Wojtek1993 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Witam, Po chwilowej przygodzie na hardailu i 2 latach spędzonych na aluminowym fullu a także przeprowadzeniu sporych zmian względem fabrycznego zestawu, doszedłem najprawdopodobniej do granic sensu dalszego upgrade. Z fabrycznych części pozostały mi jedynie: przednie koło, sztyca, kierownica i korba. Teraz rodzi się moje pytanie czy próba dalszej rozbudowy ma sens ? Mowa tutaj np o wymianie kół i kierownicy na karbonowe. Czy w ramie aluminiowej ma to jakikolwiek sens a co więcej czy taka zmiana w ogóle ma sens zakładając, że sprzęt ma służyć do zabawy na szlakach, szybkich zjazdów niekoniecznie do sprawnego podjeżdżąnia, dlatego też argument wagi karbonu w kwestii podjeżdżania nie ma dla mnie zupełnie znaczenia, aczkolwiek spotykałem się z opiniami, że zjazdy na karbonowych kołach, czy też posiadanie karbonowej kierownicy przekładają się na pozytywne wrażenia na zjeździe. Wymiana kół , która przeprowadziłem 2 lata temu na karbonowe w szosie, a także sztycy i kierownicy pozytywnie wpłyneła na wrażenia z jazdy oraz osiągi, natomiast w kontekście mtb pojawia się czynnik wytrzymałości o ile na szosie jest on zdecydowanie bardziej pomijalny, tutaj ma on dla mnie kluczowe znaczenie. Kolejna sprawa, jeśli nie ma to sensu to czy zakup ramy karbonowej miałby większy sens, ogólnie jestem zadowolony z sprzętu w obecnej konfiguracji, lecz lubię sobie go upgradować i zastanawiam się czy lepszą bazą pod takie zabiegi będzie karbon ? Jak zaznaczyłem wcześniej wytrzymałość jest dla mnie najważniejsza i dochodzimy tutaj do sedna czy karbon w fullu służącym głownie do zjazdów będzie miał sens ? Jak wasze doświadczenia z karbonem w terenie, gdzie wylatujące kamienie spod kół lądujące na ramie i innych elmentach są naturalnym zjawiskiem ? Oczywiście uwzględniając, że dobieram odpowiadającą mi geometrię i zawieszenie najprawdopodobniej kierowały bym się w kierunku reigna, uważacie, że może on stanowić dobra bazę ?
Rekomendowane odpowiedzi