Skocz do zawartości

WHEELER 900 26" 2008r

DavePL27

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam, wylądował u mnie rower teścia. Nęciłem, nęciłem i zanęciłem do powrotu na rower, trzeba go tylko doprowadzić do ładu bo trochę po dupie dostał ale szkoda rozdrapywać to co było.

Specyfikacja na oko (w necie nigdzie nie znalazłem):

Rama Alu 6061

Widelec RST Capa T5

Hamulce V-brake może jakieś tanie shimano albo chińczyki, brak oznaczenia.

Opona tył Michelin Country Mud 26x2.0"

Opona przód Kenda Koyote 26x2.0"

Mostek Wheeler na oko 100/110mm ustawiony na plus.

Kierownica Wheeler 580mm

Kaseta 8s Shimano HG41-8an

Przerzutka tył Shimano Acera

Przerzutka przód Shimano Altus

Korba 3x Shimano DualSis nie wiem czy to jakaś poza grupowa?

Suport na kwadrat.

No i to co każdy góral powinien mieć czyli rogi :)

Chciałbym wymienić korbę może na jakąś Deore 3x lub 2x wraz z przerzutką Deore i jeżeli to możliwe zmienić suport na HollowTechII, przerzutkę na przód posiadam SLX w garażu więc fajnie jakby można było to jakoś zgrać, 2x10/3x9. Równocześnie wlecą nowe opony W głowie mam 2 komplety. Pierwszy to Conti Race King/ Cross King Lub Schwalbe Racing Ralph/Rocket Ron. Szerokość pomiędzy tylnymi widełkami to 64/65mm więc wydaje mi się że opone 2.2/2.25" rama przyjmie. Widelec mam już upatrzony z ebay'a podpatrzyłem u Berm Peak'a. Jeżeli starczy funduszu to fajnie było by zainwestować w porządniejsze v-brake. Może w późniejszym czasie wlecą jakieś koła ale nie jest to must have. Wielu z was pewnie powie że nie warto w ten rower inwestować ani złotówki i że lepiej/taniej było by kupić coś innego. Natomiast ja znając swojego teścia wiem że to nie przejdzie i tyle. Jeżeli ktoś z was się orientuje czy w tym rowerze można zapodać hollowtechII dajcie znać. Kilka zdjęć z Archiwum.

IMG_8096.jpg IMG_8117.jpg IMG_8119.jpg IMG_8125.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aktualnie rower na etapie rozbiórki. Wszystko poszło ładnie, dopóki nie trzeba było zdjąć korb oraz suportu. Dwa ściągacze do korb szlag trafił więc trzeba było zabawić się diaxem. Jeżeli chodzi o suport to strona nie napędowa jakimś cudem wyszła ale z drugą już tak kolorowo nie było. Z racji tego że, mam ograniczony warsztat narzędziowy ale i techniczno/manualny zabrakło mi pomysłu co i jak można było by to zrobić w miarę bezpiecznie. Zajrzałem do 2 decathlonów, w jednym próbowali wykręcić "od ręki" co się nie udało za to w drugim zaproponowali wysyłkę na centralny serwis do łodzi uznałem to więc jako opcje ostateczną, uderzyłem do centrum rowerowego tam również się nie podjęli. Na koniec do ślusarza który również nie chciał się tego podejmować ALE polecił żeby podejść do serwisu obok ostatecznie udało się to zwalczyć, nie wiem jakimi metodami dla mnie najważniejsze że gwinty i rama cała. Aktualnie czekam na części, docelowo wlatuje deore 2x10 trafił się w miarę okej zestaw, korba 2x, przerzutka tył, 2x łańcuch, 2x manetki wraz z linkami i kaseta 11-42. Opony już wybrane, Schwalbe Racing Ralph 26x2.25 tył i Schwalbe Rocket Ron 26x2.25 przód. Mam kilka pytań do was:

Jak to jest jeżeli chodzi o kierownice? Tzn w miejscu montażu nie ma ona 31.8 tylko jeżeli dobrze pamiętam to 25mm ? Jeżeli chcę wymienić rogi to czy po za miejscem montażowym średnice wszystkich kierownic są identyko ? To samo jeżelii chodzi o gripy i manetki na kierownice? Nigdzie nie znalazłem informacji też o średnicach montażowych dla danych elementów stad pytanie.

Kolejne pytanie to posiadam nówkę przerzutkę na przód SLX m660 która w teorii przewidziana jest dla napędu 3x ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć jej 2x? Mogą być jakieś komplikacje z regulacją ?

Ostatnie pytanie, rozglądam się za kołami 26 pod vbrake na jakie marki warto zwrócić uwagę jakich unikać, i na jakich piastach ? Koła raczej używki.

