Skocz do zawartości

Wymiana Korby GRX

Darek1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zmienić korbę z GRX 600 2x11 na GRX 810 2x11. Mam przerzutki tył i przód od GRX810 oraz  klamkomanetki od GRX600. Czy po wymianie korby muszę jeszcze coś wymiieniać (np.łańcuch) ?

Opublikowano

To zależy jak wyglądać będzie długość łańcucha. Standardowo korba grx810 na blaty 48-31 a grx600 46-30. Jeżeli łańcuch był dobrany co do ogniwa to może okazać się za krótki przy skrajnym położeniu duża zębatka i duży blat. 

Opublikowano

Z reguły, przeważnie łańcuch pozostaje taki sam przy zmianach w napędzie o 2 zęby bo nie da się łańcucha skrócić czy wydłużyć o 1 ogniwo ale jak napisał kolega powyżej może też się okazać za krótki czasami

Opublikowano

Mam Treka checkpoint sl 5 2022 nic w nim nie zmieniałem (przerzutki są od GRX 810), Łańcuch to CN-HG601 11-biegowy na 116 ogniw.

Jeśli by coś nie grało wystarczy dokupić dłuższy łańcóch  i zostawić jedno ogniwo więcejprzy skracaniu ?

Opublikowano

Patrz co pisałem wcześniej - nie da się skrócić czy wydłużyć o jedno ogniwo. Zawsze skracamy czy zostawiamy dłuższy o 2 ogniwa bo ogniwa w łańcuchu rowerowym są różne, na zmianę wewnętrzne/wąskie i zewnętrzne/szerokie 

Opublikowano

Na powiedzmy 95% łańcucha starczy. Jest mała jednak szansa, że przy blacie 46 był dobrany na styk. Ale to już samemu trzeba sprawdzić.