kmlhere Opublikowano 14 Maja 2024 Opublikowano 14 Maja 2024 Witam, Przesiadam się na nowy rower i teraz planuję wymienić w nim zębatkę z 30T na min. 34T. Wiadomo - dla zwiększenia prędkości maksymalnej. W specyfikacji jest że kompatybilne z 32T i 34T. Gdybym na upartego chciał wsadzić 36T to byłoby to możliwe? Co musiałbym wtedy zmienić gdyby rama na to pozwalała? SRAM SX, jednorzędowy: 30 zębów (kompatybilny z 32 lub 34 zębami). Korby: 170 mm (S), 172,5 mm (M / L) i 175 mm (L / XL). Tylna przerzutka: 12 rzędowa. Kaseta SRAM Eagle 11-50 (11-13-15-17-19-22-25-28-32-36-42-50). Łańcuch SRAM Eagle.
miminek Opublikowano 16 Lipca 2024 Opublikowano 16 Lipca 2024 (edytowane) Cześć. Mam ten rower. Jestem z niego bardzo zadowolony. Nie jestem jakimś super zawodnikiem. Jeżdżę nim po leśnych szutrach i kręgosłup jest zadowolony😉. Zębatkę wymieniłem na owal 32T . Po krótkich testach stwierdziłem, że to działa 😁. Jednak liczy się też prędkość, i teraz mam owal 34T 3mm offset. Działa z małym zapasem. Nie ociera o ramę, jak jadę to odległość na ugiętym trójkącie rama-zębatka się zwiększa i jest bardzo dobrze. Polecam owalne zębatki. Ja mam taką: https://a.aliexpress.com/_EG3Sfsx Nie droga, aluminiowa. Jak się zużyje to się wymieni. Wymiana prosta, dwa klucze, kilka minut. Łańcucha nie wydłużałem, choć nowy leży w szufladzie. Biegi zmieniają się jak na oryginalnej tarczy. Dodam, że dłuższa średnica w owalu 34T jest podobna do okrągłej 36T (ok 153mm). Edytowane 17 Lipca 2024 przez miminek 1
kmlhere Opublikowano 17 Lipca 2024 Autor Opublikowano 17 Lipca 2024 15 godzin temu, miminek napisał(a): Cześć. Mam ten rower. Jestem z niego bardzo zadowolony. Nie jestem jakimś super zawodnikiem. Jeżdżę nim po leśnych szutrach i kręgosłup jest zadowolony😉. Zębatkę wymieniłem na owal 32T . Po krótkich testach stwierdziłem, że to działa 😁. Jednak liczy się też prędkość, i teraz mam owal 34T 3mm offset. Działa z małym zapasem. Nie ociera o ramę, jak jadę to odległość na ugiętym trójkącie rama-zębatka się zwiększa i jest bardzo dobrze. Polecam owalne zębatki. Ja mam taką: https://a.aliexpress.com/_EG3Sfsx Nie droga, aluminiowa. Jak się zużyje to się wymieni. Wymiana prosta, dwa klucze, kilka minut. Łańcucha nie wydłużałem, choć nowy leży w szufladzie. Biegi zmieniają się jak na oryginalnej tarczy. Dodam, że dłuższa średnica w owalu 34T jest podobna do okrągłej 36T (ok 153mm). Potwierdzam ale zmieniłem na zwykłego srama 34T i jest duża różnica. Póki co bardzo dobrze wydane pieniądze 😃 1
Rekomendowane odpowiedzi