IMG_5684.jpg IMG_5717.JPG IMG_5725.JPG IMG_5726.JPG IMG_5727.JPG IMG_5728.JPG IMG_5732.JPG IMG_5733.JPG
Opublikowano

Robota ruszyła trochę do przodu. Opony zmienione, założona nowa przerzutka wraz z kasetą, suport oraz korby. Wymienione miski od sterów które czekają na skręcenie jak tylko pojawi się amortyzator. Dziś wpadła jeszcze nowa sztyca bo stara miała uszkodzone jarzmo, siodło założone. Przednia przetzutka w drodze. Brakuje jeszcze hamulców, gripów i kilku drobniejszych akcesoriów. 

IMG_5790.jpeg IMG_5789.jpeg IMG_5788.jpeg IMG_5779.jpeg IMG_5780.jpeg IMG_5783.jpeg IMG_5782.jpeg
Opublikowano

Witam. Jeżeli teść jest w moim wieku +/-50 to sceptyczny jestem tylko co do napędu 2x10. Dlaczego ? Założyłem taki sam do starego gianta 830  korba FC-M6000-2 z blatami 38/28 i za żadne skarby nie mogłem się przyzwyczaić do wywijałem nogami jak wiatrak. Rower " nie szedł" do przodu. Zmieniłem korbę na 3 rzędową FC-m591, z tyłu wróciłem do 9 rzędów i jest OK. Manetki to właśnie jak u ciebie SLX m660, na tyle stary XT-750 i chodzi jak złoto. Hamulce V-brake dałem deorki z klockami Clark's CPS301, koła zostawiłem stare na obręczach alexrims. Widelec rst omega zamieniłem na rockshock recon bo jako jedyny miał pivoty pod v-brake, a ja się uparłem na powietrzny :), tylko cena była zabójcza. Ogólnie nic nie wniosłem do tematu, ale powodzenia z upgradem.

Opublikowano

Zawsze miło z kimś zagadać kto przerabiał podobny temat :) Co do teścia to w tym roku 56 pyknie. Z tego co wiem to teściu jeździ mocno rekreacyjnie i tempo przy tym też nie będzie zawrotne. Jeżeli z czasem się rozjeździ a na pewno to zaobserwuje dodatkowo pewnie nie raz będziemy razem na wypadzie i zwrócę uwagę na wachlowanie to nie widzę problemu żeby wrócić na 3x ale to czas pokaże. Co do amorka też na początku byłem nastawiony na powietrze ale jak zobaczyłem te ceny pod v brake to troszkę oniemiałem, poluje aktualnie na jakiegoś suntura który spokojnie wystarczy do jego jazdy. Jeżeli będzie się skarżył to kupimy powietrzny. Po za tym, od dawna chciałem zrobić właśnie taki nazwijmy to projekt czy odbudowę/odnowę ale zawsze brakowało osoby której można by było taki zabieg wykonać :D robię to pierwszy raz i w sumie jak widzę jak ten rower się zmienia i wiem że ta druga osoba bardzo się ucieszy gdy go dostanie dodatkowo szlifuje umiejętności rozwijam swoją wiedzę, podoba mi się to! :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie na tę chwilę projekt został zakończony a sam właściciel zachwycony, po całym „show” od razu wsiadł na rower i poleciał. 
Zaszły jednak pewne zmiany:

NAPĘD: tu został 1x10 który spokojnie wystarczy, blat z przodu 36 kaseta 11-42 jeżeli dobrze pamiętam zamiast planowanego 2x10

AMORTYZATOR: Zostaje stary RST Capa który póki co pracuje całkiem dobrze, jeżeli zajdzie potrzeba lub właściciel wyrazi zainteresowanie będziemy myśleć dalej. 

Podsumowując wszystkie zmiany w rowerze: 

Opony: przód Schwalbe Rocket Ron tył Racing Ralph 26 2.25”

Dętki Michelin jak na zdjęciach

Łańcuch KMC 10s

Przerzutka tył i korba z blatem i manetka to deore m6000

Kaseta 11-42

Suport HT II chyba deore 

Stery Accent maszynowe

Gripy z zielonymi elementami pod kolor ramy 

Pełen komplet hamulcowy deore LC chyba grupa trekkingowa ale już teściu powiedział że żyleta bo rower staje dęba (oczywiście mowa tu o zwykłej turystycznej jeździe)

Sztyca Alu z OLX

Zacisk sztycy Decathlon

Siodło z otworem miałem w gratach 

Pedaly platformowe z pinami też miałem w gratach tu również komplement z racji dobrego trzymania buta (pierwsze platformy w życiu) 

IMG_5873.jpeg ce2c0235-a94a-4380-b045-78e3a6b66264.jpeg