Skocz do zawartości

Przerobienie korby Shimano Deore XT FC-M8000-2

tomi_weber
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Charvel,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam swoim składaku korbę FC-M8000-2 z zębatkami 26-36T i planuje przejście na 1x12 z SRAM NX Eagle. Myślicie że mogę zmodyfikować tę korbę zostawiając (lub wymieniając na 38T) tylko 1 zębatkę? Szkoda mi korby, ma mały przebieg a kosztowała trochę.

Opublikowano

Czyli dużą sobie zamieniam na 38T a małą ściągam i mam napęd jaki chciałem. Tylko ciekawe jak z linią łańcucha. Zastanawiam się czy po ściągnięciu drugiej nie potrzebuje jakiegoś dystansu założyć na korbę?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Obejrzyj dokładnie swoją korbę, odkręcenie koronki nic nie zmienia względem jej umiejscowienia.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Motke napisał:

Możesz śmiało zostawić ale największa oficjalna tarcza od Shimano to 34T.

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/service-upgradeparts/deorext-m8000/ISMCRM81A4.html

Ale to tarcza do 11s i z nowym łańcuchem 12s od Shimano będzie tendencja do jego zaciągania. Trzeba szukać alternatywnych.

7 godzin temu, Charvel napisał:

To tarcza do korby 2x, która wymaga przerzutki żeby łańcuch nie spadał. W dodatku w przypadku 1x będzie zła linia łańcucha.

48 minut temu, tomi_weber napisał:

Czyli dużą sobie zamieniam na 38T a małą ściągam i mam napęd jaki chciałem. Tylko ciekawe jak z linią łańcucha. Zastanawiam się czy po ściągnięciu drugiej nie potrzebuje jakiegoś dystansu założyć na korbę?

NIE. Ta zębatka nie ma profilowanych zębów zapewniających trzymanie łańcucha oraz linia wyjdzie ze 2,5mm za duża.

Edytowane przez vdcmike