Włóczykij Opublikowano 27 Listopada 2023 Opublikowano 27 Listopada 2023 Jak wygląda u Was dokładność pomiaru kadencji na tym trenażerze? U mnie widzę dość często skoki pomiarów pomiędzy jednym obrotem korby a drugim, szczególnie jeśli koncentruję się na równym wykonaniu wszystkich cykli obrotu. Jak robię trening na Zwifcie, np. 95rpm to często kadencja potrafi skakać mi z obrotu na obrót w zakresie 85-115rpm a Zwift sypie na zmianę komunikatami "spin faster" i "spin slower" mimo, że kręcę równym tempem. Trafia się też, że po treningu mam max cadence na poziomie, np. 175rpm. Reklamować czy może ten model tak ma? Skoki kadencji widzę też na liczniku Garmina, więc jest to problem po stronie trenażera.
Włóczykij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Problem rozwiązany, zamykam temat. Ale, żeby nie było jak zawsze - Elite Tuo nie ma czujnika kadencji (no bo niby jak?), a jedynie podaje dane w oparciu o algorytm mierzący prędkość obrotową rolki i jej przyśpieszenie (np. lekkie przyśpieszenie w momencie przyłożenia siły w dół). Więc im bardziej kręcimy "na okrągło" ciagnąc pedały w górę, tym algorytm bardziej głupieje i daje dane z czapy. Rozwiązanie proste i dość oczywiste - podpięcie do Zwifta czy innej aplikacji zewnętrznego czujnika kadencji zamiast tego z trenażera. To na wypadek, gdyby ktoś trafił na recenzje Elite Tuo, w których piszą o dużej dokładności pomiaru kadencji Edytowane 1 Grudnia 2023 przez Włóczykij
Rekomendowane odpowiedzi