klerykk Opublikowano 14 Października 2023 Opublikowano 14 Października 2023 Cześć, na wiosnę połasiłem się na tanie pedały platformowe z chińskiego portalu (miały być tymczasowe i na próbę :D). Zamontowałem je do roweru żony. Dziś jeden z nich zaczął skrzypieć. Nie zmartwiłem się, bo czekają już do zamontowania nowe Shimano. Chciałem je zamontować w wolnej chwili. Zabieram się za odkręcanie. Chińczyk od strony korby siedział ciasno ale poszedł, ale ten z lewej strony nawet nie drgnął (zapewniam, że znam zasadę odkręcania pedałów). Podczas siłowania się ośka na którą zakładamy klucz 15mm do pedałów zrobiła się gładka. Nie ma już punktu zaczepienia klucza. Zacząłem walczyć z imbusem od wewnątrz korby, ale tam też otwór zrobił się w środku okrągły. W tym miejscu już nic nie zrobię. Moje pytania: 1. Czy czeka mnie wymiana ramienia korby czy jest jakiś patent na odkręcenie tego? 2. Czy można gdzieś kupić same lewe ramię korby Deore jeżeli nie znajdzie się sposób na odkręcenie tego? Dzięki z góry za wskazówki.
Trotyll Opublikowano 14 Października 2023 Opublikowano 14 Października 2023 1. Zdemontuj pedał z ośki, zakładam iż z boku jest zaślepka na imbus lub tylko wciskana, a pod spodem nakrętka na klucz 8. Ściągnij go aby została sama stalowa ośka, Zdemontuj korbę. Znajdź jakieś porządne imadło. Chwyć ośkę w imadło i obróć korbą, (wiem iż znasz zasadę odkręcania pedałów) ale jeżeli to lewa korba ( czyli nie napędowa ) to gwint jest lewy. Można jeszcze inaczej. Załóż na ośkę nakrętkę na klucz 17 lub 19 i przyspawaj ją. Teraz ustaw korbę pionowo do góry, nałóż klucz oczkowy pionowo do góry i uderz młotkiem do tyłu roweru ( pamiętasz lewy gwint ). Możesz też zdemontować jak poprzednio korbę i z przyspawaną nakrętką wkręcić ośkę w imadło. 2 OLX. tylko zmierz najpierw długość. 1
klerykk Opublikowano 15 Października 2023 Autor Opublikowano 15 Października 2023 (edytowane) Dzięki, spróbuję z tym imadłem. Do spawarki nie mam dostępu. PS. Jeżeli chodzi o te mikro uszczypliwości odnośnie odkręcania pedałów to rozumiem, ale już tłumaczę Gdybym tego nie napisał, to post miałby już co najmniej 5 odpowiedzi z czego 4 dotyczyły by lewego gwintu po tej stronie napędu i czy na pewno kręcę w dobrą stronę Edytowane 15 Października 2023 przez klerykk
vdcmike Opublikowano 17 Października 2023 Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) Jak masz jakiś palnik to warto też nieco pogrzać oś i ostukać młotkiem po tym jak już umieścisz w imadle. Edytowane 18 Października 2023 przez vdcmike
klerykk Opublikowano 22 Października 2023 Autor Opublikowano 22 Października 2023 Temat ogarnięty żabką za 46 zł + wd40 😀 1
Greg29 Opublikowano 22 Października 2023 Opublikowano 22 Października 2023 Jak będziesz wkręcał nowe to daj na gwint trochę smaru, może być jakiś zwykły do łożysk, nawet towot. No i nie możesz mieć najmniejszego oporu przy wkręcaniu bo to by znaczyło, że krzywo zacząłeś wkręcać i rozwalasz gwint
Rozwiązanie klerykk Opublikowano 22 Października 2023 Autor Rozwiązanie Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Jak widzisz na focie nie wkręcam na sucho. Używam dedykowanego do tego celu smaru Shimano. Ale dziękuję za radę. Postaram się wkręcać prosto, aby nie było oporu 😉 Edytowane 22 Października 2023 przez klerykk
Rekomendowane odpowiedzi