Skocz do zawartości

super deluxe ultimate coil alternatywa

Wojtek1993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam zamiar wymienić swojego dotychczasowego foxa dps na bardziej zaawansowany damper. Rower to giatn trance X z 2021 roku, do tej pory damper spisywał się dobrze i był to mocny punkt fabrycznej specyfikacji, natomiast w rowerze zostało wymienione praktycznie wszystko, poza podstawowymi rzeczami typu siodło, kierownica. Po zmianie z podstawowego rs 35 na liryka ultimate 2.1 przeskok był potężny i spowodował, że wyraźnie odczuwalna stała się róźnica między amortyzacją przodu a tyłu, stąd też początkowo pojawił się pomysł wymiany na teoretycznie najlepiej działający amortyzator sprężynowy, zdaję sobie z wad w porównaniu z powietrznym natomiast są one dla mnie akceptowalne i zależy mi na jak największej płynności działania. Obecnie najlbiżej mi do tytułowego super deluxa, głownymi czynnikami w tym wyborze jest cena i pozytywne opinie, natomiast warto zapytać o jakieś alternatywy, stąd wysuwam prośbę użytkowników tego lub jemu podobnego dampera o swoją opinie, co będzie najlepszym wyborem. Skok przód 150 skok tył 135 preferowana typ jazdy, szybko w dół, bez żadnych hop, generalnie teren beskidu sądeckiego głownie naturalne szlaki, sporadycznie bikepark.

Opublikowano

Trance nie ma zbyt liniowego działania na sprężynę? Mam reigna z przerobionego na 152mm tył i sprężyna potrafi często dobijać przy większych dropach

Opublikowano
17 godzin temu, Kkaaeell napisał:

Trance nie ma zbyt liniowego działania na sprężynę? Mam reigna z przerobionego na 152mm tył i sprężyna potrafi często dobijać przy większych dropach

A czy system HBO nie zapewnia wsparcia progresji w dolnej części skoku ? Nie jeździłem nigdy na damperze sprężynowym ale spotkałem się z bardzo pozytywnym odbiorem stąd pojawił się pomysł wymiany na niego, ale jeśli rzeczywiście rama się do tego nie nadaje, to może i powietrzny super deluxe będzie lepszym rozwiązaniem ?