altus, Alivio i Deore. Deore było dobre. Jeszcze jedt za krótko na rynku, żeby były wiarygodne opinie 

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1