Skocz do zawartości

Korba GRX 600 1x11 odległość ramienia korby od łańcucha.

Szymon88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem,

Mam rower Cube Nulane, z Press Fitem 86,5mm. Mam aktualnie napęd 2x8 Claris. Chciałem sobie wymienić na 1x11,  GRX. Kupiłem korbę 40t, GRX 600, kasete 11s, przerzutke 810 GRX.  Wszystko założyłem, ale zmartwiła mnie odległość na 10 biegu z 11-stu, że łańcuch był bardzo blisko ramienia korby, jakieś 4mm, a jeszcze był jeden bieg do dołu, czyli odległość by była jeszcze mniejsza… W Clarisie ta odległość to jest około 5mm. Czy może mi ktoś wytłumaczyć łopatologicznie czemu tak ramie korby jest bardzo blisko łańcucha? 

dodam fotke jak to wygląda w Clarisie. 

IMG_4152.jpeg
Opublikowano

Teoretycznie w Clarisie linia łańcucha wynosi 43,5 mm a w grx-ie 600 49,7 mm więc blat powinien być bardziej odsunięty na zewnątrz. Zalecane suporty są te same więc to też nie jest przyczyna. Ale może to wynikać z "wielkości" kasety 11-rzędowej w stosunku do 8-rzędowej - czy masz bębenek dostosowany do kaset 11-rzędowych? Może koło jest zaplecione pod mniejsze kasety i większa kaseta za bardzo "wyłazi" na zewnątrz?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Greg29 napisał:

Teoretycznie w Clarisie linia łańcucha wynosi 43,5 mm a w grx-ie 600 49,7 mm więc blat powinien być bardziej odsunięty na zewnątrz. Zalecane suporty są te same więc to też nie jest przyczyna. Ale może to wynikać z "wielkości" kasety 11-rzędowej w stosunku do 8-rzędowej - czy masz bębenek dostosowany do kaset 11-rzędowych? Może koło jest zaplecione pod mniejsze kasety i większa kaseta za bardzo "wyłazi" na zewnątrz?

Tak, bębenek mam 11s, koła przód i tył to DT Swiss G1800. Co myślisz? Może z 1x10 będzie lepiej? 

Edytowane przez Szymon88
Opublikowano

Hm, nie wiem. Może ktoś mądrzejszy się wypowie. Proponuję też zarejestrować się na konkurencyjne fora, na roweroweporady.pl i na forumrowerowe.org - tam jest "więcej życia" niż tutaj 😁

Opublikowano

Grx ma przesunięte blaty na zewnątrz względem grup szosowych co daje możliwość wsadzenia szerszej opony.

Ogólnie patrząc na specyfikację to wszystko ok i raczej nie ma co się za bardzo przejmować.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.01.2024 o 15:40, Nemrod napisał:

Grx ma przesunięte blaty na zewnątrz względem grup szosowych co daje możliwość wsadzenia szerszej opony.

Ogólnie patrząc na specyfikację to wszystko ok i raczej nie ma co się za bardzo przejmować.

Moż jakimś rozwiązaniem by było włożenie dystansu 3mm między korbę a zębatkę? Dało by to coś? Podobało mi się to że napęd jest prosty, czysty, i rower jest dużo lżejszy, bo mi wyszło jakieś 9,3kg… 

Opublikowano

Albo kupno zębatki Garbaruka, one mają offset 4,5mm… tylko czemu w oryginalnej konfiguracji jest tak blisko łańcuch ramienia korby? 

Opublikowano
3 godziny temu, Szymon88 napisał:

tylko czemu w oryginalnej konfiguracji jest tak blisko łańcuch ramienia korby? 

Czemu korba jest tak blisko środka?

Widocznie szosowcy/grawelowcy lubią korby o mały współczynniku Q-factor (akurat w tej korbie współczynnik Q wynosi 151 mm)