Skocz do zawartości

Wymiana korby i suportu

Pan Marek
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Myślałem nad wymianą korby i suportu w rowerze Trek Marlin 6 gen 2. Chciałem wymienić obecne komponenty na:

Suport-SHIMANO XT BB-MT801

Korby-SHIMANO Deore FC-M5100

Nie do końca jestem pewien czy to będzie współgrało z moimi obecnymi komponentami.

Podaję link do specyfikacji mojego roweru- https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/marlin/marlin-6-gen-2/p/35066/

Przerzutka i kaseta powinna pasować bo tam również jest Deore ale najbardziej mnie interesuje linia łańcucha czy nie będzie za duża bo na tym zbytnio się nie znam. 

Dziękuje za uwagę. Pozdrawiam.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Masz ramę z piastą 135 qr czyli linia łańcucha 49mm. Korba m5100 (i wszystkie współcześnie oferowane korby shimano 1x) mają linię min. 52mm. Użycie takiej korby spowoduje pewną ułomność działania skrajnie miękkich przełożeń. Jeśli faktycnie konieczba jest wymiana korby to możesz szukać roziązań od producentów alternatywnych albo starszych korb shimano np. fc-m7000-1, m8000-1 (zwróć uwagę żeby nie było -b1). Można też drutować ale osobiście nie polecam.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Sprawdziłem oferty u góry to wyskoczyły mi oferty po 500zł albo nie kompatybilna ilość rzędów z tyłu. Sprawdziłem również korbę Shimano Deore  4100 wszystko by pasowało ale są tam 2 rzędy. I znalazłem korbę Sram SX Eagle która ma 49 mm. Tylko nie wiem czy zębatka będzie współgrała z łańcuchem bo z czego co wiem te firmy nie do końca są ze sobą kompatybilne.

Edytowane przez Pan Marek
Zadanie drugiego pytania.
Opublikowano

Korby shimano czy to do 10 czy 11rz z tyłu niczym się nie różnią. Tanie (niższe niż X01) korby SRAM to kicha, do tego suport w standardzie DUB nie jest nawet zbliżony pod wzgłedem trwałości do mt800.

Pisząc o rozwiązaniach alternatywnuch miałem na myśli korby marek np.: RaceFace, E13, FSA czy wręcz chińszczyzna jak Prowheel.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Poza tym do Suportu SHIMANO XT BB-MT801 pewnie jak do starszej mt800 musisz mieć inny ( mniejszy) klucz do montażu lub adapter do standardowego klucza. Miski mają mniejszą średnicę.

Edytowane przez Trotyll
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że obecny suport jest na kwadrat to klucz do nowego suportu i tak będzie potrzebny. Od razu kupić ten do MT800/801.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi i poszukam pasujących zamienników do mojego roweru.  I jeszcze raz bardzo dziękuję.