DavePL27 Opublikowano 13 Marca 2024 Opublikowano 13 Marca 2024 Zawitał do mnie nowy sprzęcik, niemalże nowy ze znikomym przebiegiem kupiony za moim zdaniem rozsądną kwotę. Jeszcze nie tak dawno wyzbyłem się swojego wcześniejszego gravela soot'a 50 na 105 i hydraulice. Walczyłem z fittingiem dość mocno chociaż tylko i wyłącznie sam na własną rękę i w sumie nie udało mi się zniwelować rwania w plecach (jeżdżę jeszcze na XC i nie ma tego problemu) które pojawiało się nie zależnie od dystansu. Z uwagi na geometrię soot'a który wygląda niemalże jak rower szosowy, co jakiś czas zdarzało mi się haczyć butem o oponę. Sama zmiana roweru biorąc pod uwagę zdecydowanie wyższy komfort jest jak najbardziej na plus. Jeżeli zaś chodzi o osprzęt no to tutaj jestem bardzo pozytywnie zaskoczony bowiem moje amatorskie doświadczenie nie dostrzega różnicy płynącej z użytkowania 105 i Clarisa w obu przypadkach zmiany biegów są bardzo płynne nie odczułem też żeby Claris "myślał" (wybaczcie nie liczę czasu jaki upływa od wykonania ruchu manetką) nad zrzuceniem bądź wrzuceniem biegu, co prawda mam teraz twardsze stopniowanie, które naturalnie wynika z różnic pomiędzy 11 a 8 rzędami na kasecie ale dzięki temu może noga się wyrobi . Jedyna różnica (chociaż w 100% pewien nie jestem) to że 105 ma sztywniejszą sprężynę lub łańcuch w tej chwili bardziej skaczę ze względu na mocno napompowane opony, zakres na oponach speca jest od 5 co chyba 6,5 bara a w soot 2,5 to chyba był maks co miałem nabite. Co do zmian jakie planuje to: - Tarcze i okładziny przymierzam się do produktów Galfera podobno bardzo dobre tarcze ze stali szlachetnej o wysokiej ilości węgla produkowane w Hiszpanii zobaczymy, na pewno dam znać czy warto. - Opony. Tutaj mam największy dylemat, jako że mieszkam dość blisko centrum Warszawy to znaczna większość moich wycieczek zaczyna i kończy się sporą ilością asfaltu dróg rowerowych chodników i kostek. Teren jest raczej dodatkiem, chociaż czasem zabieram ze sobą rower w Kampinos. Myślałem z początku nad Conti terra speed ale obawiam się że na asfalcie opona będzie szybko zjadana, w tej chwili na celowniku Pirelli Cinturato Gravel H, Panaracer Gravelking te z bieżnikiem lub tufo thundero, a może jakieś semi slicki ? - Rozważam węższą kierownicę w dodatku z flarą. Napęd póki co zostaje zobaczymy jak Claris będzie się zachowywał w miarę przybytku kilometrów, pomyślę docelowo o grupie GRX ale nie wcześniej niż w przyszłym sezonie. To wszystko to i tak fanaberie no może po za hamulcami bo rower prowadzi się super i póki co nie mogę od niego oderwać wzroku. No i prawie zapomniałem rozmiar ramy to 58.
Greg29 Opublikowano 13 Marca 2024 Opublikowano 13 Marca 2024 Gratuluję zakupu i tego, że nie dostrzegasz różnicy między 105 a Clarisem. Ja zamieniłem Clarisa na Tiagrę i odczuwam kolosalną różnicę na plus, a 105 podobno pracuje jeszcze lepiej, precyzyjniej niż Tiagra. Nie mieszkam w Warszawie ale słyszałem, że Kampinos średnio nadaje się dla graweli bo dużo piachu i generalnie sporo tam fajnych singielków i korzeni raczej pid mtb. Opona semi-slicki nue poradzi sobie nawet na najmniejszym piachu ale będzie super na twardym. W poprzednim moim bieda-grawelu miałem semi-slicki Hutchinson Overide 35c, teraz w grawelu mam Vittoria Terreno Dry 35c i na asfaltach i twardych, gładkich szutrach są one o.k. ale wystarczy trochę luźnego piachu i rower zaczyna tańczyć. Myślałem, że na takie przejażdżki trochę bardziej poza utwardzonymi drogami raczej przydało by się coś w stylu Conti Terra Trail 42c ale do Diverge to chyba max 38c wchodzi. Też chciałem Diverge bo generalnie Road+ do moich potrzeb jest wystarczający bo w teren mam mtb xc ale stwierdziłem, że jednak wolę coś na GRX-ie bo mam też fitnessa na Tiagrze i chciałem coś bardziej miękkiego. Opony nie pompuje się tyle ile piszą na oponie tylko tyle ile wynika z wagi Twojej + wagi roweru - w necie masz kalkulatory, są też aplikacje, które to liczą
DavePL27 Opublikowano 14 Marca 2024 Autor Opublikowano 14 Marca 2024 (edytowane) No widzisz jeden odczuje zmianę drugi nie, ja wcale nie twierdzę też że tej różnicy nie ma tylko dla mnie nie jest ona wyczuwalna co w tym przypadku działa dla mnie na korzyść. Kampinos na gravela jest fajnym miejscem do przejażdżek pod warunkiem że zna się trasy. Ja upalam tam MTB od dwóch lat i przewaliłem chyba całą część wschodnią. Jest sporo utwardzonych nawierzchni ale i tak jak mówisz są też trasy trochę bardziej wymagające a tych gravelem unikam. Co do opony to aktualnie siedzą tam 38c a miejsca jeszcze trochę jest, gdzieś czytałem że wejdzie chyba do 45c. Mi 38 zupełnie wystarcza. Co do powietrza w oponach to dzięki za spostrzeżenie w MTB zawsze wachluje ciśnieniem zwłaszcza na singlach w zależności czy sucho czy mokro, a tu w gravelu tyle ile było powietrza w momencie zakupu tak zostawiłem aż z ciekawości zerknę sobie w te kalkulatory . W kwestii opon to właśnie szukam takich na utwardzone nawierzchnie, nie pcham się w wymagający teren gravelem mając pod ręką MTB. Asfalty, kostki, chodniki, drogi rowerowe, leśne ścieżki, drogi pożarowe i szutry dlatego też rozważam semi sliki lub któryś z tych kompletów podany w pierwszym poście. No i po za tym wybieram się na swój pierwszy maraton tj Robinsonada Mazowiecka dystans 150 km na pierwszy raz będzie jak znalazł. Edytowane 14 Marca 2024 przez DavePL27
Rekomendowane odpowiedzi