bhx Opublikowano 23 Grudnia 2023 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Co sądzicie o Rockshox SID select +? Jak on się ma w porównaniu do Reby? Reba ma maksymalny rozmiar tarczy 220mm, ten ma 200mm. Czy to znaczy, że jest mniej sztywny? gorzej wykonany? Charger 2 RL to dobry tłumik, czy są z nim problem? Warto kupić za 1700zł, czy może lepiej sprawdzoną Rebę za 1600??
vdcmike Opublikowano 23 Grudnia 2023 Opublikowano 23 Grudnia 2023 SiDy z tych lat mają to samo chassis co Reba (czyli golenie dolne, górne z koroną i sterówką a nawet sprężyna powietrzna to są dokładnie te same elementy). Nie ma różnicy w sztywności a max rozmiar tarczy to kwestia umowna. Charger 2.0 miał poprawiony kondom (nie pękały po 1 sezonie) oraz zwiększone przekroje przepływów (starsze trochę dusiły czułość w pozycji full-open). Nie ma z nimi większych problemów. Ten widelec musi mieć już ze 4-5 lat więc na start serwis zerowy i kurzówki bym mu zmienilł.
bhx Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2023 Hmm, chyba mają inną sprężynę. Reba ma SoloAir, a SID ma DebonAir. Mówisz, że SID o którego pytam, jest już 4-5 lat na rynku? Może to i lepiej, bo zauważyłem, że Rockshox od 2021 produkuje jakiś badziew. takie wrażenie mam na przykładzie Recona. SID'a Select + Kupowałbym nowego, serwis zerowy na pewno bym zrobuł, ale uszczelki kurzowe też zmienić?
vdcmike Opublikowano 25 Grudnia 2023 Opublikowano 25 Grudnia 2023 (edytowane) To sie w praktyce różni tylko sealheadem dolnym (starsze reby vs nowe sidy). A reby od A7 w górę mają debonair ale nawet o tym nie piszą bo w przypadku widelców z goleniami 32mm nie zmienia się objętość komory negatywnej (tylko w 35mm goleniach) - a to właśnie jest DbA. Edytowane 25 Grudnia 2023 przez vdcmike
bikehigher Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Opublikowano 26 Kwietnia 2024 (edytowane) Lellelel Edytowane 9 Maja 2024 przez bikehigher Chcę usunąć wpis
Rekomendowane odpowiedzi